Halpa rengas voi näyttää päälle päin samalta kuin hieman kalliimpi huippurengas tunnetulta rengasvalmistajalta. Renkaan pintakuvio on kuitenkin vain yksi renkaan ominaisuuksiin vaikuttava tekijä. Jos haluaa paremman kuvan renkaan laadusta ja suorituskyvystä, on katsottava ainoastaan renkaan pintaa syvemmälle. Monikerroksisen rakenteen ratkaisut ja erilaiset kumiseokset vaikuttavat merkittävästi renkaan suorituskykyyn, kestävyyteen ja vierinvastuksen määrään. 

Tämän vuoksi kestävä rengas, jonka vierinvastus on matala, voi olla taloudellisempi kuin halpa rengas. Valitse ennemmin autoosi parhaiten sopivat renkaat, jotka myös kestävät ajoa. Renkaita valittaessa esiin nousee myös ajon ympäristöystävällisyys ja polttoaineenkulutus, joka voi olla korkeampi halvoilla renkailla. Toisin sanoen, säästöt itse renkaan hinnassa voivat kostautua myöhemmin, jos rengas ei kestä ajossa yhtä pitkään tai halpa rengas aiheuttaa ylimääräisiä kuluja kasvaneen polttoaineenkulutuksen muodossa.

Halvimmat renkaat kuluvat usein nopeammin

Tarjousrenkaat kannattaa ottaa tiukkaan vertailuun, jotta yllättäviltä lisäkuluilta vältyttäisiin. Hyvä rengastarjous voi löytyä myös laaturenkaista. Esimerkiksi hieman vanhempia, mutta kuitenkin turvallisia ja laadukkaita rengasmalleja saatetaan myydä tarjoushintaan. Vaikka kyseessä ei olisikaan viimeisin rengasmalli, voi rengas siitä huolimatta olla laadukas. Renkaiden ikään kannattaa perehtyä tarkemmin, sillä käyttämättömän renkaan alkuperäiset ominaisuudet säilyvät jopa viisi vuotta renkaan valmistamisesta.

Autoilija on hyvässä asemassa, sillä monet arvostetut autolehdet tekevät säännöllisesti rengastestejä. Rengastestien testivoittaja tulee lähes aina laadusta tunnetulta valmistajalta - myös silloin kuin testissä huomioidaan hinta-laatusuhde. Hyvä rengas kestää usein kauemmin kuin halpa rengas. Tämän takaavat testivoittajien halpoja renkaita laadukkaammat raaka-aineet sekä renkaiden parempi rakenne. Jos laaturengas kestää käytössä pidempään kuin halpa rengas, maksaa laadukkaampi ja hieman kalliimpi rengas itsensä takaisin käytössä.


Laaturengas on turvallisempi valinta kuin halpa rengas

Rengastyyppien kumiseosten tulee vaihtua käyttötarkoituksen ja nopeusluokkien mukaan. Kovemmat kumiseokset voivat olla kestävämpiä kuin pehmeät, mutta erojen myötä myös ajettavuus muuttuu. Tienpinnan muuttuessa märäksi tai jäiseksi ovat pehmeämmät seokset osoittautuneet turvallisemmiksi. Laaturenkaiden turvallisuus ja kestävyys optimoidaan huolellisesti testeissä ja valmistuksen aikana. 

Kun kyse on autoilun kustannuksista, ei pidä tietenkään unohtaa auton polttoaineenkulutusta, johon renkaat vaikuttavat huomattavasti. Koska laadukas kesärengas tai talvirengas kestää yleensä pidempään kuin halpa rengas sillä on suora vaikutus autoilun kustannuksiin.

Tarjousrenkaan vierintävastus

Rengastarjouksissa ei yleensä kiinnitetä huomiota kustannuksiin, joita renkaat aiheuttavat osto- ja asennushetken jälkeen. Esimerkiksi vierintävastus vaikuttaa oleellisesti autoilun kokonaiskustannuksiin ja ympäristövaikutuksiin.

Vierintävastus kannattaa huomioida rengasvalintaa tehdessä, sillä mitä pienempi vierintävastus renkaalla on, sitä pienempi on polttoaineenkulutus. Vierintävastus siis vaikuttaa energiatehokkuuteen ja siten auton käyttökustannuksiin sekä hiilidioksidipäästöihin. Tiedon renkaan vierintävastuksesta löydät EU-rengasmerkinnästä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että halvat renkaat, joiden vierinvastus on korkea vaativat autolta enemmän tehoa, jotta auto pääsee etenemään. Kun alla ovat laaturenkaat, joiden vierinvastus on matala, pääsee auto etenemään vähemmällä ja samalla polttoainetta kuluu myös vähemmän. Ota siis huomioon käynnit tankkausasemalla, kun harkitset halpojen renkaiden ostamista parempilaatuisten, mutta hieman kalliimpien talvi- tai kesärenkaiden sijaan.

Halvat renkaat netistä: Kannattaako säästö?

Monessa asiassa tuotteen brändi on se joka maksaa. Moni varmasti ajattelee näin myös talvi- ja kesärenkaiden tapauksessa. Ovatko halvat renkaat kuitenkaan loppujen lopuksi kovin viisas valinta verrattuna tunnettuun brändiin? 

Talvi- ja kesärenkaat eivät ole vain renkaan muotoon valettua kumia, vaan laadukkaan ja kestävän renkaan valmistamiseen kuuluu useita eri vaiheita. Hyvien laaturenkaiden taustalla voi myös olla vuosien tutkimustyötä sekä kehittynyttä teknologiaa, jolla voidaan parantaa renkaan elinikää sekä turvallisuutta.

Laaturenkaiden etuihin halpoihin talvi- ja kesärenkaisiin nähden kuuluvat polttoainetehokkuuden lisäksi muun muassa:

  • kestävyys
  • lyhyempi jarrutusmatka
  • pito märällä
  • hiljaisempi ääni
  • ajomukavuus
  • ohjattavuus
  • turvallisuus

Vaikka et olisikaan etsimässä laaturenkaita niiden nimekkään valmistajan tai brändin vuoksi, montaa autoilijaa miellyttää ajaa maailmankuulun valmistajan renkailla – vaikka eivät sitä itse myöntäisikään. Tiesitkö, että voit etsiä renkaita Vianorin verkkosivuilla myös niiden valmistajan mukaan? Tutustu eri rengasvalmistajiin sekä heidän valikoimaansa laaturenkaita Vianorin Renkaat-sivulla.

Laadukkaat renkaat ja vanteet Vianorilta

Halvat renkaat ja vanteet voivat olla houkutteleva idea, mutta kun ottaa huomioon säästöjen seurauksena koituvat muut kustannukset, kannattaa panostaa laatuun. Laadukkaat renkaat ja vanteet myös todennäköisesti kestävät pidempään, etkä joudu ostamaan uusia yhtä usein verrattuna halvempiin, mutta heikkolaatuisiin vaihtoehtoihin. Joissain asioissa ei kannata säästellä, jos vain pystyy. Renkaat ja vanteet kuuluvat ehdottomasti näihin.

Vianorilta löydät laadukkaat ja luotettavat renkaat niin henkilöautoihin kuin citymaastureihin, moottoripyöriin sekä raskaamman kaluston alle. Etsi autoosi sopiva laaturengas koon mukaan Vianorin rengaskokotaulukosta. Tutustu myös vanteisiin, joita löytyy erikokoisille renkaille ja useilta luotettavilta valmistajilta. Vianorin rengastorilta voit löytää uusien renkaiden lisäksi myös käytettyjä renkaita halvemmalla. Tutustu Vianorin rengastoriin.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat