Mikä on renkaan nopeusluokka?

Renkaan nopeusluokka kertoo suurimman nopeuden, jolla kyseisellä renkaalla voidaan ajaa ilman riskiä renkaan vaurioitumisesta. Merkintä nopeusluokasta löytyy renkaan sivupinnasta, jossa on ilmaistu myös esimerkiksi renkaan valmistusviikko ja -vuosi sekä renkaan koko. Sivupinnassa on ilmaistu myös renkaan kantavuusluokka. 

Nopeusluokan avulla ilmaistaan, miten monta kilometriä tunnissa (km/h) renkaalla voidaan ajaa turvallisesti. Mitä korkeampi renkaan nopeusluokka on, sitä parempi on ohjattavuus esimerkiksi kaarroksissa vauhdin kasvaessa. 

Kannattaa muistaa, että renkaan nopeusluokka ei ole sama kuin suurin sallittu ajonopeus. Siinä missä autoilijoiden on noudatettava nopeusrajoituksia, jotka voivat lisäksi olla kelikohtaisia, renkaan nopeusluokka kertoo korkeimman nopeuden, jolla renkaalla on turvallista ajaa ilman sen vaurioitumista. Suomen teillä ei kuitenkaan ole lain mukaan mahdollista ajaa nopeuksilla, jotka saavuttavat renkaiden nopeusluokan mukaisen enimmäisnopeuden. Jos renkaalla kuitenkin aikoo ajaa vaikkapa Saksan Autobahnilla, missä nopeusrajoitukset ovat erilaiset, tulee ensiksi varmistaa renkaan nopeusluokka ja suurin turvallinen ajonopeus.

Renkaiden nopeusluokat auttavat renkaan valinnassa

Renkaille on määritelty erilaiset nopeusluokat, sillä eri ajoneuvoilla sekä automalleilla on omat huippunopeutensa. Ajonopeus vaikuttaa esimerkiksi renkaan lämpenemiseen, mikä voi puolestaan vaurioittaa rengasta, jos sitä ei olla tarkoitettu kyseisiä nopeuksia varten. Ajamalla renkaille sopivalla nopeudella, voidaan siis parantaa ajoturvallisuutta sekä ehkäistä renkaiden vaurioitumista.

Nopeusluokka vaihtelee rengasvalmistajien ja -mallien välillä, joten kannattaa tarkistaa ajoneuvoosi sopivien renkaiden merkintä erityisesti uusia renkaita ostaessa. Tieto autoosi sopivista renkaista löytyy ajoneuvon ohjekirjasta. Kannattaa valita renkaat, joiden nopeusluokka on yhteensopiva ajoneuvon kanssa. Liian pienen nopeusluokan renkaat voivat olla turvallisuusriski. Korkeamman nopeusluokan renkaita on mahdollista käyttää, mutta tällöin ajomukavuus voi kärsiä renkaiden erilaisten ominaisuuksien vuoksi.

Miten nopeusluokkia luetaan?

Renkaan nopeusluokka ilmaistaan kirjaimella. Esimerkiksi renkaan nopeusluokka Q vastaa 160 km/h vauhtia ja luokista viimeinen eli Y vastaa nopeudeltaan 300 km/h:ta. Eli aakkosissa edettäessä myös renkaan suurin ajonopeus kasvaa.

Tässä yleisimmät renkaiden nopeusluokat:

 • Q = 160 km/h
 • R = 170 km/h
 • S = 180 km/h
 • T = 190 km/h
 • H = 210 km/h
 • V = 240 km/h
 • W = 270 km/h
 • Y = 300 km/h

Vaikka renkaat, joissa on korkeampi nopeusluokka tarjoavat parempaa ohjattavuutta, ne voivat kulua nopeammin sekä suoriutua heikommin kylmissä olosuhteissa. Tämä johtuu renkaissa käytettävästä pehmeästä kumiseoksesta.

Mitä muuta rengasmerkinnät kertovat?

Tarkista nopeusluokka renkaiden sivupinnan merkinnöistä. Esimerkiksi rengasmerkinnässä  205/55 R 16 94 V XL nopeusluokan ilmaisee kirjain V, joka vastaa 240 km/h nopeutta. Nopeusluokan lisäksi renkaasta löytyvät muun muassa merkinnät sen koosta, valmistusvuodesta sekä kuormitusluokasta.

Oikeiden renkaiden valinnassa auttavat EU-rengasmerkinnät, joista selviää renkaan nopeusluokan lisäksi paljon arvokasta tietoa. Esimerkiksi renkaan taloudellisuudesta kertova merkintä auttaa vähentämään autoilun kustannuksia ja tekee ympäristöystävällisten renkaiden valinnasta helpompaa. EU-rengasmerkinnöistä selviää lisäksi tieto pidosta märällä alustalla sekä rengasmelusta. Lue lisää EU-rengasmerkinnöistä.

Valitse autoosi oikean nopeusluokan renkaat

Ajoneuvosi kanssa yhteensopivat renkaat parantavat sekä ajomukavuutta, vähentävät renkaiden kulumista ja voivat parhaillaan olla taloudellinen valinta pienemmän vierintävastuksen ansiosta. Tässä muutamia neuvoja, jotka mielessä valitset autoosi sopivan nopeusluokan renkaat:

 • Renkaan nopeusluokka ei ole sama asia kuin liikenteessä noudatettavat nopeusrajoitukset.
 • Kesärenkaiden nopeusluokat ovat yleisesti korkeammat, sillä ne on tarkoitettu suuremmille ajonopeuksille kuin talvirenkaat.
 • Valitse renkaat, joiden nopeusluokka on yhteensopiva ajoneuvosi kanssa. Liian pienen nopeusluokan renkaat voivat olla turvallisuusuhka ja johtaa niiden vaurioitumiseen. 
 • Jos renkaan nopeusluokka on liian korkea, on ajaminen epämukavampaa pienillä nopeuksilla.
 • Varmista, että kaikissa auton neljästä renkaasta on sama nopeusluokka. Erot renkaiden välillä voivat esimerkiksi saada auton kaartamaan toiseen suuntaan. Turvallisuutta parantaaksesi kannattaa lisäksi vaihtaa renkaiden paikkaa renkaanvaihdon yhteydessä niiden tasaisen kulumisen takaamiseksi.

Laaturenkaat autoosi Vianorilta

Jos renkaiden nopeusluokat ja muut merkinnät arvelluttavat, voit kysyä lisää lähimmästä Vianor-palvelupisteestä. Löydät lähimmän palvelupisteesi sekä yhteystiedot verkkosivuiltamme. Vianorilla autamme sinua valitsemaan autoosi sopivat renkaat. Tueksi renkaiden valintaa voit käyttää myös verkkosivujemme rengashakua, jonka avulla löydät sopivat renkaat syöttämällä autosi rekisterinumeron. Rengashaun löydät etusivulta.

Vianorilta löydät kattavan valikoiman kesä- ja talvirenkaita tunnetuilta rengasvalmistajilta. Vianorilta saat myös ammattilaisten suorittamat palvelut renkaille ja autollesi.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat