Jos iskunvaimentimien epäilee vioittuneen tai hajonneen, kannattaa autokorjaamolla vierailla mahdollisimman nopeasti. Vialliset tai kuluneet iskunvaimentimet eivät vaikuta pelkästään ajamisen mukavuuteen, vaan niillä on selkeä vaikutus myös ajoturvallisuuteen.

Yksikin huonokuntoinen iskunvaimennin vaikuttaa niin, etteivät renkaat pysy kunnolla tienpinnassa. Tällöin jarrutusmatkat pitenevät ja auton hallittavuus huononee merkittävästi kohtuullisen alhaisissakin nopeuksissa.           

Jarrutusmatkan pituuteen vaikuttavat myös esimerkiksi renkaiden laatu ja kunto, joten renkaiden kausivaihdon yhteydessä on hyvä varmistaa niin säilöön menevien kuin alle vaihdettavien renkaiden kulutuspinnan kunto, jäljellä oleva urasyvyys ja renkaiden ikä. Nastarenkaista tulee lisäksi varmistaa, että nastoja on tarpeeksi jäljellä. Tutustu renkaanvaihtajan muistilistaan. 

Kuluneet iskunvaimentimet laittavat jouset koetukselle – ja päinvastoin

Iskunvaimentimet kuluvat vaihtokuntoon tavallista nopeammin, jos autolla kuljetetaan raskaita kuormia tai vedetään usein asuntovaunua tai peräkärryä. Myös esimerkiksi teräväreunaiseen kuoppaan ajaminen voi hajottaa iskunvaimentimet.

Kun iskunvaimentimet ovat kuluneet ja ajo on pomppivaa, myös auton jouset ovat koetuksella. Varsinkin epätasaisella alustalla ajettaessa jousitus saattaa pohjata. Vastaavasti huonokuntoiset jouset kuluttavat iskunvaimentimia nopeasti.

Vaikka vain yksi iskunvaimennin olisi viallinen, myös sen pari tulee vaihtaa samalla kertaa. Tämä johtuu siitä, että jos uuden ja toimivan iskunvaimentimen parina on vanha ja puutteellisesti vaimentava, auton ajettavuus on toispuoleisuuden vuoksi epävakaa.

Sama pätee jousiin: jos yksi hajoaa, sen parikin tulee vaihtaa samalla kertaa. Jos haluaa parasta turvallisuutta ja ajomukavuutta, kannattaa vaihdattaa auton kaikki iskunvaimentimet ja jouset yhtä aikaa.

Mistä tietää, että iskunvaimentimet kannattaa tarkistuttaa?

  • Auton heiluva ja/tai pomppiva ajokäytös
  • Vuodot iskunvaimentimissa
  • Kolina tai muu epämääräinen ääni jousituksessa
  • Katsastuksessa on merkittävä ero saman akselin vaimentimien testituloksissa

Jos huomaat autosi renkaissa epätasaista kulumaa, varaa aika auton kuntotarkastukseen helposti netistä. Voit myös varata autohuollon suoraan Vianorin palvelupisteestä tai lähettää tarjouspyynnön täältä.

Alkaen 49,00 €

Kuntotarkastuksen avulla saat selville autosi kunnon, ja mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua nopeasti

Auton alustan huollossa ja korjauksissa, ota yhteyttä lomakkkeella tai suoraan palvelupisteeseen.

Tarjouspyyntö

Ota yhteyttä lähimpään palvelupisteeseen

Löydä lähin palvelupiste