Milloin tarkistit viimeksi autosi rengaspaineet ja tiedätkö, mikä on autosi renkaille suositeltu oikea paine? Oikealla rengaspaineella on suuri vaikutus esimerkiksi ajoturvallisuuteen tien päällä sekä ajon taloudellisuuteen. Tarkistamalla rengaspaineen säännöllisin väliajoin voit myös ehkäistä renkaiden ennenaikaista kulumista.

Mikä on oikea rengaspaine autooni?

Kun mietit oikeita rengaspaineita autoosi, kannattaa kuunnella autonvalmistajaa, joka on ilmoittanut suositellut rengaspaineet autossa käytettäville renkaille. Autonvalmistaja on testannut sopivan rengaspaineen ja tietää parhaiten, mitkä sopivat autoon parhaiten sekä turvallisuuden että renkaiden kulumisen kannalta. Kannatta noudattaa valmistajan antamaa painelukemaa ja poiketa siitä mahdollisimman vähän. 

Koska oikeat rengaspaineet riippuvat itse renkaista sekä ajoneuvon tyypistä, ei rengaspaineille voi antaa kaikille sopivaa suositusta. Pitämällä huolen, että autosi renkaissa on niille sopiva ilmanpaine, voit välttää ongelmat renkaiden kulumisen kanssa sekä parantaa ajoturvallisuutta. 

Oikean rengaspaineen säätäminen autollesi voi olla hankalaa, jos et tunne paineen ilmaisemiseen käytettyjä yksiköitä. Rengaspaine ilmaistaan bareina (bar) tai kilopascaleina (kPa). 100 kPa vastaa 1 baria. Suomessa tutumpi yksikkö rengaspaineista puhuttaessa on kuitenkin bar. Kesärenkaille suositeltu rengaspaine voi olla esimerkiksi 2,5 baria. Kyseisen lukeman voit löytää autostasi esimerkiksi oviaukon sivussa olevasta tarrasta tai vaihtoehtoisesti bensaluukun sisäpuolelta. Tarrassa voidaan myös ilmoittaa suositeltu rengaspaine eri painolasteille.

Väärät rengaspaineet vaikuttavat ajettavuuteen ja polttoaineenkulutukseen

Sekä liian korkeat että liian matalat rengaspaineet aiheuttavat ongelmia renkaille. Ne myös hankaloittavat ajamista ja pahimmillaan voivat olla turvallisuusriski liikenteessä. Yleensä auton ohjekirjassa ilmoitetaan kaksi painesuositusta: normaalikuormalle ja täydelle kuormalle. Liian alhaiset rengaspaineet huonontavat auton ohjattavuutta ja hallittavuutta. Renkaiden pito heikkenee ja jarrutusmatkat kasvavat. Siten myös onnettomuusriski kohoaa.

Renkaiden alipaine näkyy myös lisääntyneenä polttoaineenkulutuksena. Väärät paineet voivat johtaa jopa renkaiden tai vanteiden vaurioitumiseen. Oikeilla paineilla ajaminen on turvallisempaa ja saat kaiken irti renkaiden suorituskyvystä.

Lämpötilan vaikutus rengaspaineisiin

Lämpötila vaikuttaa olennaisesti renkaiden paineistamiseen. Vaikka talvirenkaiden paineen tarkistaminen sisällä voi kylmien kelien vuoksi olla houkuttelevampaa, saadaksesi luotettavan tuloksen, on rengaspaineet mitattava ulkona. Jos paineet tarkastetaan sisätiloissa, renkaiden paine kylmemmässä ulkolämpötilassa jää liian alhaiseksi. Kesärenkaissa suosittelemme käytettäväksi autonvalmistajan suosittelemia rengaspaineita ja talvirenkaissa 0,2 baria enemmän kuin mitä kesärengaspainesuositus on. 

Vaikka talvirenkaissa kannattaa olla ulkolämpötilasta riippuen korkeampi rengaspaine, ei painetta saa lisätä liikaa. Siinä missä liian alhainen rengaspaine kuluttaa renkaita ennenaikaisesti, myös liian korkeat rengaspaineet altistavat renkaiden vaurioitumiselle sekä ajoturvalisuuden heikkenemiselle. Oikeiden rengaspaineiden valitseminen onkin tasapainottelua auton vaatimusten ja kuorman, ajo-olosuhteiden sekä autonvalmistajan suositusten välillä.

Jotta mittaustulos olisi luotettava, rengaspaineet tulee mitata kylmistä renkaista. Paineita ei siis pidä mitata heti ajon jälkeen tai silloin, kun renkaat ovat olleet auringossa tai muuten korkeassa lämpötilassa.

Oikeat rengaspaineet autoosi: Muistilista rengaspaineiden tarkistamiseen

Tiedät nyt miksi auton rengas sekä sen paineet on hyvä pitää kunnossa. Pidä mielessä seuraavat neuvot saadaksesi juuri omaan autoosi ja sen renkaisiin sopivat paineet.

  1. Katso autosi ohjekirjasta tai auton oveen tai bensatankin luukkuun kiinnitetystä tarrasta, mikä on autonvalmistajan ilmoittama oikea renkaiden ilmanpaine.
  2. Huomioi erityisesti talvirenkaiden ilmanpaine, sillä lämpötila vaikuttaa renkaiden ilmanpaineeseen: kylmällä ilmalla painetta pitää olla enemmän kuin lämpimällä.
  3. Älä koskaan säädä rengaspainetta heti ajon jälkeen. Renkaat lämpenevät aina ajossa. Lämpimien renkaiden sijaan mittaa paineet kylmistä renkaista.
  4. Muista tarkistaa myös vararenkaan ilmanpaine säännöllisesti. Hyvä ohjenuora rengaspaineiden tarkistamiseen on vähintään kerran kuukaudessa.

Rengaspaineanturit ja TPMS-järjestelmä

Lyhenne TPMS tulee sanoista “Tire Pressure Monitoring System” ja viittaa auton renkaiden paineenvalvontajärjestelmään. TPMS:n tehtävänä on seurata rengaspaineita, vähentää auton synnyttämiä päästöjä sekä parantaa ajoturvallisuutta. TPMS-järjestelmä varoittaa kuljettajaa rengaspaineiden laskiessa liikaa auton renkaille määritellyistä arvoista. Kun rengaspaineet laskevat liian alas, TPMS-järjestelmän valo syttyy autossa ja tiedät pysähtyä tarkistamaan renkaasi.

TPMS-järjestelmälle on kaksi vaihtoehtoa, aktiivinen ja passiivinen. Aktiivinen TPMS-järjestelmä viittaa jokaisen renkaan sisällä olevaan erilliseen rengaspaineanturiin. Passiivinen puolestaan perustuu auton ABS-järjestelmän mittaamiin lukemiin. 

EU-asetuksen mukaan marraskuun 2012 jälkeen tyyppihyväksytyissä sekä marraskuun 2014 jälkeen myydyissä autoissa on oltava renkaiden paineenvalvontajärjestelmä eli TPMS. Lue lisää TPMS-järjestelmästä sekä rengaspaineantureista täällä. TPMS-järjestelmän tarkistaminen sekä rengaspaineantureiden korjaaminen ja vaihtaminen voidaan suorittaa lähimmässä Vianorin palvelupisteessä.

Rengaspaineiden mittaus

Kuten jo mainittiin, renkaan paineet kannattaa tarkistaa mittaamalla ne säännöllisesti. Mutta miten rengaspaineiden mittaus oikein tapahtuu? Tässä muutama neuvo.

  • Rengaspaineet kannattaa mitata esimerkiksi huoltoaseman pihassa, josta löytyy ilmanpaineiden mittaamiseen sekä tarvittaessa paineen lisäämiseen soveltuvat välineet.
  • Ennen rengaspaineen mittaamista, ota selville auton sekä renkaan suositeltu rengaspaine. Ota myös huomioon lämpötila ulkona sekä ajoneuvon kuorma.
  • Käytössäsi on joko digitaalinen tai mekaaninen mittari, jonka avulla saat selville renkaan paineen. Avaa renkaan venttiili ja aseta mittari venttiilin suulle.
  • Riippuen rengaspainemittarin tyypistä, mittari näyttää renkaissa olevan paineen mittaushetkellä. 
  • Mikäli ilmanpaine on renkaassa liian korkea, päästä renkaasta ilmaa pois kunnes mittari näyttää oikeaa lukemaa. Jos ilmanpaine on puolestaan liian matala, lisää ilmaa ilmauslaitteella kunnes mittarin näyttämä lukema on oikea.
  • Sulje renkaan venttiili korkilla ja toista mittaus kaikille renkaille.


Rengaspaineiden mittaaminen onnistuu helposti itse, mutta voit tuoda autosi tarkistettavaksi myös Vianorille. Vianorin auton kuntotarkistukseen kuuluu myös rengaspaineiden mittaus.

Haluatko tarkistaa rengaspaineesi?

Voit tarkistaa rengaspaineet helposti kaikissa palvelupisteissämme.

Etsi lähin Vianor