Iskunvaimentimen vaihto

Oikeilla ja hyväkuntoisilla iskunvaimentimilla parannat turvallisuutta ja säästät rahaa

Kaikissa jousitusjärjestelmissä tarvitaan jonkin asteinen vaimennus heilahtelujen vähentämiseksi ja yleensä tämä vaimennus on toteutettu erillisten iskunvaimentajien avulla. Heilahtelujen vähentämisen lisäksi iskunvaimentimen tehtävä on pitää rengas kiinni tiessä ja vaimentaa auton koriin kohdistuvia iskuja. Iskunvaimentajien toimimattomuus vaikuttaa suoraan myös renkaiden epätasaiseen kulumiseen sekä aiheuttaa vahinkoa pakoputken osille ja jousitukselle. Näin ollen oikein asennetut ja toimivat iskunvaimentajat voivat todella säästää sinulle rahaa. Viallinen tai huonokuntoinen iskunvaimennin on myös turvallisuusriski, sillä jos rengas ei pysy kunnolla kiinni tiessä, se ei myöskään reagoi jarrutukseen. Jarrun osat saattavat vahingoittua ja ajamisen riskit lisääntyvät jarrutustilanteiden lisäksi kaarreajossa. Myös auton liikkeelle lähteminen hankaloituu.

Mistä tiedän, että iskunvaimentimet tulee vaihtaa?

Autosi muuttaa herkästi ajosuuntaa ja lähtee helposti sivuluisuun, renkaat kuluvat epätasaisesti ja silmämääräisissä tarkasteluissa olet havainnut runsaasti vuotoja. Jousitus lyö pohjaan ajaessasi epätasaisella alustalla ja ohjattavuus kärsii. Jos tämä kuulostaa tutulta ja olet päätellyt, ettei autosi suoranainen hypähtely johdu ajamisen riemusta, on viimeistään aika vaihtaa iskunvaimentajat. Voit testata iskunvaimentimia myös ajamalla hitaasti samalla jarrua pumpaten. Jos auton korin heilahtelu voimistuu, iskunvaimentimet vaativat uusimista. Vaikka edellä mainittuja oireita et autossasi havaitsisikaan, on iskunvaimentimet syytä tarkistaa noin 20 000 kilometrin välein. Jos autosi on usein raskaasti kuormattu tai vedät usein peräkärryä tai asuntovaunua, sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota iskunvaimentimien kuntoon. Vianorin ammattilaiset asentavat autoosi uudet, johtavien valmistajien iskunvaimentimet edullisesti ja kertovat sinulle mielellään lisää niihin liittyvistä palveluista. Ota yhteyttä ja kysy tarjous.

Iskunvaimentajien toiminta

Iskunvaimentimia on yksi- ja kaksitoimisia. Yksitoimiset ovat yleensä kaasuvaimentimia ja kaksitoimiset nestevaimentimia tai kaasunestevaimentimia. Iskunvaimentimien tarkoituksena on estää jousituksen liiallista heilahtelua hävittämällä liike-energiaa lämmöksi. Nestevaimentimissa tämä saadaan aikaan pakottamalla neste virtaamaan ohuita tiehyitä pitkin. Kaksitoiminen vaimennin hidastaa joustoliikettä molempiin suuntiin, sillä männän kanavissa on venttiilit, joiden ansiosta neste virtaa ylös- ja alaspäin eri kanavissa. Iskunvaimennuksen voimakkuus vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin niin, että pehmeä vaimennus tuntuu miellyttävältä käyttää, kuitenkin hallittavuuden kustannuksella. Jäykkäsäätöistä autoa taas on helpompi hallita, mutta ajomukavuus kärsii. Teknisten näkökulmien lisäksi iskunvaimentimien asetuksiin vaikuttavatkin ajajakohtaiset mieltymykset.