Räätälöidyt renkaat oikeisiin olosuhteisiin

Kuluttajan tulee renkaita valitessaan varmistaa, että ostaa niihin ajo-olosuhteisiin suunnitellut renkaat, joissa autolla ajaa. Erityisesti tämä koskee nastattomia talvirenkaita.

Suomessa on turvallisuuden kannalta tärkeää käyttää Pohjoismaihin suunniteltuja talvirenkaita, sillä niiden ominaisuuksissa painotetaan lumi- ja jääpitoa. Keski-Euroopan olosuhteisiin suunnatut kitkarenkaat tai all-season-renkaat eivät vastaa pohjoisen talven vaatimuksia, vaan täällä tarvitaan nastarenkaat tai pohjoismaiset kitkarenkaat.

Vaikka Keski-Euroopassa on käytössä ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja renkaita, Suomessa ei pysty ajamaan turvallisesti samoilla renkailla kesät talvet. Renkaiden talviturvallisuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos esimerkiksi ostaa talvirenkaita ulkomaisista verkkokaupoista tai auto on käytetty tuontiauto ja renkaat ovat tulleet sen mukana.

Keski-Euroopan markkinoille tarkoitetuissa kitkarenkaissa ja all season -renkaissa jääpito ei riitä Suomen talvikeleillä, koska niiden ominaisuuksissa painotetaan esimerkiksi hyvää märkäpitoa ja nopean ajon ominaisuuksia sulalla kelillä.

Valitse ominaisuuksiltaan sinulle sopivat renkaat

Autolehtien puolueettomissa vertailutesteissä renkaita testataan erilaisissa olosuhteissa, ja kuluttajan on helppo nähdä, millaiset ominaisuudet ovat minkäkin renkaan vahvuus.

Rengasvalmistajien osaamisella pystytään kehittämään kitkarengas, jolla on erinomainen jääpito, tai rengas, joka toimii loistavasti asfaltilla. Sen sijaan on vaikeaa valmistaa rengas, joka toimii hyvin molemmilla alustoilla. Siksi renkaat ovat aina ominaisuuksiltaan kompromissi, jossa tiettyjä ominaisuuksia on painotettu toisten kustannuksella. Talvirengasvalintaa tehdessä kannattaa miettiä, millaisissa olosuhteissa enimmäkseen liikkuu talviaikaan, ja valita ominaisuuksiltaan niissä olosuhteissa turvallisesti toimivat renkaat.

Myös renkaan laatu vaikuttaa sen pitoon ja turvallisuuteen. Esimerkiksi Tekniikan Maailman (17/2020) testeissä jokainen kitkarengas oli jääpidoltaan parempi kuin testin huonoin, nastallinen rengas.

Tarvitsetko uudet renkaat?

Etsi sinulle sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, renkaan koon tai automallin perusteella.

Osta renkaat