Mikä siis on vähimmäinen urasyvyys kesärenkaille? Entä mitkä tekijät vaikuttavat kesärenkaiden kulumiseen? Ohessa kerromme lisää siitä, miten voit ennaltaehkäistä renkaiden kulumista sekä määrittää kesärenkaiden urasyvyyden käyttäen vain kahden euron kolikkoa tai tavallista tulitikkua.

Mikä on riittävä kesärenkaiden urasyvyys?

Kesärenkaiden kuluneisuus mitataan tarkistamalla renkaan kulutuspinnan pääurien syvyys. Tämän on oltava vähintään 1,6 millimetriä. Renkaiden kulumisesta kertoo niin sanottu kulumisvaroitin, jonka voi paikantaa etsimällä renkaasta TWI-merkintä. Tämä kertoo, missä kohdin kulutuspinnan ura sijaitsee renkaassa.

Vaikka testaaminen paljastaisi, että kesärenkaan urasyvyys on vielä yli 1,6 mm, ei kannata odottaa viime hetkeen ja kuluttaa renkaita täysin loppuun asti. Kesärenkaiden pito, ja sen myötä ajoturvallisuus, heikkenevät jo ennen vaadittua 1,6 mm urasyvyyttä. Esimerkiksi märällä kelillä ajettaessa vesiliirron riski kasvaa huomattavasti, jos auton renkaiden urasyvyys lähentelee maagista 1,6 mm rajaa. 

Suosittelemme, että kesärenkaissa kulutuspinnan urasyvyys olisi vähintään noin 4 mm. Tällöin renkaassa on vielä riittävästi pitoa takaamaan turvallisen ajon hieman vaativissakin ajo-olosuhteissa, kuten sateella. Pidä kuitenkin huolta, että autossa on vuodenaikaan ja keleihin sopivat renkaat. Otathan huomioon, että talvirenkaiden vähimmäinen, lain määrittämä urasyvyys on enemmän kuin kesärenkaissa.

Jos loppuun kulutetun kesärenkaan urasyvyys saa olla vähintään 1,6 mm, mikä on uuden kesärenkaan urasyvyys? Uusissa kesärenkaissa kulutuspinnan urasyvyys on yleensä noin 8 mm. Täysin käyttämättömien ja uusien talvirenkaiden urasyvyys on puolestaan noin 9 mm tai enemmän.

Mietityttääkö kesärenkaiden vaihto? Lue lisää kesärenkaiden vaihdosta täällä.
 

Mitkä asiat vaikuttavat kesärenkaiden kulumiseen ja urasyvyyteen?

Kesärenkaat kuluvat käytössä ja ne on vaihdettava uusiin jossain vaiheessa huolimatta siitä, miten hyvää huolta olet niistä pitänyt. On kuitenkin joitakin seikkoja, jotka vaikuttavat kesärenkaiden kulumiseen. Ota ainakin seuraavat asiat huomioon, jotta voit minimoida renkaiden kulumisen ja pidentää renkaiden käyttöikää.

  • Kun auton pyörien ohjauskulmat on suunnattu oikein, auton renkaat kuluvat vähemmän. Jos ohjauskulmat ovat väärässä asennossa, renkaat kuluvat nopeammin, minkä lisäksi auton ohjaaminen on vaikeampaa sekä ajaminen vähemmän turvallista.
  • Kun renkaat säilytetään asianmukaisesti, ne kuluvat vähemmän ja kestävät hyvässä kunnossa pidempään. Optimaalisissa oloissa säilytetyt kesärenkaat eivät altistu säilytyksessä esimerkiksi auringon UV-säteilylle, joka voi vahingoittaa renkaita. Renkaita ei myöskään tulisi säilyttää liian kylmässä tai kuumassa. Hyvä vaihtoehto kesärenkaiden säilytykseen on luotettava rengashotelli.
  • Väärä rengaspaine voi johtaa renkaiden vaurioitumiseen ja ennenaikaiseen kulumiseen. Väärän rengaspaineen käyttäminen lisäksi kuluttaa enemmän polttoainetta. Tarkasta kesärenkaiden paine säännöllisin väliajoin ja käytä ajoneuvon valmistajan suosittelemia rengaspaineita normaalikuormalle sekä täydelle kuormalle.
  • Renkaiden vaihtamisella voi myös vaikuttaa niiden kulumiseen. Auton etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin, sillä niihin kohdistuu eri määrä kuormitusta. Maksimoidaksesi kesärenkaiden käyttöiän, voit vaihdella niiden paikkaa aina renkaidenvaihdon yhteydessä keväällä. Pidä siis mielessä missä kohdin renkaat ovat olleet edellisen kerran ja vaihda itse tai vaihdata ammattilaisen toimesta ne eri kohtaan ensi kerralla. Muista kuitenkin renkaiden oikea pyörimissuunta.
  • Oikean renkaan valinta oikeisiin ajo-olosuhteisiin ja vuodenaikaan vaikuttaa paljon renkaiden kulumiseen. Nimensä mukaan, talvirenkaat on tarkoitettu käytettäväksi talvella ja kesärenkaat kesällä. Kitkarenkaat on puolestaan tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan talvikeleillä. Tähän on syynä tietysti ajoturvallisuus, mutta voit ehkäistä renkaiden kulumista ajamalla vain olosuhteissa ja keleillä, joita varten ne on tarkoitettu.
     

Testaa kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien urasyvyys kotona

Renkaiden kulutuspinnan pääurien urasyvyyden voi testata myös kahdella helpolla kotikonstilla, jotka eivät vaadi kummoisia apuvälineitä. Testataksesi renkaiden kulumisen tarvitset vain kahden euron kolikon tai tavallisen tulitikun. Muista testata renkaiden urasyvyys useasta kohtaa varmistaaksesi tuloksen luotettavuus. Näin se onnistuu:

Urasyvyyden mittaaminen kahden euron kolikolla

Kahden euron kolikossa on hopeinen ulkoreuna, jonka leveys on noin 4 mm. Tämä sattuu olemaan juuri suositeltu syvyys kesärenkaiden urille. Aseta kahden euron kolikko renkaan uraan ja katso sivusta jääkö kolikon hopeinen reuna näkyviin. Jos kolikon reuna peittyy kokonaan, on kesärenkaissa vielä kulumisen varaa. Mikäli kesärenkaan ura ei ole riittävän syvä peittämään kolikon hopeista ulkoreunusta, alkaa olemaan jo aika harkita uusien kesärenkaiden hankkimista. 

Urasyvyyden mittaaminen tulitikulla

Toinen urasyvyyden mittaamiseen soveltuva apuväline on tulitikku. Tavallisessa, noin viiden sentin tulitikussa rikkipään pituus on noin 3-4 mm. Aseta tulitikun rikkipää kesärenkaan uraan ja tarkista peittyykö se kokonaan. Jos renkaan kulutuspinta alkaa olemaan jo liian sileä ja vaihtoa vailla, ei tulitikun pää peity kokonaan.

 

Anna ammattilaisen testata autosi renkaiden urasyvyys

Vianorin asiantuntevat autohuollon ammattilaiset voivat testata renkaasi sekä niiden kunnon puolestasi.

Aika hankkia uudet kesärenkaat?

Tutustu kesärenkaiden valikoimaan

Tutustu tästä