Milloin autoon vaihdetaan kesärenkaat?

Tieliikennelaki määrittää myös sen, milloin kesärenkaiden vaihto on sallittua. Toisin kuin aiemmin, uusi laki ei määritä tarkkoja päivämääriä, jolloin autossa pitää tai saa käyttää talvi- ja kesärenkaita. Nykyään autoilijalla itsellään on enemmän vastuuta sen kanssa, milloin vaihtaa kesärenkaisiin

Uuden lainsäädännön voimaanastumisen jälkeen päänvaivaa voivat aiheuttaa vaihtelevat kelit. Nykyään autossa on oltava käytössä oikeat renkaat kelin mukaan. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Mutkistava seikka kuitenkin on se, että nastoilla saa ajaa muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää. Toisin sanoen, talvirenkaita tulee käyttää mikäli keli sitä vaatii, ja tämä voi ymmärrettävästi aiheuttaa epäselvyyksiä kesärenkaiden oikea-aikaisen vaihdon kanssa.

Mitä ottaa huomioon kesärenkaiden vaihdossa?

Kun suunnittelet kesärenkaiden vaihtoa, suosittelemme ottamaan huomioon ainakin seuraavat seikat: 

 • kesärenkaiden kunto ja urasyvyys
 • renkaidenvaihdon ajankohta ja kelit
 • renkaiden sijainti autossa
 • renkaiden ikä
 • kuinka paljon autolla ajetaan

Kesärenkaiden kulutuspinta 

Kulutuspinnan pääura pitää olla kesärenkaissa vähintään 1,6 mm syvä. Ei kuitenkaan kannata odottaa viimeiseen mahdolliseen hetkeen, kun kesärenkaat vielä soveltuvat ajamiseen. Renkaiden pito esimerkiksi märällä pinnalla alkaa heikkenemään jo siinä vaiheessa, kun rengasuran syvyys on alle 4 mm. 

Liian kuluneet kesärenkaat ovat riski tieturvallisuudelle, joten renkaiden riittävän hyvä kunto kannattaa ottaa tosissaan, jotta vältyt onnettomuuksilta ja vaaratilanteilta liikenteessä. Yksi tapa ehkäistä vesiliirtoa on renkaiden riittävä urasyvyys. Lue lisää ja ota haltuun asiantuntijoidemme vinkit vesiliirron välttämiseen kesärenkailla ajettaessa.

Kesärenkaiden loppuunkulumisen voi tarkistaa renkaista löytyvästä kulumisvaroittimesta. Löydät kesärenkaan sivusta TWI-merkinnän, jota voidaan käyttää tarkistamaan milloin rengas on kulunut loppuun eikä sillä tule enää ajaa. Jos tämä kohta on kulunut niin paljon, että se on samalla tasalla renkaan muun kulutuspinnan kanssa, ei kesärengas enää täytä lain vaatimaa 1,6 mm urasyvyyttä. 

Vaikka kesärenkaiden kunnon ja kulumisen voikin tarkistuttaa asiantuntevan autohuollon palvelupisteellä, on renkaiden riittävän urasyvyyden tarkistamiseen myös hyvä kotikonsti. Monelle autoilijalle tuttu testi vaatii vain kahden euron kolikon. Aseta kolikko kesärenkaan uraan ja tarkista, jääkö kolikon hopeinen reuna renkaan kulutuspinnan alapuolelle. Jos kolikon hopeista reunaa ei näy, on kesärenkaiden urasyvyys edelleen riittävä. Jos hopeinen reuna jää näkyviin, on aika päivittää uusiin kesärenkaisiin.

Kesärenkaiden vaihdon ajankohta

Moni pähkäilee aina kevään tullen, milloin on oikea aika vaihtaa talvirenkaista kesärenkaisiin. Tähän vaikuttavat erityisesti vaihtelevat kelit sekä vuonna 2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki. Ota myös huomioon missä autolla ajetaan. Jos suunnittelet esimerkiksi autoreissua Etelä-Suomesta pohjoiseen, kannattaa muistaa, että ajo-olosuhteet voivat olla kovin erilaiset. 

Vaihda kesärenkaiden paikkaa välttääksesi epätasainen kuluminen

Monen muun tekijän tavoin, kesärenkaiden kulumiseen vaikuttaa myös niiden sijainti autossa. Yksi tapa pitää huolta siitä, että auton renkaat kuluvat mahdollisimman tasaisesti on vaihtaa niiden sijaintia. Pidä siis muistissa renkaanvaihdon yhteydessä missä kohdin autoa kukin rengas on ollut. Ensi kerralla asenna tai asennuta rengas eri akselille. Muista kuitenkin pitää huolta, että renkaiden pyörimissuunta pysyy oikeana.

Saako kitkarenkailla ajaa kesällä?

Kitkarenkaat on tarkoitettu käytettäväksi talvella, joten niiden käyttäminen kesällä ei ole suositeltavaa. Kesärenkaat ovat huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, minkä lisäksi kitkarenkaat kuluvat paljon nopeammin, jos niillä ajaa talven lisäksi myös kesällä. Märällä pinnalla kesärenkaiden pito on myös parempi verrattuna kitkarenkaisiin ja jarrutusmatka on kesärenkailla useita metrejä lyhyempi.

Milloin kesärenkaat täytyy päivittää uusiin?

Moni tekijä vaikuttaa renkaiden kestoon ja kulumiseen, kuten edellä on jo käynyt ilmi. Kun renkaat eivät ole kovassa käytössä ja niillä ajetaan vähän, suositeltu renkaiden enimmäisikä on 10 vuotta. Auton renkaat kannattaa kuitenkin päivittää uusiin jo ennen tätä, niin sanottua renkaiden kokonaisikää. Suositeltu renkaan käyttöikä on puolestaan kuusi vuotta. Halutessasi selvittää renkaan valmistusvuoden, löydät kyseisen tiedon renkaan kyljestä. Voit lukea lisää aiheesta artikkelistamme Renkaan ikääntyminen

 
Kesärenkaiden vaihto: muistilista autoilijalle

Helpottaaksemme kesärenkaiden vaihdon aiheuttamaa päänvaivaa, olemme keränneet muutamia hyviä neuvoja, jotka kannattaa pitää mielessä renkaiden vaihdon yhteydessä. Pitämällä nämä mielessä, kesärenkaiden vaihdon pitäisi sujua vaivattomasti ja ilman ylimääräisiä harmeja. Lisäksi oikein vaihdettuna autosi kesärenkaat kuluvat vähemmän ja samalla kestävät pidempään.

 • Valitse autoosi oikeat renkaat ajo-olosuhteiden mukaan. Hyvänä muistisääntönä pidä mielessä, että talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää. Muussa tapauksessa marraskuun alusta maaliskuun loppuun.
 • Tarkasta kesärenkaiden kunto sekä niiden riittävä urasyvyys. Urasyvyyden on oltava vähintään 1,2 mm.
 • Vaihtele renkaiden sijaintia autossasi pitääksesi huolta niiden tasaisesta kulumisesta. Muista kuitenkin renkaiden oikea pyörimissuunta.
 • Renkaiden ennenaikaista kulumista ehkäisevät myös niiden oikeaoppinen säilytys, esimerkiksi rengashotellissa.
 • Suosittelemme ennen renkaiden vaihtamista tarkistamaan, että vaihtamiseen tarvittavat välineet ovat asianmukaiset. Riittävän tukeva tunkki ja tasainen alusta varmistavat, että auton nostamisesta ei koidu sille vaurioita.
 • Kiristä kesärenkaiden pultit, kun niillä on ajettu noin 100 kilometriä renkaanvaihdon jälkeen.

 
Renkaanvaihto Vianorilla

Halutessasi varmistaa, että kesärenkaasi on vaihdettu asianmukaisesti ja taatusti lakeja sekä määräyksiä noudattaen, voit tuoda autosi renkaanvaihtoon Vianorille. Meillä asiantuntevan ja ystävällisen palvelun lisäksi renkaanvaihtoon kuuluvat muun muassa renkaiden kunnon tarkistaminen sekä urasyvyyden mittaus digitaalisesti. Tarjoamme renkaillesi myös muita palveluja, kuten renkaiden pesun, renkaiden paineenvalvontajärjestelmän (TPMS) tarkastuksen sekä kesä- ja talvirenkaiden säilytyksen rengashotellissa. 

Tutustu Vianorin renkaanvaihtopalveluun tarkemmin täällä ja varaa aika autollesi lähimmästä Vianor-palvelupisteestä.

Näillä ohjeilla saat renkaille helposti lisää turvallista käyttöaikaa:

 1. Tarkista rengaspaineet säännöllisesti. Jos paineet eivät ole tasaiset kaikissa renkaissa, auton ajettavuus kärsii ja renkaat kuluvat epätasaisesti.

 2. Vaihda renkaiden paikkaa aina 5 000 - 10 000 ajokilometrin välein, sillä etu- ja takarenkaat kuluvat eri tahtiin. Muista tarkistaa rengaspaineet vaihdon yhteydessä.

 3. Jos talvirenkaidesi pintojen kunnossa on keskenään suuria eroja, niin parempikuntoiset renkaat kannattaa asentaa auton taka-akselille ja vastaavasti huonokuntoisemmat ajoneuvon eteen. Hyvä pito on juuri takarenkaissa tärkeää, sillä sen ansiosta ajoneuvo pysyy paremmin hallinnassa. Kun takarenkaiden pito menetetään, auto voi lähteä nopeastikin hallitsemattomaan liikkeeseen, jota on erittäin vaikea korjata. Suuri osa talviolosuhteiden aikana sattuneista kolareista onkin tilastojen mukaan aiheutunut takapyörien pidon menetyksestä.

 4. Kun asennat renkaita, tarkista aina onko renkaan sivuun merkitty pyörimissuunta. Asenna renkaat pyörimissuunnan mukaisesti. Jos renkaat asennetaan vastoin pyörimissuuntaa, ne eivät toimi kaikissa olosuhteissa parhaalla mahdollisella tavalla.

 5. Aja rauhallisesti. Äkkijarrutukset ja sivuluisut lyhentävät erityisesti nastarenkaiden käyttöikää. Uudet renkaat kannattaa ajaa sisään kuten autotkin. Maltillinen vauhti, ja mahdollisimman vähän rajuja ohjausliikkeitä 500 ensimmäisen km:n aikana pidentävät renkaiden käyttöikää.

 6. Tarkista vanhat renkaat aina vaihdon yhteydessä. Oikein asennetut ja ajetut renkaat kuluvat tasaisesti. Jos vanhat renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, uudet renkaat kannattaa asennuttaa rengasliikkeessä ja samalla tarkastuttaa auton ohjauskulmat.

Aika vaihtaa autoon kesärenkaat?

Varaa aika renkaanvaihtoon kätevästi netistä

Varaa aika