36 vuotta rengasalalla – katse peruutuspeiliin ja tulevaan

Pitkän linjan rengasammattilainen Juha Lehtinen siirtyi vuodenvaihteessa Vianorilta maanviljelyn pariin. Kysyimme hänen kuulumisensa ensimmäisten vapaakuukausien jälkeen ja vaihdoimme muutaman sanan niin rengasalan kuin hänen itsensä menneisyydestä ja tulevaisuudesta.

”Yleensä rengasalalla pysytään pitkään. Osa vain piipahtaa, mutta suuri osa jää, ja renkaista tulee elämän pääura,” Lehtinen miettii. Hän tietää mistä puhuu, siellä työvuosia rengasalalla kertyi yhteensä 36 vuotta.

Maataloutta opiskellut Lehtinen aloitti rengasuransa Trelleborgin maahantuonnissa maatalousasiantuntijana. Ajatus oli alun perin ollut saada sivutuloja maatalouden rinnalle, mutta kun reilun vuoden jälkeen tarjoutui tilaisuus alkaa vetää kyseistä yksikköä, renkaat, niihin liittyvä maailma ja yrityselämä veivät lopullisesti mukanaan.

Rengasala on ehtinyt muuttua paljon siitä, kun Lehtinen aloitti työt 1980-luvun puolivälissä. Siihen asti suuri osa rengasliikkeistä oli ollut pieniä, yksityisiä halleja, joissa omistaja myi renkaat ja teki asennuksen. Rengasvalmistajat eivät vielä omistaneet jakelua. Vähitellen alettiin puhua, että rengasliikkeissä pitäisi olla myymälä, joissa on tuotteita esillä, ja ajatus ketjumaisuudesta alkoi muodostua. Rengasalan murros alkoi.

”Yhteiskunta kaupungistui, kuluttajat muuttuivat, ja rengasliikkeet muuttuivat perässä. Alettiin rakentaa myymälöitä ja miettiä yhtenäistä ilmettä, markkinointia ja logoja. Haluttiin, että on siistit myymälät ja renkaita voisi käydä ostamassa myös valkoinen takki päällä. Myös tietoliikenne kehittyi.”

Yhteistyö sekä ketjun rakentamisen että asiakassuhteiden pohjana

Lehtinen oli yksi ensimmäisiä Vianorille palkattuja henkilöitä, kun ketjua alettiin rakentaa vuosituhannen vaihteessa. Raskaiden renkaiden ja erilaisten työtehtävien parissa vierähti Vianorilla yhteensä 21 vuotta.

”Ketjun rakentaminen yhteistyössä omistajan eli Nokian Renkaiden kanssa oli mielenkiintoista. Koska Vianor on ostamalla rakennettu ketju, sen yhtenäiseksi saaminen eri maissa vaati pitkän ajan ja monta palaveria. Oli hyvä tekemisen meininki, oli mukava tehdä töitä ja saatiin tuloksia aikaan,” muistelee Lehtinen.

”Minun tyyppiselle ihmiselle työkavereiden ja asiakkaiden kanssa tekemisissä oleminen on ollut parasta. Monenlaisia hauskoja kommelluksia on työkavereiden kanssa sattunut.”

Asiakastyössä Lehtinen piti erityisesti siitä ongelmanratkaisusta ja auttamisesta, kun asiakkaan kanssa yhdessä suunnitellaan ja katsotaan, mikä palvelukokonaisuus hänelle parhaiten soveltuu. Asiakaskokemus ja luottamus ovatkin olleet hänelle etusijalla.

”Monella toimijalla on hyviä tuotteita tarjolla, joten on tärkeää rakentaa toimiva kokonaispalvelukonsepti ja että myydyt tuotteet ja palvelut pitävät sen, mitä on luvattu. Ja jos ne eivät jostain syystä pidä, asiakasta ei jätetä yksin vaan vaihdetaan tuotteet ja etsitään ratkaisut.”

Pyörät pyörivät tulevaisuudessa ympäristöystävällisemmin

Rengasalan suunta on Lehtisen mukaan selvä: olipa koneiden ja laitteiden käyttövoima mikä hyvänsä, maan pinnalla liikutaan edelleen ja renkaita tarvitaan. Kuten ennenkin, yhteiskunnan muutokset heijastuvat myös rengasalaan, ja esimerkiksi ympäristöarvoista tulee entistäkin tärkeämpiä.

”Kuluttajakauppa menee siihen suuntaan, että ei enää haluta ”riittävän hyvää” vaan renkaat, jotka ovat turvalliset ja ympäristöystävälliset sekä helposti saatavissa. Yritysasiakaspuolella tuntitulokset ja ympäristöarvot tulevat myös keskeisemmin esille, samoin renkaan vastuullisuus raaka-aineiden hankinnasta lähtien.”

”Myös teknologian kehittyminen niin älyrenkaissa kuin verkkokaupan ja ajanvarausten puolella on ajankohtainen trendi. Henkilökohtainen kontaktointi on silti mielestäni äärettömän tärkeässä roolissa myös jatkossa.”

Lehtisen omat tulevaisuudennäkymät eivät vielä ole selvät, mutta keskikokoinen viljanviljelytila takaa, että tekemistä riittää.

”Olen aiemminkin ajelehtinut elämässä eteenpäin, ja aina on tarjoutunut tilaisuuksia, joihin tarttua. Katsotaan, mitä kevätaurinko tuo tullessaan,” Lehtinen sanoo.

”Haluan toivottaa asiakkaille ja työkavereille hyvää tulevaisuutta rengasmaailmassa. Pitäkää pyörät pyörimässä!”

Artikkelit
08.05.2024

Näin valitset oikeanlaiset OTR-renkaat ja optimoit työkoneen käytön

Lue lisää
Artikkelit
02.05.2024

Näin valitset oikeanlaiset maatalouskoneen renkaat ja optimoit käytön

Lue lisää
Artikkelit
05.04.2024

Näin valitset sopivat renkaat yrityksesi sähköautoon

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Löydetään yhdessä ratkaisu juuri sinun yrityksesi tarpeisiin