Traficomin tilastot kertovat, että vuoden 2022 loppuun mennessä sähkökäyttöisten autojen määrä Suomessa oli noussut jo yli 148 000 kappaleeseen. Näistä lähes 45 000 oli sähköautoja ja loput ladattavia hybridejä. Tämä kattaa vasta muutamia prosentteja Suomen koko autokannasta, mutta sähköllä toimivien autojen määrä jatkaa kasvamistaan. 

Mikä on sähköauton ja hybridin ero? 

Puhuttaessa sähköautoista esiin nousevat usein myös hybridiautot. Mutta mikä hybridi tarkalleen on? Siinä missä sähköauto kulkee vain sähköllä, hyödyntäen auton akkua, hybridissä yhdistyy nimensä mukaisesti kaksi eri voimanlähdettä: sähkö- ja polttomoottori. Hybridiauton kahden erillisen moottorin ansiosta autolla voidaan ajaa käyttämällä sähköä, minkä lisäksi tarvittaessa polttomoottori voi tarvittaessa tukea sähkömoottoria. 

Hybridit voidaan vielä jakaa kahteen eri tyyppiin: ladattaviin ja täyshybrideihin. Näissä erona on se, että täyshybridiä ei voida ladata, kuten sähköautoa tai ladattavaa hybridiä. Sen sijaan täyshybridissä sähkömoottori latautuu polttomoottorin avulla sekä auton ollessa liikkeessä. Tästä syystä täyshybridillä ei ole mahdollista ajaa yhtä pitkiä matkoja pelkän auton sähkömoottorin avulla kuin ladattavalla hybridillä. Täyshybridi on siitä huolimatta hyvä tapa vähentää autoilun päästöjä. 
 

Kuluvatko sähköautojen renkaat nopeammin? 

Liikkeellä on yleinen käsitys, että sähköauton renkaat kuluvat tavallisen polttomoottorilla kulkevan auton renkaita nopeammin. Onko väitteessä mitään perää? Yksi syy uskomukselle on sähköauton paino: auton akku tekee sähköautosta painavamman. Akun tuoman ylimääräisen painon lisäksi sähköautoissa on polttomoottorilla kulkeviin autoihin verrattuna usein enemmän vääntöä. Tämän sanotaan olevan toinen syy renkaiden ennenaikaiselle kulumiselle. 

Koska sähköautossa on painavampi akku, auto myös pysähtyy hitaammin. Oikealla rengasvalinnalla onkin tästä syystä suuri merkitys myös turvallisuuden kannalta. Valitsemalla sähköautolle tarkoitetut renkaat autoilijan ei kuitenkaan tarvitse murehtia renkaiden ennenaikaisesta kulumisesta. Sähköauton renkaissa on otettu huomioon sähköauton teho sekä painava akku. Kannattaa myös ottaa huomioon, että omalla ajotavalla voi vaikuttaa siihen, miten nopeasti rengas kuluu. 
 

EU:n rengasmerkinnät ja renkaiden taloudellisuus 

Halutessasi sähköautoosi taloudelliset renkaat, joiden avulla vähentää autoilun polttoaineenkulutusta, tutustu tarkemmin EU:n rengasmerkintöihin. Rengasmerkinnöistä selviää renkaan polttoainetaloudellisuus eli kuinka matala renkaiden vierintävastus on. Mitä matalampi vierintävastus, sitä taloudellisemmat ja täten ympäristöystävällisemmät kyseiset renkaat ovat. Sähköautojen ongelmana pidetään usein niiden lyhyempää toimintasädettä akun rajallisen varauksen vuoksi. Valitsemalla renkaat, joissa on matala vierintävastus, myös sähköauton toimintasäde yhdellä latauksella laajenee. 

Renkaiden polttoainetaloudellisuus ilmoitetaan asteikolla A:sta E:hen. Ajettaessa tavallisella polttomoottoriautolla, valitsemalla renkaan, joka on EU:n rengasmerkintöjen mukaan parasta A-luokkaa, voit säästää jopa 0,1 litraa polttoainetta sadalla kilometrillä verrattuna B-luokan renkaaseen. Ero on vielä merkittävämpi A- ja E-luokkien välillä. Kun kyseessä on raskaalla akulla varustettu sähköauto, renkaasta kannattaa tarkistaa myös sen kuormitusluokka. Lue lisää rengasmerkinnöistä. 
 

Sähköauton hyötyjä 

  • Taloudellisuus. Sähkö on edullisempi voimanlähde autolle bensaan ja dieseliin verrattuna, joten sähköautolla ajavan autoilijan lompakko kiittää. 
  • Ympäristöystävällisyys. Autoilun päästöt ovat kaikkien autoilijoiden tiedossa. Polttomoottorilla kulkevan auton hiilidioksidipäästöt ovat huomattavasti suuremmat sähköautolla ajamiseen verrattuna. Sähkö ei tietenkään synny tyhjästä, mutta sen päästöt ovat silti pienemmät. 
  • Hiljaisuus ja ajomukavuus. Jokainen sähköautolla ajanut tai sellaisen kyydissä ollut tietää, että sähköautot ovat hiljaisia. 
  • Tehokkuus. Sähköautoissa on paljon vääntöä ja tehoa, jolloin esimerkiksi liikkeellelähdöt ja kiihdyttäminen tapahtuvat nopeasti. 
  • Sähköauton verotus. Vuoden 2022 alussa uusista sähköautoista poistui niistä maksettava autovero. Sähköautoista maksetaan ajoneuvoveroa ja käyttövoimaveroa.  
     

Osta sähköauton renkaat Vianorista 

Erinomainen rengas sähköautoon on esimerkiksi Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV -kitkarengas, joka takaa sähköautoille ja hybrideille maksimaalisen turvallisuuden ja mukavuuden sekä suuremman toimintasäteen. Renkaan ainutlaatuiset Arctic Grip Crystals -hiukkaset varmistavat rengasluokan parhaan suorituskyvyn jäällä, ja Nokian Tyres SilentDrive™-teknologia maksimoi ajomukavuuden.  

Myös Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV -nastarengas tarjoaa erinomaista ajomukavuutta ja turvallisuutta sähköautoihin ja hybrideihin. Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV on innovatiivinen yhdistelmä ylivertaista talvipitoa, ajomukavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Ensiluokkaisen ajomukavuuden takaavat Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV:n uusi vakaudesta ja lumipidosta vastaava pintakuvio sekä nastojen optimaalinen sijoittelu, joka tekee äänimaailmasta tasaisen miellyttävän. 

Nokian Renkaat on ottanut käyttöön Nokian Tyres® ‑brändätyille renkailleen uuden ELECTRIC FIT® ‑symbolin, joka kertoo, että rengas sopii sähköautoihin. Symbolin avulla on helppo tunnistaa Nokian Renkaiden tuotteet laadukkaana valintana sähköautokäyttöön. 


Valitse laadukkaat renkaat sähköautoosi Vianorin valikoimasta. Voit etsiä omaan sähköautoosi tai hybridiin sopivia renkaita rengashakumme avulla. Haku antaa listan sopivia renkaita autosi rekisteritunnuksen, mallin ja renkaan koon perusteella. Halutessasi voit myös kääntyä osaavien ammattilaistemme puoleen, mikäli oikean renkaan valinta mietityttää. Lähimmän Vianor palvelupisteen löydät helposti verkosta. Tutustu myös kattavaan vannevalikoimaamme, josta löydät sopivat vanteet tunnetuilta merkeiltä myös sähköautoosi. Ostamalla renkaat ja vanteet samalla kertaa saat 100 euron alennuksen loppusummasta.  

Aika hankkia uudet sähköauton renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat