Öljyt ja öljynvaihdot

Vianorilla öljynvaihto sujuu kuin rasvattu!

Moottoriöljyn tehtävä on voidella moottoria ja näin estää liian nopea kuluminen. Öljynvaihto onkin yksi auton tärkeimmistä huolloista, koska ilman voitelua muodostuu kitkaa ja kone leikkaa kiinni lämpötilan noustessa moottorissa hyvin korkeaksi. Moottorin käydessä öljyyn kertyy polttoaineen palamisesta syntyviä palamisjätteitä sekä metallihiukkasia. Ne taas heikentävät öljyn voitelukykyä ja kuluttavat moottoria. Öljynvaihdolla saadaankin moottoriin paremmin voitelevaa, puhdasta öljyä.

Autonvalmistajat ilmoittavat autoille hyvinkin pitkiä huolto- ja öljynvaihtovälejä; jopa yli 30 000km. Moottorin kunnon ja pidemmän eliniän varmistamiseksi suosittelemme kuitenkin  öljynvaihtoa 10 000 – 15 000 kilometrin välein. Lisäksi suosittelemme, että öljynvaihto suoritetaan moottorin ollessa lämmin, koska tällöin öljy saadaan parhaiten poistettua. Lähes kaikissa Vianor- myyntipisteissä on tarjolla henkilö- ja pakettiautojen öljynvaihtopalvelu. Öljynvaihdon lisäksi valikoimista löytyvät moottoriöljyt, öljynsuodattimet, hydrauliikka- ja teräsketjuöljyt sekä erilaiset rasvat. Toisin sanoen kaikki öljynvaihtoon tarvittavat tuotteet ja enemmän.

Öljynvaihto toimenpiteenä

Öljynvaihdossa irrotetaan öljypohjan tulppa ja annetaan vanhan öljyn valua öljypohjan alle sijoitettuun astiaan. Tämän jälkeen irrotetaan öljysuodatin ja tarkistetaan, että vanhan öljysuodattimen kuminen tiiviste ei ole jäänyt kiinni auton puolelle. Tässä kohtaa öljynvaihtoa öljypohjan tulppa laitetaan kiinni ja tarvittaessa vaihdetaan uusi tiiviste sekä asennetaan uusi öljysuodatin tiivisteineen. Sitten uusi öljy kaadetaan moottoriin ja öljyn määrä tarkistetaan. Kun uusi öljy on vaihdettu, annetaan moottorin käydä muutama sekunti ja odotetaan, että öljynpaine normalisoituu ja varoitusvalo sammuu. Öljynvaihdon lopuksi öljyn määrä tarkistetaan vielä uudelleen.

Moottoriöljy voidaan myös valuttamisen sijaan imeä pois, jolloin puhutaan imuvaihdosta. Tätä suositellaan joissakin automalleissa. Moottoriöljy voi olla synteettistä (keinotekoisesti valmistettua) mineraaliöljyä tai puolisynteettistä.

Vianor huolehtii öljynvaihdon yhteydessä puolestasi myös ympäristöstä 

Öljynvaihdosta ylijäävä vanha jäteöljy ja öljynsuodatin ovat ongelmajätettä. Vianorin öljynvaihtopalvelu huolehtii puolestasi paitsi moottorisi paremmasta toimivuudesta myös siitä, että nämä jätteet hävitetään asianmukaisesti. Vianor voitelee moottorisi alkaen 79 € (Vianorin öljynvaihto sisältää maksimissaan 4 l autoonne sopivaa Vianorin valikoimissa olevaa öljyä sekä öljynvaihtotyön. Suodatin ja sen vaihto veloitetaan erikseen.) Sujuu kuin rasvattu!