Liikenneturvallisuutta on helppo parantaa varmistamalla, että auton valot valaisevat mahdollisimman hyvin, ajoneuvo näkyy pimeässä kunnolla ja että valot eivät häikäise vastaantulijoita. Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko muistuttaa: 

”Jos ajovalopolttimo on päässyt rikkoutumaan, polttimot kannattaa vaihtaa pareittain, sillä toisenkin polttimon käyttöikä tulee todennäköisesti pian täyteen. Myös teho on tällöin samanlainen molemmissa valoissa, mikä on erityisen tärkeää paljon valotehoa antavia polttimoita käytettäessä. 

Väärin kiinnitetyillä polttimoilla huono valaistusteho  

Nykyautoissa polttimoiden vaihtaminen itse voi olla vaivalloista tai jopa mahdotonta. Lisäksi xenon-polttimoita vaihdettaessa on pieni sähköiskujen vaara, sillä niissä käytetään hyvin korkeita jännitteitä. Alanko suositteleekin vaihdattamaan polttimot ammattilaisilla. 

”LED-polttimoa ei yleensä voi edes vaihtaa, vaan polttimon rikkoutuminen tarkoittaa koko valaisimen vaihtoa. Väärin kiinnitetty polttimo puolestaan ei anna parasta valaistustehoa tai saattaa esimerkiksi olla vinossa aiheuttaen häikäisyä”, Alanko sanoo. 

Valojen suuntaukseen ja puhtauteen hyvä kiinnittää huomiota  

Toimivuuden lisäksi on hyvä tarkistaa valojen suuntaus. Jos valot on suunnattu väärin, valaistava osuus on joko turhan pieni tai valot häikäisevät vastaantulijoita.  

”Suuntaus on hyvä tarkistaa polttimoiden vaihdon jälkeen, erityisesti jos esimerkiksi tavallisten xenon-polttimoiden tilalle vaihdetaan tehokkaammat +50 % tai vastaavat polttimot”, Alanko korostaa. 

Ajovalojen puhtauteen pitää myös kiinnittää huomiota. Autojen pesusuuttimet eivät välttämättä puhdista valoja tehokkaasti, ja likaisten ajovalojen valaistusteho on huono. 

Vaurioitunut tuulilasi kannattaa laittaa heti kuntoon  

Vianorilla tehtyjen huomioiden ja liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimusten mukaan vain noin puolet suomalaisten autojen tuulilaseista on kunnossa. Erityisesti kiveniskemät laseissa ovat yleisiä.  

– Jos lasiin tulee kiveniskemä, se kannattaa heti peittää esimerkiksi teipillä ja sen jälkeen korjauttaa välittömästi. Korjaus kestää noin puoli tuntia, ja autolla ajoa voi jatkaa heti korjauksen valmistuttua, Alanko kertoo. 

Vaikka kiveniskemä tai halkeama lasissa ei olisi suoraan kuljettajan näkökentän kohdalla, on lasi silti syytä laittaa kuntoon. Tuulilasi on osa auton korirakennetta, ja lasin vauriot heikentävät sitä. Myös pyyhkijänsulkijoiden kunto on hyvä tarkastaa tuulilasia vaihdettaessa, ja puhdistaa lasien sisäpinnat säännöllisesti, jotta näkyvyys pysyy hyvänä.  

Huonokuntoisilla renkailla vesiliirron riski kasvaa  

Renkaiden riittävä urasyvyys vaikuttaa erityisesti märällä kelillä ajoturvallisuuteen. Jos urasyvyyttä on liian vähän, auto joutuu helpommin vesiliirtoon. Huonokuntoisilla renkailla myös jarrutusmatkat venyvät pidemmiksi kuin hyväkuntoisilla renkailla ajettaessa.  

– Nyt kannattaa vilkaista auton alle, ovatko renkaat vielä kunnossa. Liian kuluneilla kesärenkailla ajettaessa autoa on vaikea hallita märällä tiellä, mutta renkaat kannattaa oman ja muiden turvallisuuden takia vaihtaa jo ennen kuin ne ovat niin kuluneet, Alanko vinkkaa.  

Vianorissa renkaiden urasyvyys mitataan digitaalisesti osana palveluita, ja renkaiden kunnosta saa selkeän sähköisen raportin. Renkaat voi myös käydä muuten vain mittauttamassa veloituksetta, vaikka ei olisikaan muita palvelutarpeita.  

Ehjä tuulilasi on tärkeä osa liikenneturvallisuutta, sillä säröt ja kiveniskemät haittaavat näkyvyyttä. Pyydä tarjous tuulilasin vaihdosta tai korjauksesta.

Tarjouspyyntö

Alkaen 49,00 €

Kuntotarkastuksen avulla saat selville autosi kunnon, ja mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua nopeasti