Tärkein muistettava asia on, että tavaroiden paikka autossa on auton tavaratilassa, ei matkustamossa. Hattuhylly, jalkatilat tai takapenkki eivät ole turvallisia kuljetuspaikkoja, sillä pienetkin esineet voivat äkkijarrutuksen tai törmäyksen sattuessa aiheuttaa paljon vahinkoa. Puhelimet, tabletit, eväät ja muut välttämättömät pienet tavarat voi laittaa matkustamossa istuintaskuihin ja lokeroihin.  

Pakatessa on hyvä huomioida muutama perusasia: 

  • Sijoita painavimmat tavarat auton tavaratilaan alimmaiseksi kiinni selkänojaan niin, että ne kuormittavat selkänojia mahdollisimman tasaisesti.  
  • Pakkaa kevyemmät tavarat lähemmäs auton perää tai päällimmäiseksi.  
  • Pakkaa tavarat niin, että ne tukevat toisiaan ja pääsevät liikkumaan mahdollisimman vähän. 
  • Kuorma ei saa ylettyä takapenkin selkänojan yläreunan yli. Joissakin farmarimallisissa autoissa on tavaratilan ja matkustamon välissä rullattava turvaverkko, mikä mahdollistaa yli selkänojan reunan menevän kuorman. Tällöin ylimmäiseksi tulisi kuitenkin aina laittaa vain kevyitä tavaroita.  
  • Kevyitä tavaroita voi tarpeen tullen kuljettaa myös suksiboksissa. Silloinkin ne tulee kiinnittää hyvin, ja samoin suksiboksin itsensä kiinnitys kannattaa tarkistaa. 
  • Suojaa tarvittaessa tavaratila auton tavaratilan suojalla 

Joskus auton tavaratilassa on kiinnityslenkkejä, joiden avulla tavaroita pystyy tukemaan. Siellä on myös kiinnityspisteitä, joihin saa tarvittaessa sidottua esimerkiksi kuormaliinat pitämään tavaroita paikallaan. Jos auton tavaratilaa on suurennettu taittamalla takapenkkien selkänojat eteenpäin, tavaroiden huolellinen kiinnittäminen esimerkiksi kuormaliinoilla on erityisen tärkeää. Erilaisia auton kuormaamista helpottavia välineitä, kuten tavaratilan turvaverkkoja tai takakontin suojia, voi myös ostaa erikseen. 

Peräkärryn vetämistä koskevat erilaiset massa- ja ajokorttisäännökset. Jos ne tuntuvat monimutkaisilta, yleensä kysymyksiin löytyy vastaus Traficomin internetsivuilta. 

Raskaampi kuorma edellyttää korkeampia renkaiden ilmanpaineita 

Ennen matkaan lähtöä on vielä hyvä vilkaista auton alle, sillä täyteen kuormatun auton rengaspaineiden tulee olla korkeammat kuin kevyellä kuormalla liikuttaessa. Oikeat rengaspaineet erilaisille kuormille löytyvät auton ohjekirjasta.  

Hyvä nyrkkisääntö on, että rengaspaineet kannattaa tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa, renkaanvaihdon yhteydessä ja silloin, kun kuorma on tavallista painavampi. Rengaspaineet vaikuttavat ajamisen turvallisuuteen, sillä liian alhaisilla rengaspaineilla ajaessa rengas joustaa liikaa kuorman alla ja voi vahingoittua. Autoa myös on vaikeampi hallita ääritilanteissa.  

Turvallisuuden lisäksi oikea rengaspaine vaikuttaa myös renkaiden kestävyyteen, ajamisen taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Jos rengaspaineet ovat liian pienet, polttoaineenkulutus kasvaa ja renkaan elinikä lyhenee merkittävästi.  

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella, rekisteritunnuksen automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat