Rengasmelu on yksi sekä autoilijaa itseään että jalankulkijoita harmittava asia. Onneksi hiljaisten renkaiden löytämisestä on tehty helpompaa EU-rengasmerkintöjen avulla. Merkinnät kertovat, kuinka kovaa rengasmelua voit odottaa ajaessasi kyseisillä renkailla. Tämä auttaa rengaskaupoilla eri renkaiden vertailussa ja helpottaa oikean valinnan tekemistä. Renkaista syntyvään ääneen ja sen määrään vaikuttaa useita tekijöitä, jotka ottamalla huomioon voit varmistaa hiljaisemman ja miellyttävämmän ajokokemuksen.

Renkaiden ja autoilun aiheuttamalla melusaasteella on merkittäviä vaikutuksia ihmisten ja luonnon hyvinvointiin sekä ympäristön viihtyisyyteen. Kaupungeissa autoilu ja muu liikenne ovat merkittäviä melusäästeen lähteitä.

Renkaiden hinta heijastelee yleensä myös niiden laatua. Sen lisäksi, että premium-renkaat ovat turvallisemmat liikenteessä, myös niiden ajomukavuus on huomattavasti parempi halpoihin ja vähemmän laadukkaisiin renkaisiin verrattuna. Tämä tarkoittaa, että laaturenkaat ovat yleensä myös hiljaisemmat.  

Talvirenkaiden rengasmelu

Talvella auton renkaiden melutaso on yleensä korkeampi kuin kesällä. Tämä johtuu siitä, että talvirenkaiden pinta on karkeampi kuin kesärenkaissa. Tällöin renkaan ja tienpinnan välinen kitka on myös suurempi. Talvirenkaan nastoilla on myös oma vaikutuksensa renkaiden hiljaisuuteen. Korkeampi melutaso on kuitenkin hyvä vaihtokauppa, sillä parempi pito lisää turvallisuutta jäällä ja lumella ajettaessa.

Vaikka talvirenkaat ovat yleisesti ottaen kovaäänisemmät kuin kesärenkaat, tämä ei tarkoita, että kaikki talvirenkaat tuottaisivat paljon häiritsevää melua. Laadukkaissa premium-talvirenkaissa yhdistyvät sekä turvallisuus ja vakaa ajotuntuma että halpoja renkaita hiljaisempi ääni. Jos harkitset kitkarenkaisiin vaihtamista ainoastaan niiden hiljaisemman äänen vuoksi, kannattaa tutustua myös laadukkaisiin premium-nastarenkaisiin, jotka eivät häviä ajomukavuudessa ja hiljaisuudessa nastattomille renkaille.

Kesärenkaiden rengasmelu

Kevään koittaessa ja lumien sulaessa monet autoilijat saattavat ihmetellä heidän kesärenkaistaan syntyvää melua verrattuna juuri pois vaihdettuihin talvirenkaisiin. Renkaissa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, vaan rengasmeluun vaikuttaa muuttunut sää, joka saa kesärenkaat pitämään kovaa ääntä. Varhain keväällä ja syksyllä tiet ovat vielä kylmiä ja asfaltti on erityisen kovaa. Tämä lisää kesärenkaista syntyvää rengasmelua.

Mikä muu vaikuttaa rengasmeluun?

On joitakin rengasmeluun vaikuttavia tekijöitä, joihin ei voi vaikuttaa ainoastaan oikealla rengasvalinnalla. Esimerkiksi ajoneuvon malli, ajonopeus, tien kunto ja ajo-olosuhteet voivat vaikuttaa rengasmelun määrään huomattavasti. Oikean renkaan valinnalla on kuitenkin väliä. Esimerkiksi renkaan kumiseoksen ollessa pehmeä, rengas pitää vähemmän ääntä ajettaessa. Myös käyttämällä oikeita rengaspaineita voidaan vähentää renkaiden tuottamaa ääntä. 

Mitä tasaisemmin renkaat kuluvat, sitä vähemmän melusaastetta niillä ajamisesta koituu. Renkaat kuluvat ennenaikaisesti, jos renkaiden ohjauskulmat eivät ole kunnossa. Kulumiseen voi vaikuttaa myös valitsemalla laadukkaat premium-renkaat. Tämän lisäksi renkaanvaihdon yhteydessä kannattaa vaihtaa renkaiden paikkaa auton alla tasaisen kulumisen varmistamiseksi.

Tunnista hiljaiset renkaat EU:n rengasmerkinnöistä

Kesä- ja kitkarenkaissa on käytössä EU-rengasmerkinnät, jotka kertovat paljon renkaan ominaisuuksista. Rengasmerkinnöistä selviää esimerkiksi renkaan polttoaineenkulutus sekä jarrutusmatka märällä alustalla. Näiden lisäksi EU-rengasmerkintä kertoo renkaiden äänitasosta. Tämä on ilmaistu desibeleinä ja kertoo renkaan äänen voimakkuudesta auton ulkopuolella. Merkintä ei siis kerro, kuinka kova ääni renkaista kuuluu ajoneuvon sisälle. Kannattaa siis muistaa, että auton sisällä ja ulkopuolella kuuluva melu eivät vastaa toisiaan.

Sen lisäksi, että EU:n rengasmerkinnöissä ilmaistaan renkaan niin sanottu ohiajomelu desibeleinä, merkinnässä on mukana kolme aaltoa sen mukaan, kuinka kovaääninen rengas on. Näin tulkitset EU-rengasmerkintöjen ohiajomelua:

  • Kolme mustaa aaltoa = Äänekäs rengas. Rengas ylittää EU-tyyppihyväksynnän mukaisen tason.
  • Kaksi mustaa aaltoa = Keskimääräinen melutaso rengas. EU-tyyppihyväksynnän mukainen taso.
  • Yksi musta aalto = Hiljainen rengas. Yli 3 dB hiljaisempi kuin, mitä tyyppihyväksyntä edellyttää.

Mikä vaikuttaa rengasmeluun?

  • Renkaiden tyyppi, kunto ja laatu. Yleisesti nasta- ja kitkarenkaat tuottavat enemmän ääntä kuin kesärenkaat. Merkittävä rooli rengasmelun syntyyn on myös renkaiden kunnolla. Renkaasta kannattaakin tarkistaa ainakin niiden kuluminen, rengaspaineet sekä renkaan kumiseos. Korkeaprofiilinen rengas on yleensä sekä hiljaisempi että ajomukavuudeltaan parempi verrattuna matalaprofiilisiin renkaisiin.
  • Ajoneuvo. Viat ajoneuvossa voivat johtaa renkaiden epätasaiseen kulumiseen ja täten kovempaan rengasääneen. Renkaiden epätasaista kulumista voidaan ehkäistä esimerkiksi säätämällä renkaan ohjauskulmat. Koska sähköautot ja hybridit ovat muuten tavallisia polttomoottoriautoja hiljaisempia, voi kovaäänisten renkaiden aiheuttama melu korostua entisestään.
  • Ajo-olosuhteet. Esimerkiksi tienpinnan kunto vaikuttaa monin tavoin renkaista lähtevän äänen syntyyn. Vanha ja karkea asfaltti on äänekäs alusta ajamiseen, puhumattakaan soratiellä ajamisesta. Jos asfalttiin on syntynyt ajan myötä urat, voidaan rengasmelua vähentää ajamalla niistä sivussa niin, että renkaat eivät ole suoraan urissa.

Renkaiden ääntä kannattaa kuunnella muutenkin kuin ainoastaan melun kannalta. Renkaista kuuluvat tavallisesta poikkeavat äänet voivat olla merkki, että jotain on vialla. Tosin joskus oudot äänet voivat tulla autosta itsestään, esimerkiksi sen jarruista, vaihteistosta tai moottorista, joiden kunto tulee myös tarpeen tullen tarkastaa.

Löydä hiljaiset renkaat Vianorilta

Valitsemalla laadukkaat premium-renkaat takaat sekä renkaiden matalamman melutason että ajomukavuuden, taloudellisuuden sekä kestävyyden. Mikä tärkeintä, laaturengas on turvallinen ja luotettava valinta. Tutustu Vianorin rengasvalikoimaan laadukkaita premium-renkaita tunnetuilta rengasvalmistajilta. Meiltä löydät myös kattavat rengaspalvelut, kuten renkaanvaihdon sekä ohjauskulmien säädön, jolla korjaat renkaiden epätasaiseen kulumiseen johtavia ongelmia. Löydä lähin Vianor-palvelupisteesi ja tule ammattilaisten palveltavaksi.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat