Saamasi hyödyt

  • Järjestelmätestin avulla saat yhdellä raportilla tiedon autosi kaikkien järjestelmien vikakoodeista

Palvelu sisältää

  • Vikakoodien luvun ja halutessasi vikamuistin nollauksen
  • Renkaiden urasyvyyden digitaalinen mittaus. Saat mittausraportin sähköpostiisi.

Lisäpalvelut

  • Havaittujen vikojen korjaus

Vianor Tilillä 10 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa

Vianor Tilillä saat 10 kk täysin korotonta ja kulutonta maksuaikaa kaikkiin ostoihin. Joustavaan rahoitustarjoukseemme ei liity avausmaksua tai muita kuluja. Halutessasi voit myös maksaa koko luoton kerralla pois tai sopia pidemmän maksusuunnitelman. Lue lisää >>

Alkaen 39,00 €

Järjestelmätestissä luetaan vikakoodit kultakin ohjainlaitteelta järjestelmäkohtaisella ohjelmalla, jolloin myös standardien ulkopuoliset vikakoodit saadaan luettua.

Mitä ovat auton vikakoodit?

Auton vikakoodit (englanniksi DTC eli Diagnostic Trouble Code) auttavat tunnistamaan auton erilaisia vikoja. Heti vian syntyessä, tieto siitä tallennetaan auton moduuliin. Vikakoodien kanssa vaikeutta aiheuttaa se, että ne nimensä mukaan ilmaistaan koodeina vian selkokielisen selityksen sijaan. Tästä syystä tarvitaan auton tietokoneeseen liitettävää lukijaa, jonka avulla vikakoodit voidaan lukea. Tarvitaan myös osaava asiantuntija, joka osaa tulkita auton ongelmista kertovia vikakoodeja.

Lisävaikeuksia vikakoodien tulkitsemiseen tuo se, että kaikki ajoneuvot ja niiden vikakoodit eivät noudata yleisiä standardeja, kuten maailmanlaajuisia SAE/ISO-standardeja. Eroja voivat aiheuttaa esimerkiksi eri mantereilla valmistetut ajoneuvot. Kun vikakoodi on saatu luettua, on vasta osa työstä tehty. Seuraavaksi täytyy lähteä ratkaisemaan vian aiheuttanutta ongelmaa. Vikakoodit luetaan tarkoitukseen valmistetulla lukijalla. Vikojen lukemisessa ajoneuvosta voi olla eroja ajoneuvojen välillä riippuen siitä, milloin auto on valmistettu. Myös paikka, minne lukija liitetään autossa voi vaihdella malli- ja merkkikohtaisesti.

 

Mikä ero on järjestelmä- ja OBD-testillä?

Autossa on standardisoitu OBD-järjestelmä (On Board Diagnostics), joka valvoo auton moottorin ja voimansiirron järjestelmiä. Näillä on suuri vaikutus auton päästöihin. Jos autossa on vikoja, jotka vaikuttavat sen päästöihin, ne voidaan havaita erillisellä OBD-testillä. OBD-testi kannattaa teettää, sillä siinä havaittavat ongelmat voivat johtaa katsastuksessa auton hylkäykseen, mikäli ongelmia ei korjata. Suomessa OBD-mittaus on pakollinen osa katsastuksessa tehtäviä tarkastuksia ja toimenpiteitä, jos auto on rekisteröity 1.1.2001 jälkeen.

OBD-testissä ei kuitenkaan aina tunnisteta kaikkia auton moottorin tai voimansiirron vikakoodeja. Auton valmistajakohtaisten vikakoodien lukemista varten tarvitaan erillinen järjestelmätesti. Järjestelmätestin tarpeesta voi kertoa esimerkiksi jokin vikavalo tai auton ajotietokone. Aina vikavalo ei kuitenkaan syty, vaan järjestelmätestin tarve ilmenee muulla tavoin. Jokin auton toiminnoista voi esimerkiksi lakata toimimasta. Näitä on nykyisin autoissa jopa kymmeniä, joten nykyaikaiset autot ovat monin tavoin riippuvaisia niiden elektronisten järjestelmien toiminnasta. 

Osa elektronisesti ohjatuista järjestelmistä on tärkeämpiä ajon kannalta kuin toiset. Monet vähemmän välttämättömät auton ominaisuudet toimivat elektronisesti jonkin järjestelmän avulla, kuten äänentoisto ja muut auton älykkäät ominaisuudet. Osa elektronisesti ohjatuista järjestelmistä vaikuttaa suoraan auton turvallisuuteen ja ajamiseen. Näihin kuuluvat muun muassa ABS-jarrut, kaistavahti sekä ESP-ajonvakautusjärjestelmä.

Tuo autosi järjestelmätestiin Vianorille

Vianorilla hoituvat sekä autosi elektronisten järjestelmien järjestelmätesti että autosi päästöihin vaikuttavista vioista kertova OBD-testi. Tuo autosi lähimpään Vianor-palvelupisteeseen, jonka löydät helposti verkkosivuiltamme. OBD- ja järjestelmätestin lisäksi saat Vianorilta muut palvelut ajoneuvollesi sekä renkaille. Meiltä löydät lisäksi laadukkaat kesä- ja talvirenkaat parhailta merkeiltä erikokoisille ajoneuvoille.