Lain mukaan kesärenkaissa on oltava urasyvyyttä vähintään 1,6 mm, mutta Autonrengasliitto suosittelee urasyvyydeksi sadekelillä ajettaessa vähintään 4,0 mm. Jos urasyvyys alittaa suositellun 4 mm rajan, on syytä ajaa märillä teillä erityisen varovasti ja harkita kesärenkaiden uusimista.

– On todella tärkeää, että autoilijat ovat tietoisia renkaidensa kunnosta, sillä sen mukaan ajonopeus tulee sovittaa erilaisiin keliolosuhteisiin. Joskus renkaiden urasyvyyden tarkkailu saattaa unohtua autoilijoilta tai olla tietoisia siitä, miten renkaiden kunto vaikuttaa tieturvallisuuteen. Haluamme tehdä asian mahdollisimman helpoksi ja siksi renkaiden digitaalinen mittaus sisältyy rengashotellipalveluumme, Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen kertoo.

Milloin autoon vaihdetaan kesärenkaat?

Tieliikennelaki määrittää myös sen, milloin kesärenkaiden vaihto on sallittua. Toisin kuin aiemmin, uusi laki ei määritä tarkkoja päivämääriä, jolloin autossa pitää tai saa käyttää talvi- ja kesärenkaita. Nykyään autoilijalla itsellään on enemmän vastuuta sen kanssa, milloin vaihtaa kesärenkaisiin

Uuden lainsäädännön voimaanastumisen jälkeen päänvaivaa voivat aiheuttaa vaihtelevat kelit. Nykyään autossa on oltava käytössä oikeat renkaat kelin mukaan. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Mutkistava seikka kuitenkin on se, että nastoilla saa ajaa muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää. Toisin sanoen, talvirenkaita tulee käyttää, jos keli sitä vaatii, ja tämä voi ymmärrettävästi aiheuttaa epäselvyyksiä kesärenkaiden oikea-aikaisen vaihdon kanssa.

Mitä ottaa huomioon kesärenkaiden vaihdossa?

Kun suunnittelet kesärenkaiden vaihtoa, suosittelemme ottamaan huomioon ainakin seuraavat seikat: 

 • kesärenkaiden kunto ja urasyvyys
 • renkaidenvaihdon ajankohta ja kelit
 • renkaiden sijainti autossa
 • renkaiden ikä
 • kuinka paljon autolla ajetaan

Kesärenkaiden vaihdon ajankohta

Moni pähkäilee aina kevään tullen, milloin on oikea aika vaihtaa talvirenkaista kesärenkaisiin. Tähän vaikuttavat erityisesti vaihtelevat kelit sekä vuonna 2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki. Ota myös huomioon missä autolla ajetaan. Jos suunnittelet esimerkiksi autoreissua Etelä-Suomesta pohjoiseen, kannattaa muistaa, että ajo-olosuhteet voivat olla kovin erilaiset. 

Vaihda kesärenkaiden paikkaa välttääksesi epätasainen kuluminen

Monen muun tekijän tavoin, kesärenkaiden kulumiseen vaikuttaa myös niiden sijainti autossa. Yksi tapa pitää huolta siitä, että auton renkaat kuluvat mahdollisimman tasaisesti on vaihtaa niiden sijaintia. Pidä siis muistissa renkaiden vaihdon yhteydessä missä kohdin autoa kukin rengas on ollut. Ensi kerralla asenna tai asennuta rengas eri akselille.

Saako kitkarenkailla ajaa kesällä?

Kitkarenkaat on tarkoitettu käytettäväksi talvella, joten niiden käyttäminen kesällä ei ole suositeltavaa. Kesärenkaat ovat huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, minkä lisäksi kitkarenkaat kuluvat paljon nopeammin, jos niillä ajaa talven lisäksi myös kesällä. Märällä pinnalla kesärenkaiden pito on myös parempi verrattuna kitkarenkaisiin ja jarrutusmatka on kesärenkailla useita metrejä lyhyempi.

Milloin kesärenkaat täytyy päivittää uusiin?

Moni tekijä vaikuttaa renkaiden kestoon ja kulumiseen, kuten edellä on jo käynyt ilmi. Kun renkaat eivät ole kovassa käytössä ja niillä ajetaan vähän, suositeltu renkaiden enimmäisikä on 10 vuotta. Auton renkaat kannattaa kuitenkin päivittää uusiin jo ennen tätä, niin sanottua renkaiden kokonaisikää. Suositeltu renkaan käyttöikä on puolestaan kuusi vuotta. Halutessasi selvittää renkaan valmistusvuoden, löydät kyseisen tiedon renkaan kyljestä. Voit lukea lisää aiheesta artikkelistamme Renkaan ikääntyminen

Tarkista renkaan urasyvyys ja kulumismuoto

Jos olet säilyttänyt kesärenkaita omissa varastotiloissasi, kannattaa urasyvyyden tutkimisen jälkeen vilkaista renkaiden kulumismuotoa. Epätasaisesti kulunut rengas vaikuttaa niin turvallisuuteen kuin ajomukavuuteen.

– Ohjauskulmiin liittyvät ongelmat voivat aiheuttaa renkaiden epätasaista kulumista. Siksi ennen renkaiden vaihtoa on hyvä tarkistaa, ovatko talvirenkaat kuluneet epätasaisesti. Ja jos ovat, ohjauskulmat kannattaa käydä säädättämässä, etteivät myös kesärenkaat kulu ennenaikaisesti, Laitinen muistuttaa.

Kotikonstit renkaiden tarkistukseen

Kesärenkaiden loppuunkulumisen voi tarkistaa renkaista löytyvästä kulumisvaroittimesta. Löydät kesärenkaan sivusta TWI-merkinnän, jota voidaan käyttää tarkistamaan, milloin rengas on kulunut loppuun eikä sillä tule enää ajaa. Jos tämä kohta on kulunut niin paljon, että se on samalla tasalla renkaan muun kulutuspinnan kanssa, ei kesärengas enää täytä lain vaatimaa 1,6 mm urasyvyyttä. 

Vaikka kesärenkaiden kunnon ja kulumisen voikin tarkistuttaa asiantuntevan autohuollon palvelupisteellä, on renkaiden riittävän urasyvyyden tarkistamiseen myös hyvä kotikonsti. Monelle autoilijalle tuttu testi vaatii vain kahden euron kolikon. Aseta kolikko kesärenkaan uraan ja tarkista, jääkö kolikon hopeinen reuna renkaan kulutuspinnan alapuolelle. Jos kolikon hopeista reunaa ei näy, on kesärenkaiden urasyvyys edelleen riittävä. Jos hopeinen reuna jää näkyviin, on aika päivittää uusiin kesärenkaisiin.

Varastoon laitettavat talvirenkaat tulee säilyttää sisätiloissa, jossa ne ovat suojassa renkaita heikentävältä UV-valolta. Renkaisiin ei saa myöskään kohdistua puristusta, sillä se voi johtaa renkaan muodon muuttumiseen, eivätkä renkaat saa joutua kosketuksiin liuottimien, öljyjen tai rasvojen kanssa.

Huomioi nämä seikat renkaiden vaihdossa 

Jos haluat vaihtaa renkaat itse, on hyvä varautua kunnon työvälineillä. Nostovirheistä johtuvat vauriot auton alustassa ovat nimittäin valitettavan yleisiä. Renkaita vaihdettaessa alustan tulee olla tasainen ja tukeva. Tarpeeksi vahva hallitunkki auttaa nostamaan auton turvallisesti.

Varmista vaihtaessasi renkaita, että asennat renkaat pyörimissuuntaansa nähden oikein. Väärinpäin asennetut renkaat eivät toimi märällä kelillä optimaalisesti ja niiden vesiliirto-ominaisuudet ovat heikommat. Muutenkin renkaiden vaihto vaatii huolellisuutta, etteivät vaikkapa mutterit lipsahda väärinpäin. Erilaiset asennusvirheet voivat saada aikaan ylimääräistä tärinää, joka vaikuttaa niin autoon kuin ajomukavuuteen.

Renkaiden vaihdon jälkeen ilmanpaineet tulee tarkistaa autonvalmistajan suositusten mukaan. Ilmanpaineilla on merkittävä vaikutus sekä ajoturvallisuuteen että kustannuksiin, sillä väärillä paineilla ajettaessa auton polttoaineenkulutus kasvaa ja renkaiden käyttöikä lyhenee. Aurinkoisten kelien lisääntyessä on lisäksi hyvä tarkastaa tuulilasin kunto ja puhdistaa lasi sisäpuolelta, jotta näkyvyys pysyy hyvänä.  

Renkaanvaihtajan muistilista:

 • Tarkasta kesärenkaiden kulutuspinta ja riittävä urasyvyys. Renkaiden epätasainen kuluminen on merkki vääristä ohjauskulmista tai liian alhaisesta rengaspaineesta. Varmista myös, ettei renkaissa ole epätavallisia pullistumia tai halkeamia.
 • Vaihda renkaat uusiin, jos niitä on käytetty yli kuusi vuotta tai jos ne on valmistettu yli 10 vuotta sitten, vaikka kulutuspintaa olisikin jäljellä. Valmistusaika on merkitty renkaan sivupintaan.
 • Vaihda renkaat tukevalla, tasaisella alustalla ja kunnollisilla työvälineillä.
 • Tarkasta renkaiden pyörimissuunta ja ilmanpaineet sekä vararenkaan kunto.
 • Muista alumiinivanteisten renkaiden pulttien jälkikiristys n. 100 kilometrin jälkeen.
 • Säilytä renkaita sisätiloissa tai rengashotellissa, jossa ne ovat suojassa renkaita heikentävältä UV-valolta. Renkaisiin ei saa kohdistua puristusta eivätkä ne saa joutua kosketuksiin liuottimien, öljyjen tai rasvojen kanssa.

Vianorista saat kaikki rengaspalvelut sekä tuulilasin korjauksen ja vaihdon. Löydät lähimmän palvelupisteesi täältä.

 
Renkaiden vaihto Vianorilla

Halutessasi varmistaa, että kesärenkaasi on vaihdettu asianmukaisesti ja taatusti lakeja sekä määräyksiä noudattaen, voit tuoda autosi renkaiden vaihtoon Vianorille. Meillä asiantuntevan ja ystävällisen palvelun lisäksi renkaiden vaihtoon kuuluvat muun muassa renkaiden kunnon tarkistaminen sekä urasyvyyden mittaus digitaalisesti. Tarjoamme renkaillesi myös muita palveluja, kuten renkaiden pesun, renkaiden paineenvalvontajärjestelmän (TPMS) tarkastuksen sekä kesä- ja talvirenkaiden säilytyksen rengashotellissa. 

Tutustu Vianorin renkaiden vaihtopalveluun tarkemmin täällä ja varaa aika autollesi lähimmästä Vianor-palvelupisteestä.

Näillä ohjeilla saat renkaille helposti lisää turvallista käyttöaikaa:

 1. Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Jos paineet eivät ole tasaiset kaikissa renkaissa, auton ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat epätasaisesti.

 2. Vaihda renkaiden paikkaa aina 5 000 - 10 000 ajokilometrin välein, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin. Muista tarkistaa rengaspaineet vaihdon yhteydessä.

 3. Jos talvirenkaidesi pintojen kunnossa on keskenään suuria eroja, niin parempikuntoiset renkaat kannattaa asentaa auton taka-akselille ja vastaavasti huonokuntoisemmat ajoneuvon eteen. Hyvä pito on juuri takarenkaissa tärkeää, sillä sen ansiosta ajoneuvo pysyy paremmin hallinnassa. Kun takarenkaiden pito menetetään, auto voi lähteä nopeastikin hallitsemattomaan liikkeeseen, jota on erittäin vaikea korjata. Suuri osa talviolosuhteiden aikana sattuneista kolareista onkin tilastojen mukaan aiheutunut takapyörien pidon menetyksestä.

 4. Kun asennat renkaita, tarkista aina onko renkaan sivuun merkitty pyörimissuunta. Asenna renkaat pyörimissuunnan mukaisesti. Jos renkaat asennetaan vastoin pyörimissuuntaa, ne eivät toimi kaikissa olosuhteissa parhaalla mahdollisella tavalla.

 5. Aja rauhallisesti. Äkkijarrutukset ja sivuluisut lyhentävät erityisesti nastarenkaiden käyttöikää. Uudet renkaat kannattaa ajaa sisään kuten autotkin. Maltillinen vauhti, ja mahdollisimman vähän rajuja ohjausliikkeitä 500 ensimmäisen km:n aikana pidentävät renkaiden käyttöikää.

 6. Tarkista vanhat renkaat aina vaihdon yhteydessä. Oikein asennetut ja ajetut renkaat kuluvat tasaisesti. Jos vanhat renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, uudet renkaat kannattaa asennuttaa rengasliikkeessä ja samalla tarkastuttaa auton ohjauskulmat.

Aika vaihtaa autoon kesärenkaat?

Varaa aika renkaanvaihtoon kätevästi netistä

Varaa aika

Alkaen 31,00 €

Rengashotellipalvelumme avulla säästät tilaa.

Alkaen 99,00 €

Säännöllinen ohjauskulmien tarkastus ja säätö varmistavat, että autosi toimii tehokkaasti ja turvallisesti.

Ehjä tuulilasi on tärkeä osa liikenneturvallisuutta, sillä säröt ja kiveniskemät haittaavat näkyvyyttä. Pyydä tarjous tuulilasin vaihdosta tai korjauksesta.

Tarjouspyyntö