Miten valitset autoosi sopivat vanteet? 

Vanteiden ostamiseen voi olla monta syytä – talvi-tai kesärenkaille tarvitaan toiset vanteet, auton ulkonäköä halutaan muuttaa tai ajo-ominaisuuksia tahdotaan parantaa. Vanteiden valintaan vaikuttaa useampi tärkeä mitta, ja monesti alan asiantuntijalta kysyminen on paras tapa varmistaa, että vanteet ovat varmasti sopivat. 

Vanteen eri mittojen on tärkeää olla juuri oikean kokoiset, jotta vanteet sopivat autoon. Vanteita ostaessa täytyy huomioida seuraavat seikat: 

  • Vanteen tuumakoko ja leveys. Auton rekisteriotteessa ilmoitetaan, millä rengaskoolla auto on rekisteröity, ja käyttöohjekirjaan on yleensä merkitty, minkä kokoisia vanteita valmistaja autoon suosittelee. Vanteen tuumakoon täytyy aina olla sama kuin renkaan tuumakoko. Renkaiden on sovittava myös vanteen leveyteen. 
  • Varmista, miten monella pultilla vanne tulee kiinni autoon. Pulttien määrän näet autosi nykyisistä vanteista. 
  • Pulttijako eli reikien etäisyys toisistaan 
  • Pulttien määrän ja pulttijaon on tärkeää olla oikein, sillä niitä ei pysty muuttamaan.  
  • Vanteen offset (keskiösyvyys, ET-luku), eli etäisyys vanteen kiinnityslaipasta vanteen keskilinjaan. Offset-arvon muuttaminen voi vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin huomattavasti. 
  • Vanteen keskireiän koko. Paras istuvuus on suorasovitteisilla vanteilla, jolloin keskireikä on saman kokoinen kuin auton pyörännapa. Jos vanteen keskireikä on napaa suurempi, voidaan vanne keskittää soviterenkaan avulla navan ympärille. Jos vanteen keskireikä on liian pieni, vanne ei sovi autoon lainkaan.  
  • Jos et tiedä autoosi sopivaa pulttijakoa, keskireiän kokoa tai muita tärkeitä mittoja, kannattaa uuden vanteen sopivuus autoosi varmistaa asiantuntijalla ennen vanteiden ostamista.  

Laadukkaat vanteet ovat kestäviä ja kevyitä 

Vanteiden hinta ja laatu useimmiten kulkevat käsi kädessä. Tärkeimmät vanteiden hintaan vaikuttavat tekijät ovat koko, merkki ja valmistustapa. Valuvanteet ovat halvempia, ja ne voivat olla myös laadukkaita, mutta ne ovat painavia ja siksi vaikuttavat auton ajo-ominaisuuksiin ja polttoaineen kulutukseen. Kalliimmat takovanteet puolestaan ovat kevyempiä ja kestävämpiä. 

Talvikäyttöön tulevia vanteita valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös malliin ja pinnoitukseen. Lumen puhdistaminen tiheäpuolaisista vanteista on työlästä, ja halvimpien vanteiden pinta taas ei välttämättä kestä kunnolla tiesuolaa. 

Vianor auttaa vanteiden valinnassa 

Autosi rekisterinumeron, mallin tai vannekoon avulla voit hakea verkkokauppamme vannehaulla sopivat vanteet ja renkaat sekä varata asennusajan. Vannehaussamme näet autoosi sopivat vaihtoehdot ja voit valita niistä sen, joka vastaa nykyisiä vanteistasi tai uusia tarpeitasi. Myös vannevalmistajien verkkosivustoilla on vannehakukoneita, ja heidän sivustoillaan voi monesti katsoa vannesovittimella, miltä vanne näyttää omassa autossasi. 

Jos sinulla on kysyttävää renkaiden tai vanteiden soveltuvuudesta autoosi, ota yhteyttä palvelupisteeseemme. Vianorin ammattilaiset auttavat mielellään löytämään juuri sinun autoosi ja käyttöösi sopivat renkaat ja vanteet. 

Löydä sopivat vanteet

AIka hankkia uudet vanteet?

Etsi autoosi sopivat vanteet vannehakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai vannekoon mukaan.

Löydä sopivat vanteet