EU-rengasmerkintä

EC_tyre_label_web_rgb_L.jpg

Turvallisuutta, taloudellisuutta ja ympäristötehokkuutta

Marraskuusta 2012 alkaen Euroopan unionin alueella on ollut käytössä EU-rengasmerkintä, joka helpottaa uusien renkaiden valintaa. EU-rengasmerkintä on kodinkoneista tutun energiatehokkuusmerkinnän kaltainen. Merkinnän tavoitteena on parantaa tieliikenteen turvallisuutta, ympäristötehokkuutta ja taloudellisuutta edistämällä mahdollisimman vähän melua aiheuttavien, polttoainetaloudellisten ja turvallisten renkaiden käyttöä. Merkintä ohjaa hankkimaan laadukkaampia ja siten myös turvallisempia renkaita. Luokitusmerkinnät ovat selkeästi näkyvissä kaikissa renkaita koskevissa materiaaleissa ja myyntipisteissä.

Talvirenkaiden osalta rengasmerkintä ei kuitenkaan palvele pohjoismaisia kuluttajia. Merkintä voi johtaa jopa harhaan ja vaarantaa liikenneturvallisuutta. Merkintä koskee nastattomia talvirenkaita eli kitkarenkaita, mutta ei nastarenkaita.

polttoainetaloudellisuus.jpgPolttoaine-
taloudellisuus
Vierintävastusluokat A-G renkaan polttoaine-
taloudellisuuden arviointiin. Lue lisää polttoainetaloudellisuudesta.

markapito.jpgMärkäpito
Märkäpitoluokat A-G jarrutusmatkaan märällä pinnalla. Lue lisää märkäpidosta.

ohiajomelu.jpgMelu
Ohiajomelu ja ohiajomelun mittausarvo. Lue lisää melusta.

 

Tietoa rengasvalinnan tueksi

Rengasmerkinnässä huomioidaan kolme ominaisuutta: polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja ohiajomelu. Näiden kolmen ominaisuuden lisäksi on lukuisia muita turvallisuuteen, suorituskykyyn ja ympäristöön liittyviä tekijöitä, jotka renkaiden kehittäjät huomioivat.

Kun teet rengasvalintaa, kannattaa aina valita omaan käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla soveltuva rengas. Vaikka merkinnät parantavat eri rengasmallien vertailtavuutta, valintapäätöksen tueksi on syytä hankkia lisätietoa myös asiantuntevilta rengasmyyjiltä, puolueettomista lehtitesteistä ja rengasvalmistajilta.

Talvirenkaat ja pohjoismaiset kuluttajat

Rengasmerkintä ei huomioi Pohjoismaissa tyypillisiä todellisia talviolosuhteita. Vaativissa ja vaihtelevissa talvikeleissä renkaiden tärkeimmät turvallisuusominaisuudet ovat jääpito ja lumipito. Kuluttajien turvallisuuden kannalta on oleellista hankkia oikeanlaiset renkaat oikeisiin olosuhteisiin.

Rengasmerkintä koskee tieliikennekäyttöön hyväksyttyjä henkilö-, 4x4-, paketti-, kuorma- ja linja-auton renkaita.

Lue lisää vertailutestien merkityksestä

EU-rengasmerkintä ja Vianor

Rengasmerkintätiedot löytyvät Vianorin verkkosivuilta ja ovat myös saatavilla palvelupisteistämme kautta maan. Katso lähin palvelupisteesi.