Millaiset renkaat sopivat asunto- ja matkailuvaunuun?

Koska matkailu- ja asuntovaunut on suunniteltu kuljettamaan sekä ihmisiä että vaunun suurempi kuorma, tarvitaan tarkoitukseen kestävät ja vahvistetut renkaat. Sopivia matkailuauton tai asuntovaunun renkaita valittaessa on hyvä pitää mielessä renkaiden rajat, eikä laittaa liian heppoisia renkaita raskaan kuorman alle. Sopivien renkaiden valinnassa auttavat rengasmerkinnät, joista selviää esimerkiksi renkaiden koko.

Erityisesti rengasmerkinnöistä kannattaa tarkistaa niiden nopeus- ja kuormitusluokka. Nopeusluokka kertoo suurimman nopeuden, jolla renkaalla on mahdollista ajaa ilman riskiä vaurioista. Tämä ilmaistaan rengasmerkinnöissä nopeusluokasta kertovalla kirjaimella, joka vastaa suurinta ajonopeutta. Esimerkiksi kirjain V vastaa 240 km/h ajonopeutta. 

Kuormitusluokka eli Load Index ilmaistaan numerolla nopeusluokan jälkeen ja sillä ilmaistaan enimmäiskuorma, jonka rengas pystyy kannattelemaan, kunhan renkaan ilmanpaineet ovat kohdillaan. Kannattaa ottaa huomioon, että luku ei kerro kilomäärää, vaan lukua vastaava paino on tarkastettava erikseen. Esimerkiksi kuormitusluokka 94 vastaa 670 kiloa. Rengasmerkintöjen lopussa oleva “XL” viittaa korotettuun kuormitusluokkaan.

Matkailuauto vai asuntovaunu?

Onko lomamatkojen luotettava kumppanisi matkailuauto vai asuntovaunu? Vai etkö tiedä kumpi sopisi sinulle paremmin, kun on aika suunnata tien päälle? Matkailuauto on sopiva ajoneuvo reissaamiseen, jos tarkoituksena on siirtyä usein paikasta toiseen, esimerkiksi road tripillä Suomen halki tai ulkomailla maasta toiseen. Asuntovaunu puolestaan sopii matkustamiseen, jos leiripaikka pystytetään pidemmäksi aikaa esimerkiksi camping-alueelle. 

Asuntovaunu on mahdollista jättää leirintäpaikalle ja suunnata autolla tutkimaan lähiseudun luontoa ja nähtävyyksiä. Tällöin myös kaupunkimatkailu on mahdollista matkailuvaunun kanssa. Kaikki ajoneuvot eivät valitettavasti sovi asuntovaunun vetämiseen, joten ota tämä huomioon matkailuauton ja -vaunun valinnassa. Jos oma auto soveltuu asuntovaunun vetämiseen, voi myös vaunun vuokraaminen olla paikallaan ostamisen sijaan.

Asuntovaunun renkaiden ilmanpaine

Suuremman kuorman kanssa tarvitaan myös korkeampi rengaspaine verrattuna esimerkiksi henkilöauton renkaisiin. Rengaspaineita tarkistaessa kannattaa ottaa huomioon mahdollinen lisäkuorma sekä kyytiin tulevat matkustajat. Rengaspaineet kannattaa tarkistaa kaikista renkaista riippumatta siitä, millaiseen käyttöön tai minkälaiselle ajoneuvolle ne on tarkoitettu. 

Matkailu- ja asuntovaunun kanssa käytettävien renkaiden kanssa tulee ottaa huomioon renkaisiin kohdistuva kuormitus, joka on huomattavasti suurempi tavalliseen henkilöauton kesä- tai talvirenkaaseen verrattuna. Korkeamman rengaspaineen ansiosta ajaminen on vakaampaa ja renkaiden lämmönkehitys vähenee. Sen lisäksi, että korkeammat rengaspaineet tekevät ajamisesta helpompaa ja mukavampaa, oikein säädetyt rengaspaineet auttavat asuntovaunun renkaita pysymään kunnossa pidempään. 

Ajomukavuuteen vaikuttavat huomattavasti myös renkaiden tuottama ääni ajon aikana. Oikeilla rengaspaineilla voidaan varmistaa, että häiritsevä rengasmelu, niin auton sisällä matkustaville kuin muille liikenteessä, pysyy minimissään. Liian alhaisilla rengaspaineilla ajaminen myös kasvattaa ajoneuvon polttoaineenkulutusta, mikä puolestaan kasvattaa matkustamisen kustannuksia sekä ajamisesta syntyneiden hiilidioksidipäästöjen määrää.

Valitse laaturenkaat asuntovaunuun

Sen lisäksi että laadukkaat renkaat tekevät matkasta mukavamman ja turvallisemman, voi renkaisiin panostamalla säästää kilometrien karttuessa. Laaturenkaat kestävät oikein huollettuna ja säilytettynä pidempään halpoihin renkaisiin verrattuna, minkä lisäksi niiden vierintävastus on todennäköisesti matalampi. Vaikka valitsemalla halvat renkaat voikin säästää ostohetkellä, voivat ne tulla ajan kuluessa kalliimmaksi, tai vähintään saman hintaisiksi, kuin hieman enemmän maksavat laaturenkaat. 

Premium-renkaat asuntovaunuihin ja matkailuautoihin tarjoavat ominaisuuksia, joita halvemmat ja heikkolaatuiset renkaat eivät. Raskaiden kuormien kuljettamiseen tarkoitetut renkaat on usein vahvistettu renkaiden sivupinnoista. Isompien ajoneuvojen renkaat tarvitsevat usein ylimääräistä vahvistusta, sillä renkaan sivupinta on erityisen altis vaurioille esimerkiksi kiveniskemistä ja syvistä kuopista epätasaisilla sorateillä.

Matkusta turvallisesti

Asuntovaunun kanssa matkustaessa turvallisuus on kaikki kaikessa. Tärkeintä asuntovaunun renkaita valittaessa on hankkia tarkoitukseen sopivat renkaat. Voi tuntua houkuttelevalta helpottaa hommaa ja säästää rahaa vaihtamalla asuntovaunuun tavalliset henkilöauton renkaat. Kevyemmälle kuormalle tarkoitetut renkaat eivät kuitenkaan selviä asuntovaunun kuljettamisesta.

Lisäksi muista valita kestävät ja vahvistetut renkaat asuntovaunuusi. Niin sanotut C-renkaat sopivat sekä asuntovaunun että matkailuauton renkaiksi. Kun renkaat kestävät, voi matkaa taittaa myös kuoppaisilla hiekkateillä ja soralla.

Vianorilta löydät laadukkaat ja luotettavat renkaat vaativaan käyttöön. Tutustu pakettiauton renkaisiin, joista löydät sopivat renkaat myös matkailuautojen ja asuntovaunujen tarpeisiin. Voit etsiä renkaita autoosi kätevästi rengashaun avulla syöttämällä rekisteritunnuksen, auton mallin tai rengaskoon.

Vianorilta saat myös ammattitaitoiset rengas- ja autopalvelut. Jos reissun päällä rengas vaurioituu, voimme paikata sen, jos vaurio ei ole liian suuri tai kohdistunut renkaan sivupintoihin. Vianorin rengashotellissa voit puolestaan säilyttää renkaasi asianmukaisissa oloissa matkailusesonkien välissä. Ja mikä parasta, palvelemme kattavasti läpi Suomen sekä Ruotsissa ja Norjassa. Löydät siis luotettavan Vianor-palvelupisteen matkoillasi myös kauempaa kotoa. Etsi lähin palvelupiste ja yhteystiedot helposti verkosta.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat