Miten valitset autoosi sopivat vanteet?

Vanteiden ostamiseen voi olla monta syytä – talvi-tai kesärenkaille tarvitaan toiset vanteet, auton ulkonäköä halutaan muuttaa tai ajo-ominaisuuksia tahdotaan parantaa. Vannekaupoilla tulee aina kiinnittää huomiota muutamaan perusasiaan, jotta pystyt valitsemaan juuri sinun autoosi sopivat vanteet.

Ensiksi on tiedettävä vanteen tuumakoko ja leveys. Tuumakoko on aina sama kuin renkaan tuumakoko, ja renkaiden on myös sovittava vanteen leveyteen. Jos tuumakokoa haluaa kasvattaa tai pienentää, auton rekisteriotteesta selviää, millaiset koot sallitaan kyseiseen autoon.

Erittäin tärkeää on varmistaa, miten monella pultilla vanne tulee kiinni autoon ja mikä on pulttijako eli reikien etäisyys toisistaan. Näiden mittojen täytyy vanteessa olla aina juuri kyseiseen autoon sopivat, eikä niitä pysty muuttamaan.

Tarvittava tieto on myös renkaan offset (ET), eli vanteen etäisyys vanteen kiinnityslaipasta vanteen keskilinjaan. Offset-arvon muuttaminen voi vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin huomattavasti.

Laadukkaat vanteet ovat kestäviä ja kevyitä

Vanteiden hinta ja laatu useimmiten kulkevat käsi kädessä. Tärkeimmät vanteiden hintaan vaikuttavat tekijät ovat koko, merkki ja valmistustapa. Valuvanteet ovat halvempia, ja ne voivat olla myös laadukkaita, mutta ne ovat painavia ja siksi vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin ja polttoaineen kulutukseen. Kalliimmat takovanteet puolestaan ovat kevyempiä ja kestävämpiä.

Talvikäyttöön tulevia vanteita valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös malliin ja pinnoitukseen. Lumen puhdistaminen tiheäpuolaisista vanteista on työlästä, ja halvimpien vanteiden pinta taas ei välttämättä kestä kunnolla tiesuolaa.

Vannevalmistajien oppaat ja henkilöstömme auttavat valinnassa

Helpoiten löydät autoosi sopivan vanteen tiedot maahantuojien vanneoppaiden avulla:

https://www.erikoisvanteet.fi/vanteet/vanneopas.aspx

https://www.alcar.fi/3DKonfigurator/index.php?lcs=vagel4rkf0&country=fi;fi

 

Tietojen avulla voit hakea verkkokaupastamme sopivat vanteet ja renkaat sekä varata asennusajan. Jos sinulla on kysyttävää renkaiden tai vanteiden soveltuvuudesta autoosi, ota yhteyttä palvelupisteeseemme. Vianorin ammattilaiset auttavat mielellään löytämään juuri sinun autoosi ja käyttöösi sopivat renkaat ja vanteet.