Öljynvaihtovälit ovat kasvaneet viime vuosikymmenten aikana merkittävästi. Siinä, missä 1990-luvulla öljynvaihtovälit olivat 5 000 kilometrin luokkaa, venyvät ne nykyään parhaimmillaan jopa yli 30 000 kilometriin.   

”Joku saattaa vieläkin ajatella, että suodattimen voi vaihtaa joka toisen öljyvaihdon yhteydessä, mutta öljyt kestävät itse asiassa pidempään kuin suodatin. Öljynsuodatin on tehty paperista ja se on kyllä todella vettynyt ja likainen usean kymmenen tuhannen ajokilometrin jälkeen. On todella tärkeää vaihtaa öljynsuodatin joka kerta, kun vaihdetaan öljytkin”, painottaa rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko 

Tukkeutunut öljynsuodatin voi aiheuttaa moottorivaurion 

Suodattimen mennessä tukkoon öljy kiertää kokonaan ilman suodatinta. Öljypohjan sisältö vaikuttaa merkittävästi moottorin kuntoon ja auton suorituskykyyn. Jos öljyjä ja suodatinta ei vaihda säännöllisesti, öljyn ominaisuudet heikkenevät ja voitelu huononee, mikä voi pahimmillaan johtaa vakavaan moottorivaurioon.  

Hiukkassuodattimella varustetuissa dieselajoneuvoissa öljyn sekaan pääsee regeneroinnin, eli hiukkassuodattimen puhdistuspolton, yhteydessä aina polttoainetta, jolloin öljy laimenee vaihtovälin aikana. Näissä autoissa on erityisen tärkeää, että öljyt vaihdetaan ajallaan. Mm. Vianor Huoltoon sisältyy moottoriöljyn ja öljynsuodattimen vaihto.  

Huomioi öljynvaihdossa viskositeetti ja ACEA-luokitus 

Tänä päivänä moottoriöljyjä on olemassa huima määrä eikä ole todellakaan yhdentekevää, mitä öljyä moottoriin laitetaan. Tiukentuneiden päästömääräysten vuoksi öljyiltä vaaditaan aivan uudella tavalla erilaisia ominaisuuksia, jotta ne suoriutuvat tehtävästään autovalmistajan tarkoittamalla tavalla.  

Luokitusasetuksia on valtavasti, ja niistä öljyn viskositeetti ja ACEA-luokitus ovat henkilöautojen kannalta tärkeimmät. Viskositeetti eli juoksevuus ilmaistaan kahdella luvulla, esimerkiksi 10W-30. Ensimmäinen W-kirjaimen edessä oleva numero kertoo, miten juoksevaa öljy on matalassa lämpötilassa ja toinen luku kuvaa juoksevuutta korkeassa lämpötilassa. Mitä korkeampia luvut ovat, sitä paksumpi öljy on kyseessä.  

ACEA-luokitus kertoo, millaisiin käyttöolosuhteisiin öljy on suunniteltu. A-luokka on bensiinimoottoreille, B-luokka dieselmoottoreille, C-luokka katalysaattori- ja hiukkassuodattimilla varustetuille henkilöautoille ja E-luokka raskaalle kalustolle. Kirjaimen jälkeen tulevasta numerosta näkee, millaiseen käyttöön öljy on suunniteltu. Mitä suurempi luku, sitä vaativampi luokka. 

Moottorin takuu säilyy vain oikeanlaisella öljyllä  

Takuun alaisissa autoissa öljynvaihdon kanssa tulee olla erityisen tarkka. On aina varmistettava, että öljy täyttää autovalmistajan ko. moottorille määrittelemät vaatimukset. Jos autoon laittaa vääränlaista moottoriöljyä, se on välitön peruste moottorin takuun eväämiselle.  

”Aina pitää jäädä jälki siitä, mitä öljyä moottorin on laitettu. Meillä Vianorilla öljyn tuotenumero tallennetaan aina ja sillä on helppo todistaa, että koneessa on juuri kyseistä öljyä. Muutenkin vastaamme siitä, että asiakkaan autoon on vaihdettu oikeanlainen öljy”, Alanko kertoo.  

Muistilista auton öljynvaihtoon:  

  • Vaihda aina öljynsuodatin öljynvaihdon yhteydessä. Öljynvaihdosta ei ole suurtakaan hyötyä, jos autoon jää likainen suodatin.  
  • Huolehdi, että öljynvaihto tehdään aina ajallaan. Varsinkin hiukkassuodattimilla varustetuissa dieselautoissa öljy laimenee vaihtovälin aikana.  
  • Henkilöauton moottoriöljyä valitessa kiinnitä huomiota öljyn viskositeettiin ja ACEA-luokitukseen.  
  • Ole todella tarkka siitä, että autoon laitetaan oikeanlaista, autovalmistajan vaatimukset täyttävää öljyä. Näin auton moottorin takuu säilyy.  
  • Jos autossasi on öljynlaatutunnistin, pidä huoli, että se nollataan öljynvaihdon yhteydessä.  
  • Lue myös, mitä kaikkea kotimekaanikon tulee huomioida modernissa autossa.  

Tuo autosi Vianorille öljynvaihtoon niin pidennät moottorin elinikää ja ehkäiset moottorivaurioita. Lähimmän palvelupisteesi löydät täältä.

Alkaen 119,00 €

Säännöllinen öljynvaihto auttaa pitämään autosi moottorin kunnossa.

Alkaen 219,00 €

Vianor Huolto kaikille automerkeille ja -malleille.

Säännöllisen määräaikaishuollon tarkoitus on varmistaa, että auto toimii huoltovälin ongelmitta.

Tarjouspyyntö