Käytetyt vai uudet renkaat?

Käytettyjen renkaiden valitsemisessa on kaksi etua: hinta ja ympäristö. Nämä käytettyjen renkaiden edut eivät kuitenkaan ole aina taattuja. Edulliset käytetyt renkaat voivat maksaa ostohetkellä vähemmän kuin täysin uudet renkaat. Jos autoilija ostaa käytetyt renkaat yksityishenkilöltä tai muulta vähemmän luotettavalta taholta, ei ole takuita, että renkaita on säilytetty asianmukaisissa oloissa, kuten rengashotellissa. Vääränlainen renkaiden varastointi voi johtaa niiden ennenaikaiseen kulumiseen, minkä lisäksi väärät olosuhteet voivat heikentää renkaan kumiseosta. Tämä puolestaan voi johtaa renkaan vaurioitumiseen ennen aikojaan. 

Vaikka rengaskaupoilla on mahdollista tarkistaa itse esimerkiksi renkaan urasyvyys sekä valmistusajankohta, eivät nämä vielä kerro kaikkea renkaan lopullisesta kunnosta. Myös renkaan valmistajalla ja mallilla on väliä. Usein halpa rengas ei pärjää käyttöikänsä puolesta laadukkaalle premium-renkaalle, ajo-ominaisuuksista puhumattakaan. Esimerkiksi huonolaatuisen renkaan jarrutusmatka on hyväkuntoista laaturengasta huomattavasti pidempi. Liikenteessä onnettomuuden välttäminen voi olla pienestä kiinni ja laadukkaalla renkaalla voi parhaimmillaan välttää kalliin korjauksen ja pahimmassa tapauksessa kohtalokkaan kolarin.

Entä renkaiden uudelleenkäyttö? Ostamalla käytetyt renkaat voi parhaimmillaan säästää ympäristöä, kun rengas käytetään asianmukaisesti loppuun, ennen kuin sen tilalle on valmistettava uusi rengas. Mikäli käytetty rengas on ollut käytössä jo pidempään, voi se kulua loppuun uudempaa rengasta nopeammin. Jos käytetyn renkaan käyttöikä päättyy ennen aikojaan, menetetään uudelleenkäytöstä saatavat mahdolliset hyödyt.

Nykyään voi autoilla ympäristöystävällisesti, vaikka ostaisit uudet renkaat. Monet alan johtavat rengasmerkit ovat panostaneet rengasteknologiaan ja renkaissa käytettyihin materiaaleihin. Laadukkaan renkaan matalammalla vierintävastuksella on myös merkittävä vaikutus autoilun ympäristövaikutuksiin. Mitä matalampi renkaan vierintävastus on, sitä vähemmän polttoainetta auto kuluttaa. Tämä puolestaan näkyy pienempinä polttoainekustannuksina autoilijalle. Renkaan polttoainetehokkuudesta voit lukea lisää EU:n rengasmerkinnöistä, jotka auttavat vertailemaan eri renkaita sekä löytämään taloudellisimman ja ympäristöystävällisimmän renkaan autoosi. EU-rengasmerkinnöissä renkaan polttoainetaloudellisuus ilmoitetaan asteikolla A–E.

Renkaiden ikä ja kuluminen

Vaikka auton rengas olisi vielä muuten kunnossa, jossain vaiheessa tulee aika, kun rengas on vaihdettava uuteen vanhan renkaan iän vuoksi. Tämä on yksi asia, joka tulee ottaa huomioon ostaessasi käytettyjä renkaita. Renkaan suositeltu kokonaisikä sen valmistusajankohdasta on enintään 10 vuotta. Renkaan käyttöikä saisi puolestaan olla enintään kuusi vuotta. Toisin sanoen tämä on renkaan ikä sen käyttöönotosta, eikä se selviä valmistusajankohtaa tarkistamalla. Voit tarkistaa renkaan iän sen kylkeen painetusta merkinnästä, joka ilmaisee valmistusviikon ja -vuoden.

Lisäksi renkaiden kulumiseen vaikuttavat monet muut tekijät, kuten jo edellä mainittu renkaan säilytys sekä ajo-olosuhteet ja ajettujen kilometrien määrä. Ennenaikaiseen kulumiseen voi johtaa myös muun muassa väärillä ilmanpaineilla ajaminen tai kitkarenkailla ajaminen kesällä.

Ohjeet renkaiden valintaan

  • Tarkista renkaiden kunto. Yksi tärkeä renkaan turvallisuuteen vaikuttava ominaisuus on sen kuluneisuus, mikäli olet ostamassa käytettyä rengasta. Renkaan kuluneisuuden saa selville tarkistamalla sen urasyvyyden. Suomen tieliikennelaissa kesärenkaiden pienin sallittu urasyvyys on 1,6 mm ja talvirenkaiden 3 mm. Tämä on kuitenkin vain pienin sallittu raja, ja renkaiden pito alkaa heikkenemään jo ennen tätä. Uusissa renkaissa urasyvyys on puolestaan vähintään 8 mm. Jos käytetyn renkaan urasyvyys on paljon alle tämän, tulee uusien renkaiden ostaminen tarpeeseen melko pian.
  • Tarkista renkaiden ikä. Renkaan valmistusviikko ja -vuosi on merkitty sen sivupintaan. Suosituksena on, että uutena voi myydä renkaita, jotka ovat enintään viisi vuotta vanhat. Tässä on kuitenkin edellytyksenä, että renkaat on säilytetty oikein. Valitse siis luotettava jälleenmyyjä, kun ostat renkaita.
  • Älä säästä väärässä paikassa. Halvat käytetyt renkaat voivat hintansa puolesta olla houkutteleva tarjous. Laaturenkaat ovat kuitenkin aina parempi valinta. Sen lisäksi, että laaturenkaat ovat huomattavasti turvallisemmat ja luotettavammat, voidaan laatuun panostamalla ostaa renkaat, jotka sekä kestävät pidempään että kuluttavat vähemmän polttoainetta.

Luotettavat laaturenkaat Vianorilta

Käytettyjen renkaiden kauppa voi olla oikea villi länsi, jos lähdet ostamaan väärästä paikasta. Nettifoorumeilla voi tehdä yllättäviä ja edullisia löytöjä käytetyistä renkaista. Kannattaa kuitenkin varoa. Loppujen lopuksi käytetyt renkaat eivät ole pitkällä tähtäimellä taloudellinen valinta täysin uusiin laaturenkaisiin verrattuna. Jos haluat luotettavat ja varmasti korkealaatuiset renkaat autoosi, tule Vianoriin. Valikoimastamme löydät parhaiden merkkien renkaat talveen ja kesään. Halutessasi myös vaihdamme uudet renkaat autoosi ammattimaisesti.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat