Auton varoitusvalot ja niiden värit

Vaikka et tietäisi mitä auton kojelaudan symbolit tarkalleen tarkoittavat, voi jo niiden väreistä tehdä tulkintoja ongelman vakavuudesta. Aina kyseessä ei välttämättä edes ole korjaamisen tarpeessa oleva vika.

  • Vihreät ja siniset valot: Näiden syttyessä ei tarvitse vielä säikähtää, sillä vihreät ja siniset valot auton kojelaudassa ainoastaan kertovat jostain auton toiminnallisuudesta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi vakionopeudensäädin, kaistavahti tai kaukovalot. Kojelautaan voi myös syttyä sininen lumihiutalesymboli, jos ulkolämpötila laskee liian matalaksi. Näitäkin kannattaa kuitenkin tarkkailla, että autossasi ei ole esimerkiksi pitkät valot päällä turhaan.
  • Keltaiset ja oranssit valot: Nämä kertovat jonkinlaisesta ongelmasta, joka ei ole vielä kriittinen, mutta tulisi tarkistaa. Jos keltaiset tai oranssit varoitusvalot jättää huomiotta liian pitkään, voivat niiden viestimät ongelmat kasvaa isommiksi vahingoiksi. Keltainen tai oranssi merkkivalo voi kertoa esimerkiksi polttoaineen tai lasinpesunesteen olevan lopussa. Valo voi myös viestiä, että jokin auton turvallisuutta parantava ominaisuus, kuten ABS-jarrut, on kytketty pois päältä.
  • Punainen valo:  Punainen varoitusvalo kertoo, että autossa on jokin välittömästi korjaamista vaativa vika. Jos et tiedä tarkalleen valon merkitystä, pysäytä auto seuraavalle pysähtymis- tai parkkipaikalle ja tarkista, mitä valon palaminen tarkoittaa. Tarvittaessa kutsu auton hinaus paikalle, jotta auto ei vaurioidu vian seurauksena enempää. Kyseessä voi olla esimerkiksi akun tai jarrujen vikavalo, mutta myös ilmoitus siitä, että auton turvavyöt eivät ole kiinni tai jokin ovista on jäänyt auki.

Yleiset auton merkkivalot

Aina kun auton kojelautaan syttyy varoitusvalo, jota et tunne, kannattaa se tarkistaan auton ohjekirjasta. Autoissa voi lisäksi olla mallikohtaisia eroja siinä, miten varoitusvalot näkyvät. Tässä joitain yleisiä varoitus- ja merkkivaloja, jotka voivat vaatia toimia kuljettajalta.

Alhainen öljynpaine 

Punainen öljykannua esittävä varoitusvalo vaatii toimia välittömästi. Jos mahdollista, on auto pysäytettävä turvalliseen paikkaan ja tilattava hinaus vian korjaukseen. Valon syttymisen voivat aiheuttaa muun muassa alhainen öljymäärä moottorissa tai öljyvuoto. Jos autolla ajetaan varoituksesta huolimatta, voi tämä pahimmillaan johtaa moottorin vaurioitumiseen.

Moottorin vikavalo 

Moottorin häiriöistä ja vioista kertovia valoja on erilaisia, kuten on syitä valojen syttymiseen. Yleinen moottorin vikavalo on yleensä keltainen tai oranssi. Valitettavasti valoa on vaikea tulkita sen tarkemmin. Autoilijalle kuitenkin riittää tieto, että auto on vietävä tarkistettavaksi moottorin vian vuoksi. Kun valo on keltainen tai oranssi, on auto kuitenkin turvallista ajaa korjaamolle tai huoltoon asti. 

Ajaminen on lopetettava, mikäli moottorivalo vilkkuu ja samanaikaisesti on päällä jokin muu vakavasta ongelmasta viestivä valo tai havaitset itse savua, palaneen hajua tai jotain muuta hälyttävää. Sen lisäksi, että edessä voi olla kallis moottorin remontti, voi moottorin vika johtaa vaaratilanteeseen.

Moottorin ylikuumenemisesta kertova punainen valo voi syttyä palamaan, kun moottorin lämpötila nousee liian korkeaksi. Taustalla voi olla esimerkiksi riittämätön jäähdytysnesteen määrä.

Vika jarruissa

Jos kojelautaan ilmestyy pyöreä punainen varoitusvalo, jonka keskellä on huutomerkki, voi kyseessä olla vakava ongelma jarruissa. Toisaalta tämä valo syttyy myös käsijarrun ollessa päällä. Jos varoitusvalo palaa, vaikka olet varmistanut, että käsijarru ei ole jäänyt päälle, on auto vietävä tarkistettavaksi, sillä vialliset jarrut voivat aiheuttaa vakavan vaaratilanteen liikenteessä. Vaikka et havaitsisi mitään erikoista jarrujen toiminnassa, on vika silti tarkistettava.

Yleinen varoitus

Kolmion sisällä oleva huutomerkki kertoo yleisestä viasta, jolle ei ole omaa merkkiä. Kyseinen varoitus voi olla punainen tai keltainen riippuen ongelman vakavuudesta. Valon syttyessä voi myös tulla näkyviin viesti, joka kertoo varoituksen syyn.

Lähi- ja kaukovalot

Kuten jo mainittiin, kaikki kojelaudan merkkivalot eivät kerro auton ongelmista tai vaadi välittömiä toimenpiteitä. Näihin kuuluvat muun muassa vihreät ja siniset merkkivalot. Kaukovaloista kertova kojelaudan merkkivalo on sininen, lähivalojen vihreä. Vaikka nämä valot eivät viesti auton ongelmista, on niitä hyvä tarkkailla, jotta et esimerkiksi aja päivällä pitkillä valoilla ja sokaise vastaantulevia autoilijoita.

Mitä tehdä jos auton kojelaudan merkkivalo syttyy?

Riippuu merkkivalon väristä, mitä toimenpiteitä sen syttyessä vaaditaan. Yleisesti, keltaiset ja oranssit valot eivät vaadi välittömiä toimenpiteitä. Jos kojelaudalle syttyy punainen varoitusvalo, toimi seuraavasti:

  • Jos et tiedä mitä valo tarkoittaa, pysäytä auto välittömästi seuraavaan turvalliseen paikkaan ja tarkista sen kuvaus auton käyttöohjeista.
  • Myös vilkkuva varoitusvalo voi viestiä viasta, joka tulisi korjata kiireellisesti. Vilkkuvan valon ilmaantuessa on hyvä pysähtyä tarkistamaan tilanne.
  • Esimerkiksi punaisen moottorivalon ilmaantuessa pysäytä auto ja sammuta moottori.
  • Jos punainen valo ei kerro esimerkiksi turvavyöstä tai avonaisista ovista, tilaa autollesi hinaus vian korjaamista varten.

Vähemmän vakavasta viasta tai ongelmasta kertovan keltaisen tai oranssin valon palaessa, katso voitko korjata itse ongelmaa. Jos valon ilmoittamaan vikaan ei löydy ratkaisua, vie auto huoltamolle vian korjaamiseksi.


Lähimmän Vianor-palvelupisteen löydät helposti verkosta. Voit varata ajan lähimpään Vianor-palvelupisteeseen joko verkossa tai puhelimitse. Tutustu tarkemmin tarjoamiimme palveluihin.