Mikä on renkaan kantavuusindeksi?

Renkaan kantavuusindeksi eli englanniksi “Load Index” (LI) on painettu renkaan sivupintaan. Kantavuusindeksi on ilmaistu numerona, joka vastaa enimmäiskuorman, jonka rengas pystyy kannattelemaan oikeilla rengaspaineilla. Kantavuusindeksi ei siis kerro kilomäärää, jonka rengas pystyy kannattelemaan. Sen sijaan se vastaa painoa, jonka voit tarkistaa eri indeksit listaavasta taulukosta. 

Kantavuusindeksia vastaava luku ilmaisee kuinka paljon painoa yksi rengas pystyy kannattelemaan. Yhden renkaan suurin kannattelema kuorma on ilmaistu kilogrammoina (kg). Renkaat eivät kulu ennenaikaisesti, kun niiden kantavuus on sovitettu oikein ajoneuvon kanssa käyttämällä kantavuusindeksiä renkaiden valinnan tukena.

Rengasmerkinnöissä kantavuusindeksi on ilmaistu merkintöjen viimeisellä numerolla ennen kirjaimella ilmoitettavaa nopeusluokkaa. Esimerkiksi rengasmerkinnän 205/55 R 16 94 V XL kantavuusindeksi on 94. Tämä vastaa kilogrammoina 670 kg yhtä rengasta kohden. Keskisuurien henkilöautojen kantavuusluokka on yleensä 75-90 ja raskaammissa ajoneuvoissa, kuten pakettiautoissa ja maastureissa, luku on usein yli 100. Pienikokoisten ajoneuvojen ja mini-autojen renkaissa kantavuus on puolestaan pienempi.

Mitä tarkoittaa rengasmerkintä XL?

Kuten esimerkissä 205/55 R 16 94 V XL, rengasmerkinnöissä viimeisenä voi lisäksi olla kirjaimet XL (“Extra Load”). Extra suuren rengaskoon sijaan kyseisellä merkinnällä viitataan niin sanottuun korotettuun kuormitusluokkaan. Rengas, jolla on XL-merkintä kestää korkeampia kuormia verrattuna renkaaseen ilman tätä merkintää. Tällaiset renkaat kestävät korkeampia rengaspaineita, eivätkä ne tuota yhtä paljoa rengasta kuluttavaa lämpöä ajon aikana. XL-renkaan rakenne on jämäkämpi, jotta se pystyy kannattelemaan vaaditun, tavallista korkeamman painon.

Muista oikeat rengaspaineet

Kuten jo mainittiin, renkaan kantavuusluokka kertoo painon, jonka rengas pystyy kannattelemaan sen ilmanpaineiden ollessa sopivat. Optimaaliset rengaspaineet omaan autoosi on ilmoitettu esimerkiksi auton ohjekirjassa sekä auton ovesta löytyvästä tarrasta. Tämä on autonvalmistajan ilmoittama rengaspaine, joten sitä kannattaa noudattaa. 

Ota huomioon, onko autossasi kesä- vai talvirenkaat, kun tarkistat ilmanpaineita. Siinä missä kesärenkaissa kannattaa käyttää rengasvalmistajan suosittelemia paineita, talvirenkaissa ilmanpaineet voivat olla 0.2 baria korkeammat. Lue lisää rengaspaineista sekä niiden tarkistamisesta ja lisäämisestä.

Tulkitse rengasmerkintöjä oikein

Rengasmerkinnät ovat korvaamaton apu rengaskaupoilla ja etsiessäsi uusia renkaita autoosi. Sen lisäksi, että niistä selviää renkaan kantavuus, merkinnöissä on ilmaistu myös renkaan koko, rakenne ja nopeusluokka. Renkaan koosta on ilmoitettu leveys millimetreinä, profiilisuhde prosentteina sekä vanteen halkaisija tuumissa. Yleisimmin kirjainmerkinnällä R kerrotaan myös renkaan rakenne. Lopuksi ennen mahdollista korotetusta kuormitusluokasta kertovaa XL-merkintää mukana on myös nopeusluokka. Tämä kertoo maksiminopeuden, jolla renkaalla on turvallista ajaa. Nopeusluokka ilmaistaan kirjaimella, joka vastaa tiettyä nopeutta (km/h).

Renkaiden valinnassa auttavat myös EU-rengasmerkinnät, joista on hyötyä esimerkiksi etsiessäsi mahdollisimman turvallista, taloudellista ja hiljaista rengasta. Tärkeitä tietoja ovat ainakin rengasmelusta, märkäpidosta ja polttoainetaloudellisuudesta kertovat merkinnät, jotka muistuttavat hieman kodinkoneiden ominaisuuksista kertovia energiamerkintöjä. Lue lisää EU-rengasmerkinnöistä ja etsi itsellesi sopivat renkaat Vianorin verkkokaupasta.

Renkaiden kantavuus ja rengasmerkinnät

  • Renkaan kantavuudesta kertova indeksi ei ole ilmaistu kiloissa. Sen sijaan merkintä kertoo kilomäärään, jota vastaavan kuorman yksi rengas pystyy kannattelemaan.
  • Voit ehkäistä renkaiden kulumista ennen aikojaan tarkistamalla, että ne ovat omaan ajoneuvoosi sopivat.
  • Normaalikokoiselle henkilöautolle tyypillinen kantavuusindeksi on noin 70 ja 90 välillä. Nämä vastaavat 387 ja 600 kiloa.
  • Renkaan ilmanpaineen on oltava oikea, jotta rengas pystyy kannattelemaan kantavuusluokkaa vastaavaa painoa.
  • Niin sanottu korotettu kuormitusluokka voidaan ilmaista merkinnällä XL. Merkintä kertoo, että rengas on suunniteltu kestämään suurempia kuormia ja korkeampia ilmanpaineita ilman vaaraa renkaan vaurioitumisesta ajon aikana.

Laadukkaat renkaat autoosi Vianorista

Löydät laadukkaat ja omaan autoosi sopivat renkaat Vianorista. Tutustu valikoimaan kesä- ja talvirenkaita erikokoisille ajoneuvoille verkossa tai tule tutustumaan lähimpään Vianor-palvelupisteeseen. Löydät kaikki Vianor-pisteet sekä niiden yhteystiedot netistä. Meiltä saat renkaiden lisäksi ammattilaisten suorittamat rengas- ja autohuoltopalvelut.


Jos autoosi sopivien renkaiden valitseminen koon tai kantavuusluokan mukaan mietityttää, ei hätää. Voit etsiä sivuillamme autoosi sopivia renkaita helposti Vianorin rengashaun avulla. Syötä autosi rekisterinumero ja saat listan autoosi sopivista renkaista. Rengashaku toimii kätevästi myös automallin ja renkaan koon perusteella.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat