Tietoa rengasvalinnan tueksi

Merkinnän tiedot kertovat renkaan turvallisuudesta märillä, lumisilla ja jäisillä teillä, renkaan vaikutuksesta ajoneuvon polttoaineenkulutukseen sekä siitä, miten voimakas renkaan vierintämelu on ajon aikana auton ulkopuolella. Merkinnän arvojen perusteella on helpompi valita tarpeisiin parhaiten sopiva rengas. Merkintää lukiessa kannattaa ottaa huomioon, millaiset ovat tavanomaisiset ajo-olosuhteesi sekä se, etsitkö kesä- vai talvirenkaita.

Merkintä on renkaan pintaan kiinnitetty tarra, jonka lisäksi tiedot ovat saatavilla myös verkossa rengasvalmistajien ja -jälleenmyyjien verkkosivuilla sekä rengasliikkeissä.

Merkintä helpottaa rengasmallien vertailua, mutta lisäksi kannattaa kysyä neuvoa rengasliikkeiden asiantuntijoilta sekä tutustua riippumattomien autolehtien testiartikkeleihin ja rengasvalmistajien verkkosivuihin ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä.

Renkaan märkäpito – turvallisuutta märillä teillä

EU-rengasmerkinnän märkäpitoluokituksessa A tarkoittaa parasta pitoa ja E heikointa pitoa. Etenkin kesärenkaiden märkäpito on turvallisuuden kannalta tärkeää, sillä se kertoo auton jarrutuskyvystä märällä tienpinnalla. Kun renkaalla on erinomainen märkäpito, jarrutusmatka on lyhyempi, ajokäytös vakaampi ja ajettavuus parempi.

Renkaan polttoainetehokkuus – vihreämpää ja taloudellisempaa ajamista

Polttoainetaloudellisuus ilmoitetaan merkinnässä asteikolla A–E. A-luokan rengas vaikuttaa ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vähiten ja E-luokan rengas eniten. Laadukkaalla renkaalla voidaan säästää merkittävästi polttoainekustannuksissa. Esimerkiksi A-luokan renkaalla auto voi kuluttaa 0,1 litraa vähemmän polttoainetta sadalla kilometrillä kuin B-luokan renkaalla. Kun verrataan parasta luokitusta huonoimpaan, vuosittainen polttoainesäästö voi olla noin 90 litraa. 

Renkaan vierintämelu – vähemmän melusaastetta 

Ulkoinen vierintämelu -merkintä kertoo, miten voimakkaalta renkaan vierintä kuulostaa ajoneuvon ulkopuolella oleville. Toisin sanoen se ei ilmaise ajoneuvon sisämelua. Ulkoinen vierintämelu ilmoitetaan desibeleinä, ja äänen voimakkuuden ilmaisevat kirjaimet A, B ja C, joista A on hiljaisin.

Renkaan lumi- ja jääpito – turvallisuutta talviolosuhteissa

Talvikäyttöön hyväksyttyjen renkaiden EU-rengasmerkinnöissä on märkäpito-, vierintämelu- ja polttoainetaloudellisuusluokkien lisäksi lumipito- ja jääpitomerkinnät. Ne kertovat parhaiten renkaan turvallisuudesta talvikeleillä. EU-rengasmerkintää ei käytetä nastarenkaissa, joten renkaita valitessasi sinun kannattaa ottaa huomioon myös tavalliset ajo-olosuhteesi.

Pohjoismaissa tarvitaan useimpina talvipäivinä monin paikoin jääpitoa, ja EU-merkintä helpottaa turvallisten nastattomien talvirenkaiden valintaa. Jääpitomerkinnällä erotellaan renkaat, jotka soveltuvat Pohjoismaiden vaativaan talveen, ja lumipitomerkintä on sallittu renkaissa, joiden lumipito on riittävän hyvä Keski-Euroopan talveen.

Merkintöjä aletaan käyttää nastattomissa talvirenkaissa 1.5.2021. EU-rengasmerkintä ei koske nastarenkaita.

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat