EU-rengasmerkintä muuttuu

EU-rengasmerkinnän tarkistettu versio tulee voimaan 1.5.2021. Tämä tuo mukanaan useita muutoksia merkinnän sisältöön ja esitystapaan. Mitä se tarkoittaa sinulle renkaiden jälleenmyyjänä?

EU-rengasmerkintä on ollut pakollinen EU:ssa myytävien henkilöautojen, katumaastureiden ja pakettiautojen kesärenkaissa, all season -renkaissa ja nastattomissa talvirenkaissa vuodesta 2012. Kolmen luokituskriteerin, jotka ovat polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja vierintämelu, on tarkoitus auttaa kuljettajia tekemään perusteltuja päätöksiä heidän ostaessaan renkaita. Merkintä uusitaan, jotta turvallisempien ja polttoainetaloudellisempien renkaiden valinta on entistä helpompaa.  

Mitä uutta EU-rengasmerkinnässä on 1.5.2021 jälkeen? 

  • Märkäpidon ja polttoainetehokkuuden luokat uusitaan  
  • Lumipito- ja jääpitomerkintä 
  • Koskee myös kuorma- ja linja-autojen renkaita 

Uusi merkintä sisältää samat kolme luokkaa kuin aiemmin. Märkäpidon ja polttoainetaloudellisuuden luokat on kuitenkin uusittu vastaamaan kotitalouskoneiden merkintöjä. Tyhjät luokat poistetaan ja asteikko on A–E. Lisäksi käyttöön tulee uusi tapa merkitä meluluokka kirjaimilla A–C, mutta desibelitason merkintä pysyy samana.    

Vanhojen kriteerien lisäksi uusi merkintä sisältää jatkossa lumi- ja jääpitomerkinnän. Vaativaan talvikäyttöön hyväksytyssä renkaassa on lumipitomerkintä, ja kansainvälisen jääpitotestin läpäisseessä renkaassa on jääpitomerkintä.  

Uusi merkintä sisältää QR-koodin, jonka skannaamalla voi saada lisätietoja renkaasta EPREListä (European Product Registry for Energy Labelling). EPREListä voi myös ladata ja tulostaa rengasmerkinnän.   

Fyysinen merkintä on jatkossa lisättävä renkaiden kulutuspinnalle myös kuorma- ja linja-autonrenkaissa, joiden merkinnät on tähän asti tarvinnut sisällyttää vain markkinointimateriaaleihin ja teknisiin tietoihin. Jääpitomerkintä ei koske kuorma- ja linja-autojen renkaita.  

Miksi rengasmerkintä uusitaan?    

  • Parempi liikenneturvallisuus: Uusien lumi- ja jääpitomerkintöjen ansiosta kuljettajien on helpompi hankkia renkaat, jotka ovat riittävän turvalliset vaativissa talviolosuhteissa, esimerkiksi Pohjoismaiden talvisilla teillä.   
  • Pienemmät päästöt: Uudistetun merkinnän tarkoituksena on auttaa kuljettajaa valitsemaan polttoainetaloudellisemmat renkaat ja vähentää siten liikenteen päästöjä.   

Mitä sinun tarvitsee tehdä? 

Uuden asetuksen mukaan merkintätietojen on oltava selvästi näkyvissä myyntipisteessäsi. Jos myymälässä ei ole fyysistä rengasta tai jos kyseessä on verkkokauppa, tiedot oltava saatavilla digitaalisesti.   

Huomaa, että toimittajan ennen 1.5.2021 markkinoille saattamia renkaita ei tarvitse merkitä uudelleen. Jonkin aikaa markkinoilla on renkaita, joista osa on varustettu vanhalla merkinnällä ja osa uudella. 

Artikkelit
11.09.2023

Pidä työntekijät turvassa tien päällä - muista jarruhuolto ja oikeanlaiset renkaat

Lue lisää
Artikkelit
08.09.2023

Kuljetusyritys: 10 keinoa minimoida polttoainekulut

Lue lisää
Artikkelit
19.06.2023

Säännöllinen ilmastointihuolto tuo yrityksille kustannussäästöjä

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Löydetään yhdessä ratkaisu juuri sinun yrityksesi tarpeisiin