Valikoima kesärenkaat 2022  |  Varaa aika renkaiden vaihtoon   |   Kesärengaslaki

 

Vuoden 2020 jälkeen vastuu oikeilla renkailla ajamisesta on yhä enemmän autoilijalla itsellään ja siinä, milloin esimerkiksi talvirenkaita saa käyttää on enemmän tulkinnanvaraa. Jos pohdit, milloin kesärenkaat kannattaa vaihtaa, et ole yksin. Seuraavaksi kerromme milloin kesärenkaan kannattaa vaihtaa ja mistä tiedät, että renkaiden kunto on saavuttanut pisteen, jossa renkaat kannattaa päivittää kokonaan uusiin.

Mitä tieliikennelaki sanoo kesärenkaiden vaihdosta?

1.6.2020 tuli voimaan uusi tieliikennelaki, jonka myötä myös vaatimukset renkaiden vaihtamiselle muuttuivat. Nykyisen tieliikennelain aikana autoilijalla itsellään on enemmän vastuuta oikeanlaisten renkaiden käytössä sekä talvi- ja kesärenkaiden oikea-aikaisessa vaihtamisessa. 

Oikeat renkaat autoon kelien mukaan

Aikaisemman tieliikennelain ollessa vielä voimassa, autoilijoita koski niin sanottu talvirengaspakko. Tämä tarkoitti sitä, että autoon oli vaihdettava talvirenkaat viimeistään joulukuun alussa ja pakko jatkui helmikuun loppuun. Nykyään kesärenkailla saa ajaa, ellei sää tai keli sitä vaadi. 

Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun

Talvirenkaita tulee puolestaan käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, minkä lisäksi niiden käyttöä vaaditaan myös muulloin, jos keli sitä edellyttää. Lämpimillä keleillä ajaminen talvirenkailla on erityisen kuluttavaa talvikeleille suunnitelluille renkaille. Etenkin nastarenkaat kärsivät lämpimistä keleistä ja täysin sulalla tiellä ajamisesta. 

Ajoitus on kesärenkaiden vaihdon A ja O

Vaikka maaliskuu olisi vaihtunut huhtikuuhun ja odotat kesärenkailla ajamista, ei kannata kiirehtiä renkaiden vaihdon kanssa, jos ajo-olosuhteet vaativat talvirenkaiden käyttämistä. Onhan kesärenkaiden vaihtaminen talvirenkaiden tilalle liian aikaisin merkittävä turvallisuusriski ajoturvallisuuden kannalta. Kun talven tullessa uutisoidaan siitä, kuinka talvi yllätti autoilijat, eivät äkilliset muutokset säässä ole Suomen olosuhteissa poikkeuksellisia kesälläkään. 

Sen lisäksi, että väärillä renkailla ajaminen ajo-olosuhteisiin nähden kuluttaa itse renkaita, esimerkiksi nastoilla ajaminen kuluttaa myös asfalttia ja aiheuttaa tarpeetonta rengasmelua, kun nastat hankaavat paljasta tienpintaa vasten. 

Moni voi myös miettiä, onko nastarenkaiden sijaan kitkarenkailla ajaminen suotavaa vielä kesärengaskauden alkamisen ja lumen sulamisen jälkeen. Kitkarenkaat on kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi vain talvella ja karkeat tienpinnat keväällä kuluttavat niitä siinä missä nastarenkaitakin. Kitkarenkaat eivät myöskään ole yhtä turvalliset kuin asianmukaisilla keleillä käytetyt kesärenkaat. Kesärenkaat ovat loppujen lopuksi kaikkein taloudellisin ja turvallisin rengas kesäkäyttöön.

Tarkista kesärenkaiden kunto vaihtamisen yhteydessä

Kevät on loistavaa aikaa kesärenkaiden kunnon tarkistamiseen. Kesärenkaiden kuntotarkastuksessa ota huomioon ainakin renkaiden yleiskunto (näkyykö renkaissa ulkoisia lommoja tai muuta vahinkoa), renkaiden kuluminen (mikä on renkaiden urasyvyys) sekä oikea ilmanpaine. Tämän lisäksi voit tarkistuttaa renkaiden ohjauskulmat sekä tasapainotuksen luotettavalla renkaiden asiantuntijalla, kuten Vianorilla.

Muistilista kesärenkaiden vaihtoon vuodelle 2022

Jotta renkaiden vaihto sujuisi mahdollisimman vaivattomasti, pidä mielessä ainakin seuraavat neuvot vuodelle 2022.

  • Kesärenkaiden käyttö on uuden tieliikennelain voimaantulon jälkeen enemmän autoilijan itsensä vastuulla. Käytä renkaita kelien mukaan: talvirenkaita, jos niillä on vaativien sääolosuhteiden vuoksi turvallisempaa ajaa sekä kesärenkaita, jos sää sallii niiden käytön. Kitkarenkaat puolestaan kuuluvat autoon ainoastaan talvikeleillä.
  • Vaikka vuonna 2020 voimaan tulleen tieliikennelain muutoksen mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, voi kesärenkaat vaihtaa autoon jo aiemmin, mikäli kelit ovat sen mukaiset. Älä kuitenkaan hötkyile kesärenkaiden vaihdon kanssa, sillä yllättävät muutokset säässä ja ajo-olosuhteissa voivat yllättää autoilijan.
  • Tarkista kesärenkaiden vaihdon yhteydessä myös, että renkaissa on riittävä urasyvyys. Laki vaatii, että kesärenkaiden urasyvyys on vähintään 1,6 mm. Suositeltu urasyvyys kesärenkaille on kuitenkin 4 mm. Voit lukea lisää kesärenkaiden urasyvyydestä täällä.
  • Tarkista kesärenkaiden vaihdon yhteydessä myös renkaiden kunto. Vaikka renkaille on määritelty kokonaisikä, jonka niillä saa ajaa, tulee renkaiden elinkaaren pää vastaan jo huomattavasti tätä aiemmin. Lisäksi renkaiden kumiseos kovettuu ja pito vähenee vuosien sekä ajokilometrien karttuessa. Renkaiden iän voi tarkistaa niiden kyljessä olevasta DOT-merkinnästä.
  • Kun kesärenkaiden vaihdon jälkeen niillä on ajettu noin 50-100 kilometriä, tarkasta myös renkaiden pultit ja tarvittaessa kiristä niitä lisää.

Turvallisuus ennen kaikkea

Lait ja määräykset renkaiden vaihdosta sekä oikeanlaisten, hyväkuntoisten renkaiden käytöstä on tehty yksi asia edellä. Tämä on tietysti tieturvallisuus. Kesärenkaiden vaihdon päivämäärät sekä renkaiden kulumiselle annetut rajat tekevät ajamisesta turvallisempaa sinulle ja muille liikenteessä. 

Kun käytössä on vuodenaikaan ja olosuhteisiin sopivat renkaat, joissa on lisäksi riittävä urasyvyys, voit ehkäistä vesiliirron riskiä sekä lyhentää jarrutusmatkaa äkkipysähdyksissä. Ajoturvallsuuteen tähtäävät myös ohjeistukset renkaiden iästä.

Kesärenkaiden vaihto 2022 - Tuo autosi ammattilaiselle

Kun kevät koittaa ja on tullut aika vaihtaa autoosi kesärenkaat, aja suoraan renkaiden asiantuntijan luokse. Kun tuot autosi renkaiden vaihtoon Vianorille irroitamme talvi- tai nastarenkaat talven jäljiltä ja vaihdamme tilalle kesärenkaat turvallisesti sekä luotettavasti. Renkaanvaihdon lisäksi tarkastamme, että kesärenkaasi täyttävät lain asettamat vaatimukset. Sen lisäksi, että ajat lainmukaisilla renkailla, ovat oikein asennetut ja hyväkuntoiset renkaat myös turvallisempi valinta tien päällä. 

Tiesitkö, että myös renkaiden asianmukaisella säilytyksellä on suuri vaikutus niiden kuntoon ja kulumiseen? Halutessasi voit jättää kesärenkaasi Vianorin rengashotelliin säilytystä varten. Hoidamme kätevästi myös renkaiden vaihdon, kun renkaasi ovat säilytyksessä Vianorin rengashotellissa. Voit etsiä lähimmän Vianor-palvelupisteesi kätevästi verkkosivujen kautta ja varata ajan kesärenkaiden vaihtoon.

 

Valikoima kesärenkaat 2022  |  Varaa aika renkaiden vaihtoon   |   Kesärengaslaki

Aika vaihtaa autoon kesärenkaat?

Varaa aika renkaanvaihtoon kätevästi netistä

Varaa aika