Talvirengasvalinnan ydinkysymystä - nastarenkaat vai kitkarenkaat - pohtiessa muutama tarkistuskysymys on paikallaan: kuinka paljon ajat, millaisilla teillä, millainen kuljettaja olet, oletko harjaantunut talviajaja, voitko turvautua julkisiin kulkuneuvoihin vai ajatko lähes aina omalla autollasi, ja onko autossasi erityisiä turvavarusteita.

Paras talvirengas on sellainen, joka sopii niihin olosuhteisiin, joissa autolla ajetaan. Valitsetpa nastarenkaat tai kitkarenkaat, muista, että talvi on taitolaji: ennakoiva, rauhallinen ajotyyli, oikea tilannenopeus ja väljät ajoaikataulut lisäävät talviautoilun turvallisuutta ja mukavuutta.

Millaisilla teillä ajat?

Jos ajat talvella enemmän jäisillä kuin lumisilla teillä, sinun kannattaa valita nastarengas. Nastarenkaat sopivat erityisesti etelän rannikkoseuduille, jossa tiet ovat talvella usein jäisiä. Kitkarenkaat soveltuvat paremmin lumisille teille. Jos ajat jäisillä ja polanteisilla sivuteillä, suosittelemme nastarenkaiden hankkimista.

Millainen kuljettaja olet?

Jos olet kokenut ja harjaantunut kuljettaja, voit valita talvirenkaiksesi yhtä hyvin nastattomat kuin nastalliset renkaat. Laadukkaat kitkarenkaat pitävät hyvin hankalallakin kelillä ja korjaavat jopa kuljettajan pieniä virheitä. Nastarenkaiden pitokyky on kuitenkin vielä huomattavasti parempi erityisesti jäällä. Tuoreen, talviliikenteeseen totuttelevan autoilijan on järkevää valita nastarenkaat. Peilijää tai kovaksi pakkautunut lumi vaatii ennakointia. Jos ajat kitkarenkailla vesijäällä tai kovaksi pakkautuneella lumella, esimerkiksi kiillottuneella risteysalueilla, sinun on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Näillä alustoilla kitkarengas pitää selvästi huonommin kuin nastarengas.

Tie kutsuu pääkallokelilläkin

Onko auto sinulle työväline? Joudutko lähtemään aamuvarhaisella matkaan, vaikka lumimyräkkä tai hirmuinen pääkallokeli piinaisi? Sinun kannattaa ehdottomasti valita nastarenkaat. Nastarenkaat tasaavat ylivoimaisesti parhaiten kelivaihteluita. Nastarenkaat toimivat yllätyksettömästi. Laadukas nastarengas lyhentää jarrutusmatkaa merkittävästi jäisillä pinnoilla.

Autossasi on runsaasti turvavarusteita

Ajatko hyvinvarustellulla, uudella autolla, jossa on ajovakaudensäätöjärjestelmä ja ABS-jarrut? Jos ajotapasi on lisäksi hillitty ja ennakoiva, selviydyt talvesta ilman nastojakin.

Arvostatko hiljaisuutta?

Jos renkaan hiljaisuus on sinulle tärkeä seikka, sinun kannattaa valita kitkarengas, joka on hiljainen myös paljaalla tiellä. Uusien nastarenkaidenkin ohjaamoääni on varsin vähäinen ja vaimea. Modernit nastarenkaat eivät kuitenkaan poikkea äänitasoltaan merkittävästi kitkarenkaista. Nasta- ja kitkarenkaiden melutasoa säätelevät mm. EU-direktiivit.

Kitkarengas tuo joustoa asennusaikatauluihin

Kitkarenkaat lisäävät asennusaikataulun joustavuutta. Voit asentaa kitkarenkaat autoosi syksyllä hyvissä ajoin ennen liukkaiden talvikelien alkamista. Kitkarenkaat lisäävät ajoturvallisuutta myös keväällä, jolloin lämpötilat vaihtelevat yllättävänkin nopeasti. Voit huoletta ajaa nastattomilla talvirenkaillasi, kunnes lämpötila vakiintuu keväiseksi.

Kitkarenkaat eivät käy ympäri vuoden

Kevään karkeat tienpinnat kuluttavat kaikkia renkaita. Kitkarenkaat on suunniteltu ja tarkoitettu ensisijaisesti talvikäyttöön, eivätkä niiden ajo-ominaisuudet täytä hyvälle kesärenkaalle asetettuja vaatimuksia. Muista vaihtaa talvirenkaat, nastalliset tai nastattomat, ajoissa kesärenkaisiin. Kesärenkaat ovat taloudellisin ja turvallisin vaihtoehto kesäkäyttöön.

 

 
 

Tarvitsetko uudet talvirenkaat?

Tutustu talvirengasvalikoimaamme ja osta renkaat helposti verkosta.

Etsi henkilöauton talvirenkaat