Vaikka samoilla renkailla ajaminen vuoden ympäri voikin kuulostaa houkuttelevalta, on parempi valita vuodenaikaan tarkoitetut renkaat. Valitsemalla kesärenkaat kesällä ja talvirenkaat talvella voit parantaa turvallisuutta liikenteessä ja ehkäistä renkaiden ennenaikaista kulumista. 

All Season -renkaat eivät sovi Suomen vuodenaikoihin

Suomen tieliikennelaki määrää, että autossa on oltava talvirenkaat marraskuun alusta maaliskuun loppuun silloin, kun kelit niin vaativat. Kuten moni autoilija varmasti tietää, hyvät talvirenkaat todella tulevat tarpeeseen pohjoisen ajo-olosuhteissa talvella. Toisin sanoen tämä tarkoittaa sitä, että talvella autoon on vaihdettava joko nastarenkaat tai talvikäyttöön soveltuvat kitkarenkaat. Sen lisäksi, että kesärenkaat talvella ovat jäisellä ja lumisella kelillä Suomen tieliikennelain vastaiset, ovat ne myös riittämättömät turvalliseen ajoon talvella. 

Miksi All Weather ja All Season -renkaita sitten on edes olemassa ja milloin niillä kannattaa ajaa? Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa talvet eivät ole yhtä lumiset, jolloin renkailta ei vaadita samanlaisia ominaisuuksia niiden pidon ja lumessa ajamisen suhteen. Tällöin All Season -rengas voisi olla toimiva valinta, toisin kuin Suomen vaihtuvissa ajo-olosuhteissa.

Nokian Renkaiden tuotepäällikön Mikko Järvinen painottaa, että Suomessa kannattaa tieturvallisuuden vuoksi käyttää renkaita, jotka on suunniteltu pohjoisen teille ja vaativiin olosuhteisiin. Pohjoisen teillä tarkoitetuissa talvirenkaissa korostuvat erityisesti pito lumisilla ja jäisillä teillä. Järvinen muistuttaa, että Keski-Euroopan teille tarkoitetuissa kitkarenkaissa ja All Season -renkaissa tärkeitä ominaisuuksia ovat sen sijaan renkaiden pito märällä sekä nopean ajon ominaisuudet sulalla kelillä. Täten nämä renkaat eivät sovellu Suomen olosuhteisiin.

Voiko kitkarenkailla ajaa ympäri vuoden?

Jotkut autoilijat ajattelevat, että kitkarenkaat ovat toimiva valinta ympärivuotiseen käyttöön. Tämä ajattelutapa on valitettavan pinttynyt suomalaisten mieliin: jopa yksi viidestä pitää kitkarenkaita sopivana ja turvallisena vaihtoehtona ympärivuotiseen käyttöön. Vaikka kitkarenkailla saa lain mukaan ajaa sekä talvella että kesällä, ovat ne huono valinta monesta syystä. Ennen kaikkea ympärivuotiset kitkarenkaat eivät ole hyvä valinta ajoturvallisuudelle. Tämän lisäksi kitkarenkailla ajo ympäri vuoden voi tulla kalliiksi renkaiden kuluessa ennenaikaisesti.

Testien mukaan hyväkuntoiset kesärenkaat ovat turvallisempi rengastyyppi kesällä kuin talvikäyttöön tarkoitetut kitkarenkaat. Kitkarenkaalla ajettaessa kesällä, auto kulkee jarrutettaessa jopa 20 % pidemmän matkan kesärenkaaseen verrattuna, kun tie on märkä. Jopa kuivalla kelillä kitkarenkaan pysähtymismatka on 15 % pidempi. Oikealla rengasvalinnalla voi siis välttyä onnettomuuksilta ja parhaimmillaan välttää hengenvaarallisia tapaturmia liikenteessä.

Jotkut puhuvat myös kitkarenkaiden “loppuun ajamisesta”. Tällä tarkoitetaan lähelle elinkaarensa loppua kuluneiden kitkarenkaiden jättämistä autoon ja niillä ajamista vielä kesän yli. Tämän jälkeen autoon vaihdetaan uudet talvirenkaat. Näin vältytään renkaiden vaihdolta ja säästetään rahaa, kun tarvitaan vain yhdet renkaat – tai näin ainakin jotkut autoilijat ajattelevat. Kitkarenkaat ovat kuitenkin talvirenkaat, eivätkä täten sovellu ympärivuotiseen käyttöön myös kesällä.

Kitkarenkaalla ajettaessa kesällä, rengas kuluu nopeammin kuin asiaankuuluva ja kesäkeleille tarkoitettu kesärengas. Myös nastarenkaan pito märällä on heikompi ja vesiliirtoon joutumisen riski korkeampi. Vaihda siis suosiolla kesän tullen autoosi hyvät kesärenkaat. Tutustu Vianorin renkaanvaihtopalveluun.

Ympärivuotisten renkaiden vaarat

Suomen olosuhteissa lämpötilat vaihtelevat liikaa, jotta samoja renkaita voisi käyttää kesät talvet. Kun lämpimille keleille tarkoitetulla renkaalla ajaa lämpötilan pudotessa lähelle nollaa tai sen ali, renkaissa käytetty kumi kovettuu. Tämän seurauksena rengas ei pidä yhtä hyvin ja sen ohjattavuus heikkenee. Ei kannata olettaa, että sama rengas toimisi sekä alle -30 pakkasasteen paukkupakkasilla että kesän kuumimmilla helteillä jopa yli +30 lämpöasteessa.

Talvikäyttöön tarkoitetut kitkarenkaat myös kuluvat nopeammin, kun niillä ajetaan kesällä, puhumattakaan nastallisista talvirenkaista. Jos talvirenkailla ajaa kuivalla ja lämpimässä, ne kaiken lisäksi kuluttavat asfalttia ja aiheuttavat ylimääräistä katupölyä, joka voi pahimmillaan olla terveydelle vaaraksi hengitettäessä.


Tuomio: Voiko Suomessa ajaa samoilla renkailla koko vuoden?

Yksinkertaisesti sanottuna, Suomen vaihtuvien vuodenaikojen sekä vaativien kelien vuoksi autoon kannattaa vaihtaa kesärenkaat kesällä ja talvirenkaat talvella. All Season -renkaat tai ympärivuotiset renkaat Suomen olosuhteissa voivat olla jopa vaarallinen rengasvalinta. 

Vaikka lain mukaan voitkin ajaa samoilla kitkarenkailla kesät talvet, ei tämä kannata monesta syystä. Eri renkaat on suunniteltu juuri tietynlaisiin ajo-olosuhteisiin ja keleihin, joten ne myös toimivat parhaiten tietyssä tarkoituksessa. Pidä nämä asiat mielessä, kun mietit voitko laittaa autoosi ympärivuotiset renkaat:

  • Samoilla renkailla ajaminen ympäri vuoden kuluttaa renkaita ennenaikaisesti. 
  • Renkaiden pito, ohjattavuus, pysähtymisnopeus ja muut ominaisuudet kärsivät ajettaessa vääränlaisilla renkailla.
  • Vaikka kitkarenkailla ajoa kesällä ei ole kielletty laissa, ovat ne ensisijaisesti talvirenkaat. Käytä kitkarenkaita siis vain talvella ja vuodenaikojen välitiloissa.
  • Suomen vaihteleviin ja usein vaativiin ajo-olosuhteisiin ei ole olemassa ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia All Season -renkaita.
  • Vaikka ympärivuotiset renkaat eivät toimi Suomessa, voivat ne olla toimiva rengas Keski-Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa ajettaessa, missä talvet ovat leudompia ja vähälumisia. 

Osta autoosi sopivat talvi- ja kesärenkaat Vianorilta

Vaikka kitkarenkaat ovat huono rengastyyppi kesällä ajettaessa, ei tämä tarkoita sitä, etteivätkö kitkat voisi olla hyvä valinta talvella ajettaessa. Osta omaan autoosi sopivat kitkarenkaat Vianorilta. Voit tutustua valikoimaamme talvikeleille sopivia kitkarenkaita Vianorin verkkosivuilla. Voit myös lukea aiheesta lisää, mikäli sinua mietityttää ovatko kitka- vai nastarenkaat parempi valinta sinulle.


Vianorilta löydät myös parhaiden rengasvalmistajien, kuten Nokian Renkaiden ja Michelinin nastalliset talvirenkaat. Tutustu koko valikoimaamme henkilöauton nastarenkaita verkossa. Henkilöautojen lisäksi myymme eri renkaita muun muassa pakettiautoihin sekä SUV-mallisiin ajoneuvoihin. Etsiessäsi maasturin ja paketti- tai henkilöauton kesärenkaita, löydät myös nämä Vianorilta.

Uusien renkaiden aika?

Etsi sopivat renkaat helposti rekisteritunnuksen, rengaskoon tai automallin perusteella.

Etsi renkaat