Mitä ovat all-terrain renkaat?

All-terrain renkaat ovat oikea rengastyyppi, jos autolla on tarkoitus ajaa sekä maastossa että asfaltilla. Sana “all-terrain” tuleekin englannista ja viittaa kaikkiin maastotyyppeihin. Ei riitä, että all-terrain renkaalla voidaan ajaa tasaisella asfaltilla esimerkiksi maantiellä tai kaupungissa. Renkaan on suoriuduttava myös sorasta, hiekasta ja lumesta.

Jotta all-terrain renkaat pystyvät suoriutumaan erilaisissa ajo-olosuhteissa, niiden pintakuvioinnin on pystyttävä tarjoamaan tavallisia renkaita enemmän pitoa. Tämän lisäksi all-terrain renkaita käytetään yleisesti henkilöautoa raskaammissa maastureissa ja muissa isommissa ajoneuvoissa, joten niiden on lisäksi kestettävä ajoneuvon suurempi massa. 

Erilaiset all-terrain maastorenkaat

All-terrain renkaista on saatavilla erilaisia malleja riippuen niiden käyttötarkoituksesta. Osa renkaista soveltuu paremmin erityisesti maastossa ajamiseen, kun taas osassa on otettu huomioon myös kaupunkiajon erityistarpeet. Oikean rengastyypin valintaan vaikuttaa myös esimerkiksi ajoneuvon koko ja malli.

AT-renkaat

Renkaat, joissa on AT-merkintä on suunniteltu toimimaan sekä vaativassa maastossa että tasaisemmilla teillä. Tavallisiin henkilöauton renkaisiin verrattuna AT-renkaiden pintakuviointi on aggressiivisempi, tarjoten enemmän pitoa esimerkiksi soralla tai hiekalla ajettaessa sekä mäkisessä maastossa. Näissä renkaissa on lisäksi vahvistetut sivupinnat. Renkaan sivupinta on sen heikoin kohta, joka on erityisen altis vaurioille kiveniskemistä ja maaston terävistä muodoista. Vahvistetuissa sivupinnoissa on voitu käyttää esimerkiksi myös luotiliivien materiaalina hyödynnettyä Aramid-kuitua, joka pystyy ottamaan vastaan iskuja ilman, että rengas hajoaa niiden seurauksena.

MT-renkaat

Kirjainyhdistelmä MT on lyhenne sanoista “mud terrain”. Nämä maastorenkaat soveltuvat nimensä mukaan erittäin vaativassa ja mutaisessa maastossa ajamiseen. Upottavassa ja asfalttiin verrattuna pehmeässä maastossa ajaminen vaatii MT-renkailta tavallista syvempää pintakuviointia. Renkaiden on lisäksi tarjottava riittävästi pitoa raskaan maastoajoneuvon suuremmasta massasta huolimatta. MT-renkaita ei kuitenkaan suositella, jos niitä ei tarvita erityisesti maastossa ajamiseen. Nämä maastorenkaat nimittäin eivät suoriudu yhtä hyvin suuremmilla ajonopeuksilla, minkä lisäksi niiden tuottama rengasmelu on huomattavasti korkeampi kevyempiin renkaisiin verrattuna.

XL-renkaat

Kirjaimet XL tulevat englannin sanoista “extra load”. Tällöin puhutaan korotetusta kuormitusluokasta, joka on merkitty myös renkaasta kertoviin rengasmerkintöihin. Jos kyseessä on korotetun kuormitusluokan rengas, rengasmerkintöjen viimeisenä merkintänä on “XL”.

All-terrain renkaiden plussat ja miinukset

All-terrain renkaat ovat luotettava ja erittäin monipuolinen rengasvalinta monenlaiseen maastoon. Ne eivät kuitenkaan ole aina paras valinta ja eivätkä tarjoa lisäarvoa joka tapauksessa. Kevyempi ja paremmin kaupunki- ja maantieajoon tarkoitettu rengas voikin usein olla parempi valinta.

Plussat

 • Rengaskuvio. AT-renkaiden vahvan pintakuvioinnin ansiosta ne tarjoavat erinomaisen pidon jopa pehmeällä alustalla ja tavallista jyrkemmissä ylä- ja alamäissä. 
 • Monipuolisuus. Maastoajoon soveltuvista ominaisuuksistaan huolimatta, AT-renkaat sopivat myös päällystetyillä teillä ajamiseen hyvin. Osa markkinoiden maastorenkaista on suunniteltu enemmän vaikeassa maastossa ajamiseen, joten valitse renkaat, jotka sopivat parhaiten omaan käyttötarkoitukseesi. 
 • Vahvistetut sivupinnat. Renkaan sivupinnat ovat alttiita rengasvaurioille, erityisesti vaikeassa maastossa ajettaessa. Esimerkiksi irtonaiset kivet, maaston terävät muodot ja kuopat voivat vaurioittaa rengasta. Tämän lisäksi sivupintaan syntynyttä vauriota ei voi paikata yhtä hyvin kuin renkaan kulutuspintaan tullutta pientä reikää.

Miinukset

 • Rengasmelu. Pitävämpi ja vahvempi pintakuviointi tekee AT-renkaasta äänekkäämmän kuin tavallisesta renkaasta. Tämä on yksi tekijä, joka heikentää ajomukavuutta erityisesti, kun renkailla on tarkoitus ajaa pidempiä etäisyyksiä. Nykyinen EU-rengasmerkintä ilmaisee ulkoisen rengasmelun.
 • Hinta. Koska kyseessä on erikoisrengas, ovat all-terrain renkaat yleisesti kalliimpia kuin tavalliseen käyttöön tarkoitetut renkaat.
 • Polttoaineenkulutus. Renkaiden korkeamman ostohinnan lisäksi maastorenkaat voivat tulla kalliimmaksi myös niiden suuremman polttoaineenkulutuksen vuoksi. Koska renkaat ovat raskaat ja tavallisia auton renkaita pitävämmät, niiden vierintävastus on korkeampi. Tästä syystä maastorenkaat kuluttavat enemmän polttoainetta.

Millaiseen ajoneuvoon all-terrain renkaat sopivat?

All-terrain renkaat sopivat erilaisiin ajoneuvoihin, mutta niitä kannattaa harkita ensisijaisesti autoihin, jotka soveltuvat ajamiseen asfaltin lisäksi maastossa. 

 • SUV:t ja crossoverit. Erilaiset katumaasturit ja SUV:t voivat hyötyä all-terrain renkaista, sillä niillä ajetaan usein myös maasto-oloissa. Renkaan maasto-ominaisuuksista ei kuitenkaan ole juuri hyötyä, jos autolla ajetaan vain kaupunkiympäristössä. Esimerkiksi crossoverit eivät välttämättä ole aina suunniteltu maastossa ajaminen edellä.
 • Jeepit ja maastoautot. Erityisesti maastossa ajamiseen suunnitellut autot tarvitsevat luonnollisesti asianmukaiset renkaat. Jos autolla on tarkoitus ajaa myös muualla kuin maastossa, ota tämä huomioon rengaskaupoilla.
 • Nelivetoiset ajoneuvot (4x4). All-terrain renkaat voivat sopia myös tavanomaisempien ajoneuvojen rengasvalinnaksi, mikäli autolla tarvitsee ajaa vaikeammassa maastossa. Jos kyseessä on pienempi nelivetoinen ajoneuvo, muista ottaa huomioon esimerkiksi renkaan kuormitusluokka ja valita renkaat, jotka ovat yhteensopivat ajoneuvon kanssa sekä valmistajan suositusten mukaiset. Tiedon kuormitusluokasta ja paljon muuta saat selville rengasmerkinnöistä.
 • Pakettiautot. Pakettiautoille tyypillistä on raskaiden kuormien kuljettaminen paikasta toiseen tai ihmisten kyyditseminen. Tällöin kannattaa valita riittävän hyvin kuormitusta kestävät renkaat, varsinkin jos pakettiauton matka vie kuoppaisten ja epätasaisten teiden läpi.
 • Matkailuautot ja -vaunut. Matkailuauton on kyettävä kuljettamaan suurta kuormaa, mukaan lukien kyyditettäviä ihmisiä. Jos matka vie luontokohteisiin ja pois päällystetyiltä teiltä, kannattaa tämä huomioida rengasvalinnassa.

Löydä sopivat renkaat Vianorilta

Vianorilta löydät erikokoiset renkaat niin henkilöautoille kuin isommille SUV-mallisille ajoneuvoille. Etsi sopivat renkaat Vianorin rengashaun avulla syöttämällä rekisterinumero. Saat listan ajoneuvoosi sopivista renkaista luotetuilta merkeiltä. Voit kääntyä Vianorin asiantuntijoiden puoleen myös tarvitessasi osaavia rengas- ja autopalveluita. Etsi lähin Vianor palvelupiste verkosta ja tutustu rengasvalikoimaan myös paikan päällä.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat