Uuden koon sopivuus autoon tulee aina ennen asennusta tarkistaa Vianorin palvelupisteestä asiantuntevilta myyjiltämme.

LeveysProfiiliVanneMittarivirheHalkaisijaVierintäkehä
Nykyinen63.5193.6
Uusi063.5193.6

Uusien renkaiden aika?

Löydä sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon perusteella.

Etsi renkaat

Miten rengaslaskuri toimii?

Rengaslaskuri on helppo työkalu uuden renkaan halkaisijan ja vierintäkehän selvittämiseen. Renkaan koon laskemiseen tarvitset vain muutaman mitan, jotka löydät sekä vanhan että uuden renkaan kyljestä. Tarvittavat tiedot löytyvät myös rengasmerkinnöistä, jotka kertovat renkaan koon lisäksi sen rakenteen sekä kuormitus- ja nopeusluokan

Renkaan leveys on kerrottu rengasmerkinnöissä ensimmäisenä ja se ilmoittaa renkaan leveyden millimetreinä. Merkinnän ollessa “195”, kyseessä on 195 mm eli 19,5cm leveä rengas. Tätä seuraa renkaan profiili eli profiilisuhde, jolla ilmoitetaan renkaan korkeus sen poikkileikkausleveydestä. Tässä yhteydessä korkeudella tarkoitetaan etäisyyttä renkaan kulutuspinnasta vanteen ulkoreunaan. Profiilisuhde “65” tarkoittaa, että renkaan korkeus suhteessa sen leveyteen on 65%. Profiilisuhteen ollessa alle 50% voidaan puhua matalaprofiilirenkaista. Vanteen tuumakoko kertoo sen leveyden tuumissa (1 tuuma vastaa 25.4 mm). Vanteen leveyden ja halkaisijan on oltava yhteensopivia renkaan kanssa. 

Mittarivirhe ilmoittaa poikkeaman auton nopeusmittarin ja todellisen nopeuden välillä 100 km/h nopeudessa. Myös tämä on hyvä tarkistaa muuttaessa renkaan kokoa, sillä koon muuttuessa myös poikkeama auton mittarissa muuttuu. Esimerkiksi renkaan koon kasvaessa myös mittarivirhe on suurempi. Auton nopeusmittari voi näyttää todellisen nopeuden myös alakanttiin.

Miksi autoon kannattaa valita sopivat renkaat?

Oikean rengas- ja vannekoon valinta vaikuttavat merkittävästi sekä ajo-ominaisuuksiin että turvallisuuteen. Esimerkiksi oikeankokoiset renkaat pysähtyvät tehokkaasti jarrutettaessa, minkä lisäksi niiden ohjautuvuus on parempi käännöksissä. Sopivat renkaat ovat myös taloudelliset niiden kestäessä käytössä pidempään ja kuluessa tasaisesti. Matalamman vierintävastuksen ansiosta optimaalinen rengaskoko auttaa vähentämään polttoaineenkulutusta. 

Kannattaa myös huomioida, että väärä rengas- tai vannekoko voi johtaa vaurioihin ajoneuvossa esimerkiksi, jos vanne hankaa vasten auton rakenteita tai aiheuttaa tarpeetonta kuormitusta jousitukselle. Valitsemalla sopivan rengaskoon, myös auton nopeusmittari näyttää ajoneuvon nopeuden luotettavasti ilman poikkeamia, jotka voivat johtua rengaskoon muutoksesta.

Kun vaihdat autoosi uusia renkaita, ota huomioon myös renkaiden nopeus- ja kuormitusluokat, joiden on oltava yhteensopivat ajoneuvon kanssa. Sekä kuormitus- että nopeusluokka on ilmaistu rengasmerkinnöissä renkaan koosta kertovien mittojen jälkeen. 

Renkaan kuormitusluokka (josta käytetään myös nimitystä kantavuusluokka) ilmaisee luokan, joka vastaa renkaan suurinta kannattelemaan kuormaa. Esimerkiksi kuormitusluokka 95 vastaa 690 kiloa yhtä rengasta kohti. Nopeusluokka puolestaan ilmaistaan kirjaimella, joka vastaa renkaan nopeusluokkaa, kuten V (240 km/h) tai T (190 km/h). Nopeusluokka kertoo maksiminopeuden, jolla renkaalla voidaan ajaa ilman sen vaurioitumista.

Milloin tarvitaan muutoskatsastus?

Autolle voidaan joutua tekemään muutoskatsastus, kun sen renkaisiin ja vanteisiin tehdään merkittäviä muutoksia. Jos vanteen halkaisija poikkeaa enemmän kuin 26 mm rekisteriotteeseen merkitystä halkaisijasta, on auto muutoskatsastettava. Tämä on tehtävä myös silloin, kun renkaan leveys poikkeaa yli 30 mm ajoneuvon alkuperäisistä renkaista. Otathan huomioon, että liian suuret muutokset esimerkiksi vanteen koossa eivät ole mahdollisia muutoskatsastuksesta huolimatta. Muista renkaiden kokoa muutettaessa ottaa huomioon myös mahdollinen muutos nopeusmittarin näyttämässä km/h -lukemassa. Rengaslaskuri auttaa mittarivirheen laskemisessa, kun muutat rengaskokoa.

Mistä tiedän sopivatko renkaat autooni?

Kannattaa tarkistaa, että muutos renkaan koossa ei vaikuta liikaa renkaan ympärysmittaan, kun muutat renkaiden tai vanteiden kokoa. Vaihtaessasi renkaiden kokoa, emme suosittele muuttamaan sitä enempää kuin 5 %. Renkaiden ja vanteiden kokoa muutettaessa tarkista auton rekisteriotteesta, millaista rengas- ja vannekokoa ajoneuvon valmistaja suosittelee käyttämään.  

Muista tarkistaa uuden renkaan ja rengaskoon sopivuus asiantuntijalta. Kysy tarvittaessa apua luotettavalta jälleenmyyjältä, kun olet aikeissa hankkia autoosi uudet renkaat tai vanteet. Vianorilla olemme valmiita auttamaan, minkä lisäksi tarjoamme monipuolisen valikoiman tunnettujen huippumerkkien renkaita ja vanteita. Tutustu rengasvalikoimaan verkossa tai tule vierailemaan paikan päälle lähimpään Vianor-palvelupisteeseen, josta saat myös kattavat rengas- ja autohuoltopalvelut ajoneuvollesi.