Rengasmääräykset kesälle 2023

Tiedätkö mikä on riittävä urasyvyys kesärenkaille nykyisen tieliikennelain mukaan? Milloin on käytettävä nastarenkaita ja milloin puolestaan kesärenkaat ovat oikea valinta tien päälle? Entä saako kitkarenkaita käyttää myös kesällä? Lue lisää ja pidä huolta, että autossasi on alla oikeat renkaat kesällä 2023. Oikeita renkaita käyttämällä voit välttää sekä hankaluudet viranomaisten kanssa että parantaa ajoturvallisuutta merkittävästi.

Mikä on kesärenkaiden urasyvyys?

Laki edellyttää kesärenkaille vähintään 1,6 mm urasyvyyttä. Ei kuitenkaan kannata viivytellä uusien kesärenkaiden hankkimisen kanssa ja päivittää renkaat vasta, kun niiden urasyvyys saavuttaa 1,6 mm rajan. Kesärenkaiden pito ja ajettavuus heikkenevät jo selvästi ennen urasyvyyden ehdotonta alarajaa. Parempi raja kesärenkaiden urasyvyydelle on noin 4 mm, jolloin renkaat antavat vielä runsaasti pitoa. Kun renkaiden urasyvyys on riittämätön, esimerkiksi vesiliirron riski kasvaa huomattavasti.

Lue lisää kesärenkaiden urasyvyydesta täällä. Kerromme myös miten voit mitata renkaiden riittävän urasyvyyden itse kotikonstein.

Tieliikennelaki määrittelee milloin kesärenkaita saa käyttää

1.6.2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki edellyttää aiempaa enemmän vastuuta autoilijalta itseltään. Uuden tieliikennelain myötä aikajakso, jolloin tulee ajaa talvirenkailla pitenee. Jos sää tai keli sitä edellyttää, 1.11.-31.3. aikana on käytettävä talvirenkaita. Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. ja muulloinkin sään tai kelin niin vaatiessa.

Kun kesä- ja talvirenkaiden välillä tehtävä valinta perustuu enemmän aina senhetkiseen keliin, ei kannata kiirehtiä kesärenkaisiin vaihtamisen kanssa. Jos keli yllättäen muuttukin keväällä uudestaan talviseksi ja autoon on jo vaihdettu kesärenkaat, on edessä uusi renkaiden vaihto takaisin talvirenkaisiin. Sen lisäksi, että tieliikennelaki vaatii kitka- tai nastarenkaat talvisilla keleillä, lumessa, sohjossa ja jäällä ajaminen kesärenkailla ei myöskään ole turvallista.

Saako kitkarenkailla ajaa kesällä?

Vaikka nastattomilla talvirenkailla saa ajaa myös ennen ja jälkeen talvirenkaille sallittujen aikojen, eivät kitkarenkaat ole oikea rengasvalinta kuiville ja kesäisille keleille. Monelle nastarenkaiden jättäminen alle saattaa kuulostaa kuitenkin hyvältä idealta, kunhan niissä on vielä vaadittu 1,6 mm urasyvyys. 

Vaikka nastarenkailla ajamisella kesät talvet voisikin välttää renkaiden vaihtamisen, voivat ne vääräällä kelillä olla suuri turvallisuusriski ja johtaa renkaiden rikkoutumiseen. Siksi kannattaa aina ajaa kesärenkailla, elleivät kelit vaadi erityisesti talvirenkaiden käyttöä. Miksi kitkarenkaat eivät sitten sovi kesäkeleille? 

Ensiksi, verrattuna kesärenkaisiin, vaikka kitkarenkaissa olisikin vielä urasyvyyttä jäljellä, on esimerkiksi jarrutusmatka pidempi kitkarenkailla kuin hyvillä kesärenkailla. Erityisesti märällä kelillä ajaminen voi olla vaarallista kitkarenkailla muulloin kuin talvella. 

Kesällä ajaessa, erityisesti äkillisissä tilanteissa hitaasti ohjautuvat kitkarenkaat voivat lisätä onnettomuuden riskiä huomattavasti verrattuna kesärenkailla ajamiseen. Koska kitkarenkaita ei ole suunniteltu kesäkeleille, ne myös kuluvat nopeammin kuin talvella. Vaihda siis nasta- ja kitkarenkaista kesärenkaisiin heti kun kelit sen sallivat, eikä kesärenkailla ajamiselle ole muitakaan esteitä.

Voiko kitkarenkaat ajaa loppuun kesällä?

Olet saattanut kuulla kitkarenkaiden “loppuunajamisesta” kesällä. Tämä tarkoittaa, että kitkarenkaat jätetään autoon kesäksi siinä vaiheessa, kun ne lähenevät elinkaarensa loppua. Näin uskotaan, että renkaista saadaan hyödynnettyä viimeisetkin ajokilometrit. Tämä on kuitenkin pahimmillaan turvallisuusriski ja voi johtaa yllättävään renkaan hajoamiseen. Kitkarenkaat kesällä voivat aiheuttaa haittaa myös itse autolle. 

Väärillä renkailla ajaminen kesällä lisäksi kuluttaa renkaita paljon nopeammin kuin kesärenkailla ajettaessa. Kesäkeleillä ei kannata myöskään ajaa nastarenkailla, joista on vain poistettu renkaan nastat. Loppujen lopuksi, kesärengas, jossa on riittävä urasyvyys on ehdottomasti paras ja turvallisin valinta kesäkeleillä ajettaessa.

Miksi kesärenkailla ajaminen määräysten ja lain mukaan kannattaa?

Sen lisäksi, että kesärenkaiden vaihtaminen ja ajaminen niillä lain edellyttämään aikaan ehkäisee joutumista hankaluuksiin viranomaisten kanssa, ovat oikeat renkaat kesällä hyvä valinta myös muista syistä.

  • Kesärenkaat ovat turvallisemmat lämpimillä keleillä kuin talvirenkaat. 
  • Nastarenkailla ajaminen kuluttaa asfalttia kuivilla ja lämpimillä keleillä, toisin kuin kesärenkailla ajaminen.
  • Talvirenkaat myös aiheuttavat enemmän melua sulalla kelillä ajettaessa verrattuna kesärenkaisiin.
  • Kitka- ja nastarenkaat kuluvat ennenaikaisesti, kun niillä ajetaan muulloin kuin talvella. Vaihda autoosi kesäksi kesärenkaat pidentääksesi renkaiden elinikää.
  • Vaikka nastattomilla talvirenkailla (eli kitkarenkailla) saakin lain mukaan ajaa myös kesällä, ovat ne sekä vähemmän turvallinen että renkaiden kulumisen kannalta huonompi valinta.

Vaihda kesärenkaat autoosi Vianorilla

Nyt sinulla on kesärenkaiden erilaiset määräykset hallussa ja tiedät paremmin, mitä tieliikennelaki sanoo kesärenkailla ajamisesta vuonna 2023. Halutessasi voit lukea lisää rengasmääräyksistä myös talvirenkaille täällä.

Olitpa vaihtamassa talvirenkaita kesärenkaisiin kevään koittaessa tai päivittämässä kesärenkaat uusiin urasyvyyden ollessa liian pieni, Vianor voi auttaa. Lue lisää Vianorin renkaanvaihdosta ja mitä palveluun kuuluu. Etsi oma palvelupisteesi Vianorin-verkkosivuilla ja varaa aika autollesi. Vianorilta voit myös etsiä juuri omaan autoosi sopivat kesärenkaat täältä. Voit etsiä sopivia kesärenkaita myös rekisteritunnuksen, ajoneuvosi mallin sekä rengaskoon perusteella.

Turvallisia ajokilometrejä kesälle!

Aika vaihtaa autoon kesärenkaat?

Varaa aika renkaiden vaihtoon kätevästi netistä

Varaa aika