Tarkista valojen suuntaus seinää vasten

Ajovalojen suuntauksen tarkistaminen ei ole niin vaikeaa kuin moni luulee. Huonosti suunnatut ajovalot eivät ole rike, johon poliisi yleensä puuttuu liikenteessä. Sen sijaan merkittävämpi ongelma on, jos valot eivät toimi lainkaan tai jokin auton valoista toimii virheellisesti. Väärin suunnatuista valoista huolimatta on lisäksi mahdollista päästä läpi ajoneuvon katsastuksesta. Tästä huolimatta suuntauksesta kannattaa pitää huolta jo turvallisuuden vuoksi. 

Mistä ongelmat ajovalojen suuntauksessa sitten johtuvat? Yleinen syy väärälle suuntaukselle on polttimo, joka on asennettu väärin vaihdon yhteydessä. Tällöin polttimon valokuvio on muodoltaan epäselvä tai osoittaa väärään suuntaan.

Ajovalojen suuntaus voidaan suorittaa ajamalla auto seinää vasten. Tällöin nähdään suuntaa antavasti onko ajovalojen kuvio oikeanlainen sekä ovatko valot samalla korkeudella. Jos seinään heijastuva valokuvio on epäselvä tai vasemman ja oikean ajovalon reunat ovat eri korkeuksilla, valot ovat mitä todennäköisimmin suuntauksen tarpeessa.

Toimenpidettä varten tarvitset muutaman työkalun ja apuvälineen: ruuvimeisselin, teippiä, vatupassin sekä rullamitan tai mittanauhan. Lisäksi sinulla on oltava käytössäsi seinä, jonka edessä on vähintään 10 metriä tilaa autollesi.

 1. Pysäköi autosi tasaiselle alustalle noin 50 cm päähän esimerkiksi seinästä tai autotallin ovesta. Kytke auton lyhyet valot päälle.
 2. Varmista myös, että autossa ei ole painavaa kuormaa ajoneuvon tasaamiseksi. Jos mahdollista, tarkista toimenpiteen yhteydessä rengaspaineet. Tämän voit tehdä esimerkiksi huoltamon pihassa olevalla mittarilla. 
 3. Jos autossasi on asetukset valojen suuntaamiseksi, säädä asetus nolla-asentoon. 
 4. Tarkista auton ajovalojen alenema (ajoneuvon valmistajan määrittelemä alenema löytyy ohjekirjasta ja on yleensä 1.0-1.2%)
 5. Merkitse, missä kohdin seinää valokeilan yläreuna on ja piirrä 10 cm viiva sen alle. Piirrä 12 cm viiva, jos ajovalojen alenema on 1.2%. 
 6. Peruuta auto 10 metrin päähän seinästä ja tarkista uudestaan, mihin kohtaan valojen yläreuna asettuu. Jos valo on liian kaukana tekemästäsi viivasta, sinun on säädettävä ajovaloja. Voit tehdä tämän sekä pysty- että vaakasuunnassa. 
 7. Testaa ajovalojen toiminta pimeällä tiellä, kun tarvittavat säädöt on tehty.

Onko ajovalojen suuntauksella väliä?

Vääränlainen valojen suuntaus voi aiheuttaa ongelmia liikenteessä, jotka voivat johtaa vaaratilanteisiin. Valojen ollessa suunnattuna liian ylös, ne voivat häikäistä vastaantulevia autoilijoita ja muita liikenteenkäyttäjiä. Suuntauksen ollessa pielessä valaistava osuus voi myös jäädä liian pieneksi. Muista oikean suuntauksen lisäksi kiinnittää huomiota myös ajovalojen puhtauteen. Jos ajovalot ovat likaiset, niiden valaistusteho voi jäädä heikoksi.

Ajovalojen suuntaus kannattaa tarkistaa erityisesti polttimoiden vaihdon jälkeen, esimerkiksi kun tavallisten xenon-polttimoiden tilalle vaihdetaan tehokkaammat polttimot. Siinä missä Xenon- ja LED-valoissa korkeudensäätö tapahtuu automaattisesti perussäädön jälkeen, halogeenivalojen kanssa autoilijan tulee tehdä säädöt itse. 

Polttimoiden vaihtaminen kannattaa suorittaa aina pareittain, sillä kun toinen polttimo on tullut käyttöikänsä päähän, myös toinen polttimoista on todennäköisesti vaihdon tarpeessa. Kun molemmat polttimot vaihdetaan yhdellä kertaa niiden teho on lisäksi samanlainen.

Auton valaistus tutuksi

Auton edessä olevat ajovalot ovat tietysti vain osa koko ajoneuvon valaistusta. Ajovaloihin ja niiden toimintaan kannattaa tutustua erityisesti, jos ajat jonkun toisen autolla, jonka toiminta ei ole sinulle täysin tuttu. Tällöin ajovalojen säätäminen ja valoista kertovat merkit voivat olla helposti hakusessa tai jäädä huomaamatta. 

Ei olekaan tavatonta, että monelta unohtuu pitkät ajovalot päälle päivällä tai vastaantulevien autojen ohittaessa. Pelkästään lyhyillä valoilla ajaminen on puolestaan turvallisuusriski pimeällä, jos auton näkyvyys muille on huono. Lue lisää auton vika- ja merkkivaloista, niin tiedät mistä tarkistaa oletko jättänyt pitkät palamaan.

Valojen toiminta kannattaa varmistaa säännöllisesti ja mahdolliset ongelmat korjata niin pian kuin mahdollista. Kun ajoneuvon valot toimivat niin kuin pitää, voit välttyä sakoilta ja vaaratilanteilta liikenteessä. Jos valot eivät toimi oikein, voi tämä lisäksi johtaa hylkäykseen tai huomautukseen katsastuksen yhteydessä. Autossa vakiona olevien valojen lisäksi osa autoilijoista voi haluta lisävalot, jotka on mahdollista ostaa ja asentaa erikseen.

Tutustu ainakin seuraavien valojen toimintaan:

 • Pitkät ajovalot
 • Lyhyet ajovalot
 • Vilkut, edessä ja takana
 • Sumuvalot
 • Peruutusvalo
 • Jarruvalot
 • Hätävalot
 • Rekisterikilven valot
 • Parkki- tai pysäköintivalot
 • Sisätilan valot

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat