Taloudellisen ajotavan ansiosta sähköauton renkaat kestävät käytössä pidempään. Renkaisiin ja säännölliseen autonhuoltoon käytetty raha maksaa itseään takaisin sähköauton kulutuksen pysyessä matalana.

– Sähköauton toimintamatka vaihtelee sen mukaan, missä ajat: lähiössä, kantakaupungissa vai moottoritiellä. Sillä mitä nopeammin ajat, sitä nopeammin käytät toimintasädettä. Ilmanvastus kasvaa nopeuden mukana, ja nopeuden noustessa kaksinkertaiseksi ilmanvastuksesta tulee nelinkertainen, rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen kertoo.

Sähköauton paras latausteho tyhjällä akulla

Sähköautojen lataustehot ovat aina suurempia tyhjällä kuin täydellä akulla. Latausnopeus hidastuu merkittävästi, kun sähköauton akku on yli 60 prosentin varaustasolla. Siksi pitkät, välilatauksia vaativat matkat sujuvat yleensä nopeimmin, kun akun ajaa melko tyhjäksi - esimerkiksi 10–20 prosentin välille. Matkanteko etenee siis huomattavasti nopeammin kahdella lyhyellä 10–15 minuutin latauspysähdyksellä, jossa ladataan 10 prosentista 50 prosenttiin, kuin yhdellä pidemmällä pysähdyksellä, jossa ladataan 10 prosentista 90 prosenttiin. Tällä taktiikalla kaikkien käytössä on myös enemmän latausasemia.

– Jos sähköautolla lähtee liikenteeseen suosittujen lomaviikonloppujen aikana, kannattaa välttää pahimpia ruuhkahuippuja ja latausasemien jonoja ajoittamalla ajo hiljaisempaan aikaan. Akku on tietysti ladattava mahdollisimman täyteen joko kotona tai määränpäässä, kun kyseessä on pidempi matka, Laitinen vinkkaa. 

Vaihda alamäessä N-vaihteelle

Sähköautoista löytyy regeneraatiotoiminto, joka hidastettaessa muuntaa liike-energiaa takaisin sähköksi akkuun. Silti esimerkiksi maantiellä mäen päältä laskettaessa on taloudellisempaa vaihtaa N-vaihteelle. N-vaihdetta käytettäessä moottorit eivät vedä eivätkä jarruta, vaan liike-energia häviää luonnollisesti ilmanvastukseen. Siinä missä regeneraation hyötysuhde on vain 60–70 prosenttia, kuluu vapaasti rullatessa kaikki liike-energia ilmanvastuksen ja muiden vastusten voittamiseen. Näin sähköauton toimintamatka pitenee.

Huomioi nämä asiat sähköauton renkaissa:

  1. Käytä sähkö- ja hybridiautoihin sopivia renkaita. Huomioi renkaiden valinnassa renkaiden rakenne, pintamalli ja kulutuspinnan kumisekoitus. Asiantuntijat auttavat valitsemaan renkaat, jotka toimivat turvallisesti sähköautoissa ja minimoivat vierintävastusta.
  1. Kiinnitä huomiota äänitasoon, kun valitset renkaita sähköautoon. Vaimennettu rengasääni parantaa ajomukavuuttasi.
  1. Kierrätä renkaita auton alla, jos huomaat kulumiseroa akselien välillä. Jos eri akseleilla olevien renkaiden uransyvyysero on käytössä yli kaksi millimetriä, on järkevää vaihtaa renkaat akselilta akselille. Tämä on hyvä keino tasata renkaiden kulumaa ja maksimoida kokonaisajotulos. Muista myös, että renkaiden kuluessa merkittävästi kannattaa asentaa kuluneemmat renkaat etuakselille. Se pienentää riskiä ajoneuvon hallinnan menettämiselle vesiliirrossa.
  1. Pidä rengaspaineet tarpeeksi korkeana, ja muista tarkastaa ne säännöllisesti. Korkeampi rengaspaine aiheuttaa pienemmän vierintävastuksen, ja pienentää näin sähköauton kulutusta. Siksi painetasolla on vaikutusta toimintasäteeseen. Muista myös korottaa rengaspaineita autoa kuormatessa. Pieni 0,1–0,2 barin ylipaine renkaissa ei ole niinkään haitallista renkaan rakenteen ja kulumisen kannalta kuin alipaine.
  1. Pidä silmällä renkaiden kulumismuotoa. Voimakkaisiin sähköautoihin voi tulla alustaan välyksiä, jotka aiheuttavat poikkeamia alustageometriassa ja renkaiden epänormaalia kulumaa. Jos huomaat renkaiden kulutuspinnassa epänormaalia kulumaa, tarkistuta alustan kunto saman tien ja korjauta nivelien ja tukivarsien välykset.

Saat laadukkaat sähköauton renkaat Vianorista

Vianorista löydät laajan valikoiman sähköautoihin ja hybrideihin sopivia renkaita. Voit etsiä renkaita omaan sähköautoosi tai hybridiisi rengashakumme avulla. Ammattilaisemme auttavat sinua mielellään oikeanlaisten renkaiden valinnassa. Lähimmän palvelupisteesi löydät helposti verkosta.

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat