Automaattisen ilmastointilaitteen voi hyvin pitää päällä koko talvikauden. Monissa autoissa automatiikka estää auton ilmastoinnin toimimisen pakkasella, mutta ilmastointi lähtee kuitenkin toimimaan helposti, kun auto on jonkin aikaa esimerkiksi lämpimässä parkkihallissa. 

– Ilmastoinnin talvikäytön välitön hyöty on se, että ikkunoiden huurtuminen kylmällä säällä vähenee, sillä ilmastointilaite kuivattaa autoon sisälle tulevaa ilmaa ja samalla poistaa kosteutta auton sisältä. Tämä lisää näkyvyyttä, jota pimeään talviaikaan ja liukkailla keleillä erityisesti tarvitaan, sanoo Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko. 

Auton ilmastointi ei välttämättä lähde toimimaan itsestään parkkihallista poistuttaessa, mutta jos automaatti-ilmastoinnilla varustetun auton lämmityslaitteen laittaa hetkeksi huurteenpoistoasentoon, ilmastoinnin kompressori käynnistyy, mikäli auton järjestelmä sen muiden olosuhteiden puolesta sallii. Manuaalisella ilmastoinnilla varustetuissa autoissa käyttäjä saattaa joutua vielä erikseen laittamaan ilmastoinnin päälle AC-katkaisijasta. 

Säännöllinen käyttö estää ilmastointilaitteen jumiutumisen 

Ilmastointilaitteen käyttäminen säännöllisesti myös talviaikaan pitää laitteen paremmassa kunnossa ja auttaa välttämään käyttämättömyydestä johtuvat huoltotarpeet. 

– Lyhytaikainenkin ilmastointilaitteen käyttäminen laittaa laitteen öljyt liikkeelle ja siten voitelee ilmastoinnin kompressoria ja tiivisteitä. Tämä estää laitteen jumiutumisen ja tiivisteiden kuivumisen, jolloin laite pysyy paremmin kunnossa, Alanko kertoo. 

Auton ilmastointilaite on joka tapauksessa syytä huollattaa kahden vuoden välein. Auton ilmastointihuoltoon sisältyy vanhan kylmäaineen poistaminen järjestelmästä, minkä jälkeen järjestelmä alipaineistetaan kosteuden poistamiseksi. Tämä auttaa ehkäisemään korroosiota. Tyhjennyksen ja alipaineistuksen jälkeen kylmäaine jälleen täytetään ja järjestelmään lisätään öljyä.  

– Järjestelmän kosteudesta johtuva korroosio voi vaurioittaa esimerkiksi ilmastoinnin kompressoria tai paisuntaventtiilliä ja siten laskea järjestelmän tehoa. Pahimmillaan vauriot estävät ilmastointilaitteen toiminnan kokonaan, sanoo Alanko. 

Sisäilmansuodattimen vaihto vähentää ikkunoiden huurtumista 

Myös auton sisäilmansuodattimen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Suodatin on hyvä vaihtaa, jos edellisestä kerrasta on kulunut yli vuosi. 

– Suodattimen vaihto tekee autolla ajamisesta miellyttävämpää. Tukkeutunut ja tai kostea sisäilmansuodatin heikentää ilman kiertoa auton sisällä, jolloin ikkunat huurtuvat talvisin helpommin. Toimiva suodatin poistaa katupölyn ja siitepölyn auton sisäilmasta lähes täysin, mikä lisää ajomukavuutta keväällä ja kesällä, Alanko sanoo. 

Alkaen 79,00 €

Onko aika käydä ilmastointihuollossa? Varaa aika helposti tästä.

Haluatko tietää enemmän ilmastointihuollon palveluistamme? Lue lisää