Ilmastointilaitteen täyttöhuolto

Myös ilmastointilaitteiden täyttöhuollot Vianorista!

Auton ilmastointilaite lisää mukavuutta ja parantaa turvallisuutta. Ajoviihtyvyys, sopiva lämpötila sekä ilmankosteus vaikuttavat kuljettajan ajokykyyn ja yleiskuntoon. Ilmastointilaitteen käsittely päivittäisessä käytössä on yksinkertaista ja vaivatonta, mutta ilmastointilaite vaatii myös säännöllistä huoltoa, jotta se toimisi luotettavasti ja tehokkaasti.

Miten ilmastointilaite toimii

Ilmastointilaite on kehitetty vähentämään ja poistamaan kosteuden ja kuumuuden vaikutuksia ja samalla puhdistamaan auton sisäilmaa. Auton ilmastointi on suljettu järjestelmä, jossa kylmäaine kiertää kompressorin avulla kotijääkaapin tapaan. Kylmäaine kuljettaa järjestelmän sisällä lämpöä auton sisältä keulan lauhduttimeen, jossa se jäähtyy. Jäähtynyt aine johdetaan takaisin auton sisälle höyrystimeen, joka "imee" lämmön sisätilaan puhallettavasta ilmasta. Lämmennyt kylmäaine kulkeutuu takaisin kiertoon. Ilmastointilaite ei siis tuota kylmää, vaan auton sisäilmasta poistetaan lämpöä. Laitteen käyttö on helppoa. Termostaatti väännetään haluttuun astelukuun ja laite pitää lämpötilan automaattisesti.

Miksi ilmastointilaite pitää huoltaa

Suljettu järjestelmä ei pysy Suomen oloissa täysin suljettuna. Jopa uusista laitteista karkaa vuosittain 10-15 % kylmäainetta. Siksi ilmastointilaitteille suositellaan vuosittaista huoltoa. Syy vuotoon on usein käyttämättömyys. Laitteen tiivisteet vaativat ilmastoinnin käyttöä vähintään kerran kuukaudessa ja tämä ei pohjoisissa sääolosuhteissa normaalisti onnistu mittarin ollessa noin puolet vuodesta pakkasen puolella. Ilmastointi kun kääntyy pois päältä automaattisesti noin 2-5 asteessa, riippuen laitteesta. Laite sisältää kaasumaista ainetta, ja kun sitä ei käytetä lainkaan, tiivisteet kuivuvat ja kaasua vuotaa pikkuhiljaa pois. Lisäksi suuret lämpötilan vaihtelut, tärinät, moottorin liikkeet ja kolarivauriot aiheuttavat sen, että paineessa oleva kaasumainen kylmäaine ei välttämättä pysy järjestelmän sisällä. Kun kylmäainemäärä vähenee, kompressori käy tiheämpään kuin siihen olisi tarvetta. Se taas lisää polttoaineen kulutusta. Huonokuntoinen järjestelmä käyttää moottorin tehoja suotta. Ilmastointilaitteen huolto on luvanvaraista toimintaa, joten huoltomiesten täytyy myös olla tähän työhön koulutettuja.