Mitä vanteen merkinnät tarkoittavat?

Vanteen merkintöjen tulkitsemisessa tarvitsee tuntea muutama tärkeä merkintä, joiden avulla voit valita omaan ajoneuvoosi sopivat vanteet. Näihin kuuluvat erityisesti vanteen leveys ja halkaisija, pulttijako sekä vanteen offset.

Vanteen leveys ja halkaisija

Vanteen leveys ilmaistaan tuumissa. Yksi tuuma vastaa 2,54 senttimetriä. Kuten rengas- ja vannekaupoilla yleensä, myös vanteen leveys kannattaa valita omaan ajoneuvoon sopivaksi, jotta yhteensopivuus on taattu. Parhaan istuvuuden takaat myös valitsemalla vanteet, joiden keskireiän koko on yhteensopiva auton pyörännavan kanssa. Tarvittaessa sovittamiseen voidaan käyttää soviterengasta, mutta vain, jos keskireikä on napaa suurempi. 

Myös vanteen halkaisija ilmaistaan tuumissa. Auto on muutoskatsastettava, jos muutos vanteen halkaisijaan on yli tuuman verrattuna rekisteriotteessa merkittyyn halkaisijaan. Esimerkiksi merkinnässä “5Jx13” vanteen leveys on viisi tuumaa ja halkaisija 13 tuumaa. Tässä esimerkissä merkintä “J” puolestaan kertoo, että kyseessä on henkilöauton vanne. Tämä on merkinnöistä yleisin.

Pulttijako ja PCD (pitch circle diameter)

Pulttijako ilmaisee, kuinka monella pultilla vanne kiinnitetään autoon. Lisäksi pulttijaon perusteella saadaan selville reikien etäisyyden toisistaan. Pulttijaon on oltava juuri oikein, sillä väärä pultinreikien lukumäärä johtaa siihen, että rengasta ei ole mahdollista kiinnittää autoon. Pulttijako on yksi ominaisuuksista, joita on vaikea muuttaa ilman suurempia toimenpiteitä, joten varmista vanteiden yhteensopivuus ajoneuvoosi.

Yksi tapa ilmaista pulttijako on esimerkiksi 4x100. Tämä on yksi tavallisissa ajoneuvoissa yleisesti käytössä olevista pulttijaoista. Merkintä 4x100 kertoo, että vanteessa on neljä pultinreikää ja niiden etäisyys on 100 millimetriä. Tämän etäisyyden mittaaminen itse riippuu pultinreikien lukumäärästä, joka voi olla esimerkiksi myös 5, 6 ja 8. Helpointa oikean pulttijaon määrittäminen on käyttämällä samoja mittoja kuin ajoneuvon alkuperäisissä vanteissa.

Lyhenne PCD, eli englanniksi “pitch circle diameter”, kertoo auton pulttikehän halkaisijan. Tämä mitataan kahden pultinreiän keskipisteestä toiseen niin, että halkaisija kulkee keskireiän yli. Tarkista vanteen PCD, jotta vanne on varmasti yhteensopiva ajoneuvosi kanssa. Apua oikeanlaisen pulttijaon ja vanteen koon määrittämiseen saat esimerkiksi osaavilta Vianorin ammattilaisilta.

Vanteen offset (ET-luku)

Vanteen offset- eli ET-luku ilmaistaan millimetreinä ja se kertoo, mikä on etäisyys vanteen kiinnityslaipan ja keskilinjan välillä. Offset voi olla joko positiivinen tai negatiivinen riippuen siitä, onko kiinnityspinta enemmän keskilinjan sisä- vai ulkopuolella. ET-luvun ollessa neutraali, kiinnityslaippa on keskilinjan kohdalla. 

On syytä kiinnittää huomiota vanteen offset-lukuun, sillä liian suuri luku voi saada aikaan, että vanne ottaa kiinni esimerkiksi ajoneuvon jarruihin. Liian pieni ET-luku voi puolestaan hangata kiinni auton runkoon. Vaikka pienestä muutamien millien vaihtelusta ei pitäisi olla haittaa, kannattaa varmistaa vanteen sopivuus myös offset-luvun puolesta.

Miten valita sopivat vanteet?

Pidä seuraavat asiat mielessäsi, kun valitset uusia vanteita autoosi:

    • Tarkista, kuinka monella pultilla vanne kiinnitetään autoosi. Helpoin tapa tehdä tämä on tarkistaa nykyisten vanteiden pultit. Pulttien lukumäärä on yksi tärkeimmistä asioista tarkistaa uusista vanteista. Pulttijakoa ei voi muuttaa, joten sen on oltava oikein uutta vannetta valitessasi.
    • Muita tärkeitä kriteereitä vanteiden valinnassa ovat muun muassa vanteen offset sekä keskireiän koko. Tarvittaessa vanne voidaan keskittää käyttämällä soviterengasta, mutta vain jos keskireikä on suurempi. Vanteen keskireiän ollessa liian pieni, eroa ei voida korjata soviterenkaan avulla.
    • Älä säästä väärässä paikassa. Kuten ero halpojen renkaiden ja laadukkaiden premium-renkaiden välillä, myös vanteita on monenlaisia. Kannattaa aina panostaa laatuun ja hankkia ensiluokkaiset premium-vanteet ajoneuvoosi.
    • Osta vanteet luotettavalta jälleenmyyjältä. Vianorilla autamme sinua oikeanlaisten vanteiden valinnassa. Kysy lisää asiantuntevilta ammattilaisiltamme.

Vanteet ja renkaat Vianorilta

Tervetuloa vanneostoksille Vianoriin. Löydät laadukkaat, tunnettujen vannevalmistajien tuotteet sekä verkkokaupastamme että Vianor-palvelupisteistämme. Tutustu valikoimaan verkossa tai tule vierailemaan lähimpään Vianor-palvelupisteeseen. Löydät yhteystiedot sekä Vianorien palveluvalikoiman kätevästi verkosta.


Vianorilla tarjoamme myös kattavan valikoiman renkaita erikokoisille ajoneuvoille henkilöautoista maastureihin ja kaksirenkaisiin, kuten moottoripyöriin ja mopoihin. Vianor on myös ammattimaisten rengas- ja autohuoltopalvelujen asiantuntija. Vaihdamme renkaasi ja asennamme uudet renkaat vanteille luotettavasti ja asiantuntevasti. Lue lisää uusien renkaiden asennuksesta vanteille.

Löydä sopivat vanteet

AIka hankkia uudet vanteet?

Etsi autoosi sopivat vanteet vannehakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai vannekoon mukaan.

Löydä sopivat vanteet

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat