Rengaskokotaulukko
Rengaskokotaulukko

Rengaskokotaulukko

Alla olevasta rengaskokotaulukosta löydät sopivat renkaat henkilöautoosi, maastoautoosi tai pakettiautoosi tuumakoon mukaan. Klikkaamalla oikeaa rengaskokoa näet autoosi sopivat rengasmallit ja pääset halutessasi helposti ostamaan sopivat renkaat verkkokaupastamme. Ammattitaitoiset rengasasentajamme auttavat mielellään myös renkaiden turvallisessa asennuksessa. Voit varata verkkokaupastamme ajan renkaanvaihtoon helposti, joustavasti ja omiin aikatauluihisi sopivasti.

Valitse tuumakoko nähdäksesi kaikki rengaskoot

Rengasmerkinnät

Voit katsoa rekisteriotteen teknisestä osasta tai renkaan kyljestä, minkä kokoiset renkaat sopivat autoosi. Renkaan koko ilmaistaan kokomerkinnällä, joka voi olla esimerkiksi 195/65 R 15 95 V. Renkaat kannattaa aina valita autonvalmistajan suosituksen mukaisesti, sillä esimerkiksi liian alhainen nopeusluokka saattaa heikentää auton ajo-ominaisuuksia ja toisaalta liian korkea nopeusluokka heikentää ajomukavuutta.

Lue lisää

Väärin valittu rengas aiheuttaa renkaiden ennenaikaista kulumista ja pahimmillaan on vaaraksi liikenteessä. Esimerkiksi renkaan vierintäkehä ei saa olla liian suuri autoon, jotta rengas mahtuu pyörimään kunnolla. Tämän lisäksi renkaan kuormitus- tai kestävyysluokka tulee olla ajoneuvoon sopiva. Renkailla ei saa ajaa, jos niiden kyseinen luokitus on liian pieni ajoneuvon painoon nähden.

Halutessasi voit lukea lisää rengasmerkinnöistä täällä.

Rengaskoot ja merkinnät

Renkaiden kokoa sekä erilaisia rengasmerkintöjä voi olla vaikea tulkita. Auton rengaskoko löytyy esimerkiksi auton rekisteriotteeen teknisestä osasta. Rengaskoot on merkitty lisäksi renkaan kylkeen. Vaikka renkaan koosta kertova koodi voi vaikuttaa erikoiselta ensisilmäyksellä, se voi kertoa ajoneuvon renkaasta paljon, jos koodia osaa tulkita oikein. Tavassa ilmaista rengaskoko voi olla eroja, joten kysy tarvittaessa lisää renkaiden jälleenmyyjältä. Me Vianorilla tunnemme renkaat ja olemme aina valmiita auttamaan sinua renkaisiin liittyvien kysymystesi kanssa.

Esimerkkinä voimme käyttää aiemmin mainittua 195/65 R 15 95 V -rengaskokoa. Kyseinen rengaskoko kertoo seuraavat asiat:

Renkaan leveys

Rengaskoon ensimmäinen osa kertoo renkaiden leveyden millimetreinä. Esimerkkimme rengas on siis 195mm eli 19,5cm leveä.

Renkaan profiili

Renkaan profiili kertoo kuinka monta prosenttia renkaan korkeus on poikkileikkausleveydestä. Tällä on vaikutusta esimerkiksi ajotuntumaan. Esimerkin “65” -rengasprofiili tarkoittaa, että renkaan korkeus on 65 prosenttia sen leveydestä.

Renkaan rakenne

Rengasmerkinnän kirjain R tulee englanninkielen sanasta “radial” ja tarkoittaa, että kyseessä on vyörengas. Vyörengas on eräs rengastyyppi ja tarkoittaa, että renkaassa on tukivyöt, joiden ansiosta rengas säilyttää muotonsa hyvin. Nykyään henkilöautojen renkaat ovat käytännössä poikkeuksetta vyörenkaita.

Halkaisija

R-kirjaimen jälkeen esimerkin rengaskoossa on numero 15 eli renkaan halkaisija tuumissa. Senttimetreihin muutettuna 15 tuumaa vastaa noin 40,6 senttimetriä.

Kuormitusluokka

Renkaan kuormitusluokka tunnetaan myös nimellä kantavuusluokka. Se kuvaa nimensä mukaan renkaan kantavuutta. Esimerkin renkaassa kuormitusluokan indeksi on 95. Tämä vastaa 690 kiloa per rengas. Mitä korkeampi luku renkaan kuormitusluokan ilmaisevassa luvussa on, sitä enemmän rengas jaksaa kantaa painoa. 

Esimerkiksi kantavuusluokan 80 rengas voi kantaa enintään 450 kg ja kantavuusluokan 100 puolestaan 800 kg. Luvut ovat rengaskohtaisia, joten saat kaikkien neljän renkaan lukeman kertomalla renkaan kuormitusluokan neljällä.

Rengasmerkinnän viimeisenä lukuna voi olla myös ylimääräinen XL-merkintä. XL eli “extra load” -merkintä tarkoittaa, että kyseisen renkaan kantavuusluokka on korkeampi kuin tavallisessa renkaassa. XL -merkinnän yhteydessä puhutaankin korotetusta kuormitusluokasta.

Nopeusluokka

Esimerkin rengaskoossa on merkintä V, joka viitta renkaan nopeusluokkaan. Tämä tarkoittaa, että renkaan maksiminopeus on 240 km/h, eli renkaalla saisi ajaa enintään 240 km/h tunnissa, mikäli Suomen laki niin sallisi. Muita hitaampia nopeusluokkia ovat Q, S, T ja H. V-nopeusluokkaa nopeampia luokkia ovat W ja Y.

Lue renkaan merkinnöistä myös renkaan ikä

Yllä esitellyssä rengasmerkinnässä ei ilmene renkaan ikä. Tämän puolestaan löydät itse renkaan kyljestä. Tämä niin sanottu DOT-merkintä kertoo milloin rengas on valmistettu. DOT-merkinnnässä kaksi ensimmäistä numeroa ilmaisevat renkaan valmistusviikon. Jälkimmäiset kaksi numeroa puolestaan kertovat minä vuonna rengas on valmistettu. Lue lisää renkaiden iästä täällä ja pidä huoli, että renkaasi eivät ole liian vanhat teitä varten.

Renkaiden koon vaihtelu ja vaihoehtoiset rengaskoot

Auton rengaskoossa saa olla jonkin verran vaihtelua. Esimerkiksi renkaiden leveys voi olla enintään 30 mm suurempi kuin auton rekisteriotteessa ilmoitettu määrä. Jos renkaan leveys poikkea enemmän kuin 30 mm alkuperäisestä leveydestä, on se muutoskatsastettava. Ulkohalkaisijaa ei puolestaan saa suurentaa enempää kuin 51 mm.

Rekisteriotteesta voit löytää auton “varsinaisen” rengaskoon lisäksi vaihtoehtoisia kokoja ajoneuvon renkaille. Muista kuitenkin renkaiden kokoa muuttaessasi, että kun yksi muuttuja renkaassa vaihtuu, tulee muutos vaikuttamaan myös muihin renkaan mittoihin.

Varmistaaksesi, että autoosi asennetaan juuri oikeanlaiset ja oikeaa kokoa olevat renkaat, kannattaa viedä auto asiantuntevalle renkaiden ammattilaiselle. Etsi lähin Vianor-palvelupisteesi käteväsi Vianorin-verkkosivuilla ja varaa aika ajoneuvollesi. Palveluvalikoimaamme kuuluvat muun muassa renkaiden vaihto, jossa ajoneuvoosi vaihdetaan tarkistetut ja varmasti autoosi sopivat renkaat. 

Uusien renkaiden asennukseen puolestaan sisältyy vanhojen renkaiden poistaminen ja hävittäminen sekä uusien renkaiden asennus vanteille. Pidämme lisäksi huolen, että renkaat on tasapainotettu oikein ja niiden rengaspaineet ovat autollesi oikeat.

Etsi autoosi sopiva rengas koon mukaan

Tällä sivulla on listattu renkaiden kokoja ja voit etsiä juuri omaan autoosi sopivat renkaat. Sivulla näet listan eri tuumakoista, joita klikkaamalla aukeaa kaikki halkaisijaltaan kyseisen mitan renkaat. Kun olet löytänyt haluamasi rengaskoon, voit ostaa autoosi uudet ja sopivat renkaat Vianorilta. Vianorin koko valikoiman renkaita henkilöautoihin sekä muihin ajoneuvoihin löydät täältä.

Vianorin verkkosivuilta voit etsiä sopivaa rengaskokoa myös autosi rekisterinumeron perusteella. Syöttämällä autosi rekisterinumeron esimerkiksi Vianorin etusivulla, voit hakea rengaskokoa rekisterinumeron mukaan. Voit hakea sopivia renkaita myös auton mallin mukaan. 


Mikäli haluat muuttaa autosi rengaskokoa, tutustu Vianorin rengaslaskuriin. Rengaslaskuria varten tarvitset renkaan leveyden, profiilin sekä vanteen halkaisijan, minkä jälkeen rengaslaskuri antaa renkaan uuden leveyden ja vierintäkehän. Tutustu Vianorin rengaslaskuriin täällä.