Mikä on pulttijako?

Pulttijako kertoo auton pyörännavan pulttien määrän eli kuinka monella pultilla vanne kiinnitetään autoon. Pulttijako kertoo lisäksi pultinreikien sisään jäävän alueen halkaisijan eli pultinreikien välisen etäisyyden. Oikean pulttijaon selvittäminen kannattaa selvittää juuri oikein, sillä se määrää millaiset renkaat ja vanteet autoosi on mahdollista asentaa. Pulttien määrän ollessa väärä, ei vanteiden asentaminen autoon onnistu lainkaan.

Esimerkki yleisestä pulttijaosta on 4x100. Kyseisessä merkinnässä 4 viittaa pulttien määrään ja 100 pultinreikien etäisyyteen millimetreissä. Tuumina sama voidaan ilmaista 4x3.94″, mutta millimetrit ovat yleisempi tapa ilmaista pulttijako. Voit tarkistaa autoosi sopivan pulttijaon ajoneuvon rekisteriotteessa. Oikeiden mittojen käyttäminen on tärkeää erityisesti, jos olet vaihtamassa auton alkuperäisvanteiden tilalle uudet vanteet.

Pulttijaon mittaaminen

Pulttijaon mittaaminen onnistuu myös itse. Oikean mitan ottaminen käy helposti, kun vanne on irrotettu autosta. Mittaaminen suoritetaan hieman eri tavalla riippuen pultinreikien määrästä ja siitä, onko pultteja pariton vai parillinen määrä. Oikean luvun saat mittaamalla kahden pultin keskipisteiden välisen etäisyyden. Tähän riittää aivan tavallinen senttimitta, josta näet mitan millimetrin tarkkuudella.

On tärkeää, että saat vanteen koon ja pulttijaon juuri oikein, kun valitset autoosi uusia renkaita tai vanteita. Pidä huolta oikeasta rengaskoosta ja pulttijaosta erityisesti, kun ostat uusia vanteita ja renkaita verkosta. Valintaa saattaa vaikeuttaa se, että joskus eteen voi tulla tuumina ilmoitettu pulttijako (yksi tuuma vastaa 25.4 millimetriä). 

Huomaa, että myös vanteen tuumakoon on oltava sama kuin renkaan tuumakoko. Tämän lisäksi renkaiden on sovittava vanteen leveyteen. Uusi vanne on mahdollista keskittää soviterenkaan avulla, jos keskireikä on napaa suurempi. Mikäli vanteen keskireikä on liian pieni, ei sen asentaminen autoon ole mahdollista. Jos mitat mietityttävät, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Me Vianorilla autamme oikeiden vanteiden ja renkaiden valinnassa autoosi. Meiltä löydät myös valmiit rengas-vannepaketit autoosi.

4-reikäisen vanteen mittaaminen

4-reikäisen vanteen mittaaminen on yksinkertaista. Mittaa kahden vastakkaisen pultinreiän välinen etäisyys vanteen keskipisteen yli. Oikean mitan saamiseksi, sinun on katsottava mitta pulttien tai pultinreikien keskipisteestä, ei pulttien reunasta.

Vaihtoehtoisesti voit selvittää oikean mitan laskemalla ensin yhteen pultinreiän säteen (puolet pultinreiän halkaisijasta) ja etäisyyden pultin reunasta keskireiän reunaan. Kerro tämä luku kahdella ja lisää siihen keskireiän halkaisija.

5-reikäisen vanteen mittaaminen

5-reikäisen vanteen mittaaminen on vaikeampaa, sillä pultteja on pariton määrä. Täten suoraan niiden välistä otettu mitta ei kulje vanteen keskireiän yli. Tässä tapauksessa voit ottaa mitan yhden pultinreiän uloimmasta reunasta viistossa olevan pultinreiän keskipisteeseen. Tällä tavalla mitattaessa älä käytä mitan ottamiseen vierekkäisiä pultinreikiä. Voit kuvitella vanteen kellotauluksi ja ottaa mitan esimerkiksi kello kahdentoista ja kello viiden kohdalla olevista pultinreistä.

6- ja 8-reikäisen vanteen mittaaminen

6- ja 8-reikäisissä vanteissa pultteja on parillinen määrä, joten molemmissa tapauksissa voit ottaa mitan vastakkaisten pultinreikien keskikohdista. Mitta on jälleen otettava vanteen keskipisteen yli, jotta saat selville halkaisijan.

ET-luku

Rengas- ja vannekaupoilla eteen voi tulla myös vanteen ET-luku eli vanteen offset. Tällä viitataan vanteen keskiösyvyyteen eli etäisyyteen vanteen kiinnityslaipasta sen keskilinjaan. Oikean offset-arvon kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä sen muuttamisella voi olla suuri vaikutus auton ajo-ominaisuuksiin. Liian suuri tai pieni offset-luku voi pahimmillaan vaurioittaa autoa. 

Vanteen ET-luku voi olla neutraali, positiivinen tai negatiivinen. Tämä riippuu siitä, onko kiinnityskohta vanteen keskellä vai lähempänä vanteen sisä- vai ulkoreunaa. Helpoiten tämä on hahmotettavissa katsottaessa asennettua vannetta auton keulasta kuin sivulta. Jos ET-luku on liian suuri vanne voi ottaa kiinni auton jarruihin. ET-luvun ollessa liian pieni vanne saattaa ottaa kiinni auton runkoon.

Etsi autoosi sopivat vanteet ja renkaat Vianorilta

Kun autosi tarvitsee uudet renkaat tai vanteet, löydät ne helposti Vianorin verkkokaupasta. Syötä vannehakuun autosi rekisterinumero, niin saat valittavaksesi sopivat vanteet omaan autoosi. Tutustu tarkemmin oppaaseemme, jossa annamme neuvoja vanteiden valintaan autoosi.

Verkkosivuiltamme löydät myös rengashaun, jonka avulla uusien renkaiden etsiminen käy vaivatta. Renkaiden ja vanteiden etsiminen onnistuu myös autosi mallin sekä vanne- tai rengaskoon perusteella.

Vieraile lähimmässä Vianor palvelupisteessäsi tutustumassa rengas- ja vannevalikoimaamme. Löydät palvelupisteet, yhteystiedot ja palveluvalikoiman helposti verkosta.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat