Miten renkaat vaikuttavat polttoaineenkulutukseen?

Polttoaineen hintojen ollessa korkealla sekä ympäristötekojen tärkeyden korostuessa, moni alkaa kiinnittämään entistä enemmän huomiota oman ajoneuvonsa polttoaineenkulutukseen. Yksi tapa tähän on oikeanlaisten renkaiden valinta sekä niistä huolehtiminen. Tärkeimmät tavat, joilla rengas vaikuttaa autoilun kustannuksiin sekä polttoaineenkulutukseen ovat sen vierintävastus, rengaspaineet sekä renkaan laatu.

Renkaan vierintävastus

Renkaan vierintävastuksella viitataan renkaan tiekosketuksen aikana tapahtuvassa muodonmuutoksessa kuluvaan energiaan. Tämä kattaa noin viidenneksen auton polttoaineenkulutuksesta, tehden siitä merkittävän osan myös autoilun kustannuksista sekä ympäristövaikutuksista. Mitä matalampi on renkaan vierintävastus, sitä vähemmän polttoainetta autolla ajaessa kuluu. Matalan vierintävastuksen renkaalla voi säästää jopa puoli litraa polttoainetta sadalla kilometrilla.

Rengaspaineet

Riittävät rengaspaineet ovat autoilun turvallisuuden kannalta tärkeä tekijä, mutta oikeilla rengaspaineilla voidaan pienentää myös polttoaineenkulutusta. Paras tapa oikeista rengaspaineista huolehtimiseen on niiden tarkistaminen säännöllisesti. Kun rengaspaineet ovat kohdallaan, epäoptimaalisen kulutuksen lisäksi voidaan välttyä esimerkiksi renkaan vaurioitumiselta sekä madaltuneelta suorituskyvyltä.

Renkaan hinta ja laatu

Rengasostoksilla säästäminen ei välttämättä tuo säästöjä pidemmällä aikavälillä. Halvat renkaat mitä todennäköisemmin kestävät laaturenkaita heikommin. Tämän lisäksi renkaan laatuun panostamalla voidaan vähentää myös polttoaineen kulumista. Esimerkiksi laaturenkaan vierintävastus on ylivoimainen halpaan vaihtoehtoon verrattuna. Kun panostat renkaan laatuun ja taloudellisuuteen, vältyt turhilta käynneiltä tankkausasemalla ja lompakkosi kiittää. Ei pidä myöskään unohtaa, että laaturengas on kaiken lisäksi turvallisempi ja ajomukavuudeltaan parempi valinta.

Muut polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät

Renkaiden lisäksi auton polttoaineenkulutukseen voidaan vaikuttaa myös muilla tavoilla. Yksi tärkeä tekijä on kuljettajan ajotapa. Tämän lisäksi itse ajoneuvo sekä sen erilaisen laitteet vaikuttavat suuresti polttoaineen kulumiseen. 

Ajotapa

Moni hiljattain autokoulunsa käynyt muistaa varmasti neuvot siitä, miten ajamisella voidaan vaikuttaa, siihen miten paljon polttoainetta kuluu. Oikeanlaisten ajotottumusten harjoitteleminen ja vakiinnuttaminen onkin erinomainen tapa vähentää autoilun kustannuksia sekä tehdä autoilusta ympäristöystävällisempää. Tässä vinkit taloudellisempaan ajamiseen:

  • Vähennä liikkeellelähtöjä ja pysähtelyä. Auton polttoaineenkulutus on korkeampi kiihdytettäessä.
  • Minimoi auton tyhjäkäyntiä. Jos autolla ei ajeta, on myös polttoaineen kuluttaminen tyhjäkäynnillä tarpeetonta.
  • Hyödynnä moottorijarrutusta. Nosta jalka kaasupolkimelta jo hyvissä ajoin, kun pysähtyminen on tulossa. Kun auto on kertaalleen kiihdytetty vauhtiin, on käytettyä energiaa turha “heittää hukkaan”, jos ei ole pakko.
  • Käytä suurinta mahdollista vaihdetta. Kun kierrokset eivät nouse liian korkeiksi, pysyy polttoaineenkulutus matalampana. Onneksi nykyaikaiset automaattivaihteiset autot osaavat tehdä tämän hyvin puolestasi.
  • Minimoi auton kuorma. Mitä isompi lasti autossa on kyydissä, sitä enemmän polttoainetta auto joutuu käyttämään pysyäkseen liikkeessä. Jos auton peräkontissa on turhaa tavaraa, jätä se pois tehdäksesi autosta kevyemmän. Esimerkiksi monen suomalaisen autossa oleva suksiboksi kannattaa poistaa auton katolta, kun sitä ei tarvita. Tässä tapauksessa myös auton ilmanvastus kasvaa, johtaen suurempaan polttoaineenkulutukseen.

Auton sähkölaitteet

Autossa on paljon sähköllä toimivia laitteita, jotka vaikuttavat polttoaineenkulutukseen. Näiden toiminnassa tärkeässä osassa on autosi akku. Vaikka yksittäisen laitteen kulutus voi tuntua pieneltä, on nykyaikaisissa autoissa lukuisia sähkölaitteita, jotka yhdessä kasvattavat polttoaineenkulutusta huomattavasti. 

Yksi polttoainetta kuluttava laitteisto on auton ilmastointi, joka voi väärin toimiessaan näkyä kasvaneina polttoaineen kustannuksina, puhumattakaan sen vaikutuksista autoilun mukavuuteen. Huollattamalla autosi ilmastointilaitteiston säännöllisesti, voit välttää ylimääräiset kustannukset. Muita sähkölaitteita ovat esimerkiksi auton valot, penkinlämmittimet sekä äänentoisto, mukaan lukien autoradio.

Ajoneuvon tyyppi

Lopuksi on hyvä mainita vielä ajoneuvon tyyppi. Polttomoottorilla kulkeva auto luonnollisesti kuluttaa enemmän polttoainetta kuin sähköllä toimiva sähköauto tai sekä sähköä ja polttoainetta hyödyntävä hybridi. Vaikka sähkökään ei ole ilmaista eikä synny tyhjästä, on sähköllä kulkeminen hyvä tapa vähentää autoilun päästöjä.

Rengasmerkinnät kertovat polttoainetaloudellisuudesta

Sen lisäksi, että EU:n rengasmerkinnät auttavat renkaiden valinnassa ja vertailussa, ne ovat hyvä tapa tarkistaa, miten taloudelliset renkaat ovat. Renkaan polttoainetaloudellisuus kerrotaan asteikolla A-E, luokan A ollessa polttoaineenkulutukseltaan taloudellisin ja E-luokka eniten polttoainetta kuluttava. 

Verkkosivuillamme löydät EU:n rengasmerkintöjen mukaisen polttoainetaloudellisuudesta kertovan luokan renkaiden omilta tuotesivuilta. Ympäristöystävällisiä ja taloudellisia renkaita ovat esimerkiksi Nokian Tyres Hakka Green 3 -kesärengas sekä Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 -kitkarengas.

Vähennä polttoaineenkulutusta hyvillä renkailla ja huolletulla autolla

Laadukkaat renkaat pitävät huolen, että vierintävastus on matala ja auto kuluttaa niin vähän kuin mahdollista. Myös auton oikeanlaisella ylläpidolla, kuten säännöllisellä öljynvaihdolla sekä ilmastoinnin huoltamisella, voidaan tehdä autoilusta taloudellisempaa sekä ympäristöystävällisempää.

Suuntaa lähimpään Vianor palvelupisteeseen ja hanki uudet, taloudelliset renkaat autoosi huippumerkeiltä. Lähimmän Vianor palvelupisteen löydät kätevästi kartalta verkkosivuilltamme. Tämän lisäksi voit tutustu rengasvalikoimaan verkossa ja tilata laaturenkaat netistä. Etsi autoosi sopivat renkaat rengashaun avulla: syötä autosi rekisterinumero, malli tai rengaskoko.

Aika hankkia uudet renkaat?

Löydä polttoaineenkulutusta alentavat laadukkaat renkaat

Tutustu tästä