Mikä on TPMS?
Mitä autoja EU:n TPMS-asetus koskee?
Mikä on TPMS-asetuksen tarkoitus?
Miten TPMS-järjestelmä toimii?
Mistä tiedän, onko autossani on EU-asetuksen määräykset täyttävä painevahtijärjestelmä?
Mitä painevahtijärjestelmät maksavat?
Voinko vaihtaa renkaani itse?
Mikä on TPMS?
TPMS eli Tire Pressure Monitoring System on renkaiden paineenvalvontajärjestelmä.
Mitä autoja EU:n TPMS-asetus koskee?
EU-asetuksen 661/2009 mukaan kaikissa autoissa, jotka on tyyppihyväksytty marraskuun 2012 jälkeen, sekä kaikissa marraskuun 2014 jälkeen myydyissä uusissa autoissa tulee olla renkaiden paineenvalvontajärjestelmä eli TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Suomessa Trafi vaatii järjestelmää autojen ensiasennusrenkaisiin eli renkaisiin, jolla auto ensirekisteröidään. Vanhojen autojen omistajia määräys ei koske, eli mikäli jo käyttöön rekisteröidyssä autossa ei ole paineenvalvontajärjestelmää, ei sitä tarvitse asentaa jälkikäteen.
Mikä on TPMS-asetuksen tarkoitus?
Uusilla määräyksillä pyritään parantamaan liikenneturvallisuutta ja hillitsemään polttoaineenkulutusta. Rengaspaineilla on huomattava vaikutus auton ajo-ominaisuuksiin ja renkaiden käyttöikään.
Miten TPMS-järjestelmä toimii?
Järjestelmän tarkoitus on nimensä mukaan seurata rengaspaineita ja näin vähentää autoista syntyviä päästöjä sekä lisätä turvallisuutta. Järjestelmä ilmoittaa kuljettajalle, jos jonkin renkaan paine laskee yli 20 % auto- ja rengaskohtaisesta oletusarvosta tai viimeistään kun rengaspaine laskee alle 1,5 barin. Tällöin kuljettaja voi turvallisesti pysähtyä ajoissa ennen mahdollista vaaratilannetta.
EU-asetus ei ota kantaa, onko TPMS-järjestelmä oltava aktiivinen (erilliset paineanturit jokaisen renkaan sisällä) vai passiivinen (perustuu auton ABS-järjestelmän tulkintaan renkaan pyörimisnopeuden muutoksesta). Pääasia on, että järjestelmällä pystytään täyttämään kaikki EU-asetuksen vaatimukset. Päätöksen käytettävästä järjestelmästä tekevät auton valmistajat.
Mitä painevahtijärjestelmät maksavat?
EU-säädöksen piiriin kuuluvissa autoissa on tehtaalta tullessaan jo asennettu painevahtijärjestelmä, joka on siten sisältynyt auton ostohintaan. Mikäli autossa on aktiivinen painevahtijärjestelmä (erilliset paineanturit jokaisen renkaan sisällä) tulee autoilijan hankkia erilliset anturit myös talvirengaspakettiin varmistaakseen painevahtijärjestelmän toimivuuden talvellakin.
Markkinoilla olevien anturien hinnat ja laatu vaihtelevat erittäin paljon. Tällä hetkellä suurimmat anturivalmistajat tulevat Amerikasta, Euroopasta sekä Aasiasta ja niiden tuotevalikoimissa on sekä OE- (autonvalmistajien alkuperäisosia) että jälkimarkkina-antureita. Markkinoilla olevien anturien hintahaitari on tällä hetkellä noin 50 – 250 €/kpl.
Voinko vaihtaa renkaani itse?
Renkaiden kausivaihdon voi tehdä itse, koska renkaiden irrottaminen ja kiinnittäminen ei muutu.
On kuitenkin hyvä tiedostaa, että jos autossa on painevahtijärjestelmä, saattaa olla, että renkaiden kausivaihdon jälkeen TPMS-varoitusvalo jää palamaan. Tämän hetken tiedon mukaan valtaosa uusista autoista tunnistaa uudet anturit itse, ja keskusyksikkö nollaa automaattisesti virhetilanteen noin 15 - 20 minuutin ajon jälkeen.
Jotkin automallit, joissa on aktiiviset TPMS-tunnistimet, vaativat järjestelmän uudelleen asetuksen renkaiden vaihdon jälkeen joko diagnostiikkatyökalulla (OBD) tai manuaalisesti ajotietokoneen kautta. Tällöin on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen varmistaakseen painevahtijärjestelmän toimivuuden.
Huom! Myös monet epäsuoraa TPMS-järjestelmää käyttävät automallit vaativat järjestelmän nollauksen renkaanvaihdon jälkeen. Lisätietoa ja ohjeet järjestelmän nollaukseen löydät auton ohjekirjasta.

Uusien renkaiden aika?
Löydä sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon perusteella.