Mitä on renkaiden sisäänajo?

Renkaiden sisäänajon tarkoituksena on saada renkaat toimimaan optimaalisesti niille tarkoitetulla tavalla. Sisäänajo vie noin 500-1000 ensimmäistä ajokilometriä renkaiden käyttöönoton jälkeen. Tämän aikana tärkeää ovat rauhallinen ajotapa sekä äkillisten pysäytysten ja liikkeellelähtöjen välttäminen. Näin taataan turvallisuus liikenteessä ja vältetään renkaan kunnon heikkeneminen.

Renkaiden pitoon vaikuttaa paljon niiden urasyvyys. Rengas kuluu ajan myötä sillä ajettaessa, minkä seurauksena urasyvyys pienenee. Tästä syystä vanhempi rengas, jolla on ajettu enemmän myös pitää heikommin kuin uusi rengas, jossa urasyvyyttä on enemmän jäljellä.

Tästä huolimatta täysin uusi rengas, jossa urasyvyyttä on vielä reilusti jäljellä, ei pidä yhtä hyvin kuin hetken käytössä ollut, sisäänajettu rengas. Tämä johtuu siitä, että uuden renkaan pinta on sileämpi, eikä se ei ole vielä ehtinyt karhentumaan tienpintaa vasten. Anna renkaalle hieman aikaa, niin sen pito-ominaisuudet paranevat. 

Renkaiden oikeanlainen sisäänajo on osa niiden kunnosta huolehtimista. Myös renkaiden paikan vaihtaminen etu- ja taka-akselin välillä renkaanvaihdon yhteydessä sekä ohjauskulmien tarkastaminen auttavat takaamaan renkaiden tasaisen kulumisen sekä pidemmän käyttöiän.

Miksi renkaat pitää ajaa sisään?

Renkaiden pitoa voi heikentää renkaan kulutuspintaan valmistuksen jälkeen jäänyt voiteluaine tai asennusneste. Tämän lisäksi uudessa renkaassa on jäljellä antioksedantteja, joiden tarkoitus on ehkäistä renkaan materiaalin heikentymistä. Kestää oman aikansa ennen kuin nämä aineet ovat kuluneet pois, eivätkä renkaat vielä toimi samalla tavalla kuin jo hetken käytössä olleet.

Uusilla renkailla ajaminen voi lisäksi johtaa kiemurteluun, ennen kuin ne on ajettu sisään. Kiemurtelun huomaa auton ohjattavuudessa. Tämä johtuu uuden renkaan kumin joustavuudesta, joka kuitenkin vähenee aikanaan sisäänajon jälkeen.

Uuden renkaan asennuksessa käytetään apuna asennusrasvaa, jonka kuivumisessa kuluu noin yksi vuorokausi. Rengasta ei tulisi kuormittaa ennen kuin asennusrasva on ehtinyt kuivumaan. Rengas pysyy paikoillaan vanteella vasta asennusrasvan kuivuttua.

Miten uudet renkaat ajetaan sisään?

Uusien renkaiden ajaminen sisään on onneksi yksinkertainen prosessi, joka ei vaadi autoilijalta kummoisia toimenpiteitä. Pidä seuraavat asiat mielessä, kun olet hankkinut autoosi uudet renkaat, jotka tulisi ajaa sisään:

  • Vältä äkkinäisiä kiihdytyksiä ja voimakkaita jarrutuksia. Renkaan pidon ollessa uutena vielä heikompi, ei se suoriudu yhtä hyvin kiihdytyksissä ja jarrutuksissa. 
  • Älä aja liian lujaa ja aja varovaisesti erityisesti ensimmäisen 500 kilometrin ajan.
  • Pidä huolta renkaiden ilmanpaineesta.
  • Jos uudet renkaat on vasta asennettu alle, tulee huolehtia myös niiden jälkikiristyksestä, kuten aina renkaanvaihdon jälkeen. Jälkikiristys tulisi suorittaa 100-200 ajokilometrin jälkeen.

Erityisen rauhallinen ja ennakoiva ajo ei valmista ainoastaan renkaita tulevia ajokilometrejä varten, vaan myös totuttaa kuljettajan uusiin renkaisiin. Renkaiden ajotuntuma voi olla auton edellisiin renkaisiin verrattuna erilainen, joten on hyvä olla tarkkana ennen kuin saat kunnollisen tuntuman uusilla renkailla ajamiseen.

Nastarenkaiden sisäänajo

Sekä kesä- että talvirenkaat on ajettava sisään, mutta sisäänajon merkitys korostuu nastarenkaissa. Nastallisen talvirenkaan nastat on ajettava sisään, jotta nastat asettuvat paikoilleen renkaassa. Jos nastarenkailla ajaa tai jarruttaa liian nopeasti ennen kunnollista sisäänajoa, ne voivat irrota renkaasta. Oikeanlainen nastarenkaiden sisäänajo parantaa niiden pitoa, siinä missä väärin suoritettu sisäänajo voi pahimmillaan heikentää sitä. 

Ajaaksesi nastarenkaat sisään, vältä liiallisten jarrutusten ja kiihdytysten lisäksi kaarteissa ajamista liian nopeasti. Koska renkaat eivät vielä ole saavuttaneet parasta mahdollista pitoa ja jarrutuskykyä, huolehdi myös riittävästä turvavälistä. Jos mahdollista, vältä renkaita ja niiden nastoja kuluttavaa ajamista myös sisäänajamisen jälkeen. Tällöin renkaat säilyttävät pitonsa ja nastansa mahdollisimman pitkään.

Uudet renkaat Vianorilta

Vianorista löydät uudet laaturenkaat autoosi sisäänajettavaksi. Löydät uudet omaan ajoneuvoosi sopivat renkaat kätevästi rengashaun avulla. Syötä hakuun autosi rekisterinumero ja valitse listasta sopivat talvi- tai kesärenkaat.

Vianorilla tarjoamme myös renkaiden asennuksen ja vaihdon. Oikeaoppisen sisäänajon lisäksi renkaasi pysyvät kunnossa, kun säilytät ne tarkoitusta varten suunnitelluissa tiloissa. Vianorin rengashotellissa renkaiden säilyttäminen ei vie tilaa esimerkiksi omasta autotallistasi tai varastosta. Lisäksi rengashotellissa talvi- tai kesärenkaasi ovat suojassa kosteudelta, valolta ja lämpötilan vaihteluilta.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat