Mikä on vanteen ET-luku?

Vanteen ET-luku (tunnetaan myös nimellä offset-luku) kertoo etäisyyden vanteen keskilinjan ja kiinnityslaipan välillä. Millimetreinä ilmaistava ET-luku voi olla positiivinen, negatiivinen tai nolla riippuen kiinnityspinnan etäisyydestä suhteessa vanteen keskilinjaan. ET-luku on nolla silloin, kun kiinnityslaippa on suoraan vanteen keskilinjan kohdalla.

Positiivinen ja negatiivinen ET-luku

Sopivan ET-lukuun vaikuttavat ajoneuvon ominaisuudet, rakenne ja mitat. Tämän lisäksi renkaat voivat vaikuttaa yhteensopivaan ET-lukuun ajoneuvon kanssa. Täten yhdenlaiset renkaat voivat sopia hyvin tietyllä ET-luvulla, mutta huonommin toisella. Siksi vanteiden valinnassa kannattaa kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen, joka auttaa valitsemaan juuri oikeat vanteet ajoneuvoosi. Me Vianorilla olemme apunasi, olitpa hankkimassa autoosi uusia renkaita tai vanteita.

  • Positiivinen ET-luku kuvaa, kuinka sisällä vanne on. Liian suuri ET-luku voi aiheuttaa vahinkoa, sillä vanne ja rengas voivat olla kosketuksissa ja hangata vasten auton muita osia.
  • ET-luvun ollessa neutraali se on 0. Neutraali ET-luku tarkoittaa, että kiinnityspinta on vanteen keskilinjan kohdalla.
  • Negatiivinen ET-luku kertoo, että vanne on enemmän ulkona. Jos ET-luku on liian pieni, rengas voi ottaa kiinni esimerkiksi pyöräkotelon osiin.

Miten vanteen ET-luku lasketaan?

Voit laskea vanteen ET-luvun myös itse. Ensin sinun on mitattava vanteen leveys ja jaettava luku kahdella. Näin saat selville niin vanteen niin sanotun keskilinjan. Tämän jälkeen mittaa vanteen syvyys. Kyseinen mitta otetaan mittaamalla etäisyys kiinnityspinnasta vanteen ulkoreunaan. Kun olet saanut selville keskilinjan ja vanteen syvyyden, vähennä syvyys keskilinjasta. Jäljelle jää lukema, joka vastaa vanteen ET-lukua.

Mikä merkitys vanteen offset-luvulla on?

Autoilijan kannattaa kiinnittää huomiota vanteen offset-lukuun, sillä ajoneuvon kanssa yhteensopimaton vanne voi aiheuttaa vahinkoa ja vaikeuttaa ajamista. Tämän seurauksena myös ajoneuvon ohjattavuus heikkenee, jonka huomaa erityisesti käännöksissä. Kun vanteiden ET-luku on väärä, vanteet voivat aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi ajoneuvon jousitukselle ja rakenteille niiden hangatessa yhteen vanteen kanssa. Liian pieni offset saa aikaan sen, että vanne voi vahingoittaa ajoneuvon jarruja. Vahinkoa koituu itse ajoneuvon lisäksi renkaille, jotka voivat kulua ennenaikaisesti ET-luvun ollessa liian suuri tai pieni. Kuluminen voi myös olla epätasaista, mikä näkyy myös vaikeuksina ohjauksessa. Epätasaisesti kuluneet renkaat kasvattavat lisäksi ajoneuvon polttoaineenkulutusta, johtaen suurempiin kustannuksiin autoilijalle.

Apua vanteiden valintaan

Vanteen offset- eli ET-luku on vain yksi muuttuja, jolla on väliä vanteiden valinnassa. Onneksi vanteiden valintaan on mahdollista saada apua asiantuntijalta. 

    Parhaiten löydät ajoneuvoosi sopivat vanteet käyttämällä ajoneuvon valmistajan suosittelemia vanteita. Jos käytössäsi on vielä ajoneuvon alkuperäiset vanteet, harkitse samanlaisten hankkimista myös päivittäessäsi uusia vanteita autoosi. Tarkista ajoneuvon rekisteriote löytääksesi tarkemmat lukemat vanteiden leveydestä ja halkaisijasta.

Katso ajoneuvon nykyisistä vanteista, kuinka monella pultilla ne on kiinnitetty ajoneuvoon. Tämä johtuu siitä, että vanteiden niin sanottua pulttijakoa ei voi muuttaa, toisin kuin esimerkiksi renkaiden kokoa. Myös renkaita vaihtaessasi ota huomioon tietyt rajoitteet ja milloin ajoneuvolle on tehtävä muutostarkastus, jos renkaiden, vanteiden tai itse ajoneuvon ominaisuuksia muutetaan.

  • Vanteita ostaessa kannattaa hankkia sellaiset, joiden keskireikä on sopiva nykyiseen ajoneuvoosi. Vanne on mahdollista keskittää soviterenkaan avulla, mikäli vanteen keskireikä on ajoneuvon pyörännapaa suurempi. Soviterenkaan käyttäminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jos vanteen keskireikä on liian pieni. Vaikka sovittaminen olisi mahdollista erillisen soviterenkaan avulla, onnistuu asentaminen helpommin, kun vanne on juuri oikean kokoinen ja yhteensopiva ajoneuvon kanssa.
  • Moni voi haluta autoonsa matalan profiilin vanteet. Tällöin vanteen profiilisuhde on alle 50. Tällä on vaikutusta sekä vanteiden ja täten koko renkaan ulkonäköön sekä ajoneuvon ajo-ominaisuuksiin ja ohjattavuuteen. Tutustu Vianorin rengaslaskuriin, jos olet aikeissa päivittää renkaat tai vanteet. 
  • Vanteiden ulkonäköön ja ominaisuuksiin voi niiden profiilin lisäksi vaikuttaa materiaalien valinnalla. Jos luotat erityisesti johonkin tiettyyn vannemerkkiin, ota huomioon myös vannevalmistaja ja etsi tuotteita heidän valikoimastaan. Vianorilta löydät kansainvälisesti tunnettujen ja laadukkaiden merkkien premium-vanteet autoosi. Kysy lisää lähimmästä Vianor-palvelupisteestäsi tai etsi uusia vanteita brändin mukaan.

Renkaat ja vanteet Vianorista

Säästä rengas- ja vannekaupoilla hyödyntämällä Vianorin pakettitarjouksia. Voit säästää huomattavasti hankkimalla kerralla sekä renkaat että niihin sopivat vanteet räätälöitynä eri ajoneuvomalleille. Tutustu ajankohtaisiin pakettitarjouksiin renkaista ja vanteista Vianorin verkkosivuilla. Toivotamme sinut myös tervetulleeksi asiantuntijoidemme palveltavaksi Vianor-palvelupisteisiin kautta maan. Tarjoamme myös kattavat huoltopalvelut sekä renkaille että ajoneuvollesi. Meiltä saat palveluna myös uusien renkaiden asennuksen vanteille ammattilaistemme suorittamana.

Löydä sopivat vanteet

AIka hankkia uudet vanteet?

Etsi autoosi sopivat vanteet vannehakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai vannekoon mukaan.

Löydä sopivat vanteet