Auton tarkastus on hyvä aloittaa perusasioista. Aivan ensimmäisenä voi varmistaa, että auton ja mahdollisen jarrullisen perävaunun katsastus on voimassa.

– Kannattaa myös tarkastaa, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi, lasit ovat puhtaat sekä sisä- että ulkopuolelta ja auton valot toimivat, kertoo rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko.

Voit tarkastuttaa rengaspaineet ja kesärenkaiden urasyvyyden veloituksetta

Renkaiden merkitys on turvallisuuden kannalta suuri, sillä ne ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen. Renkaista on tärkeää tarkastaa, että ilmanpaineet ovat kohdallaan ja urasyvyyttä on riittävästi. Lomareissuilla auto on usein täynnä ihmisiä ja tavaraa ja siksi normaalia painavampi. Liian alhainen rengaspaine lisää polttoaineenkulutusta ja tekee autosta vaikeammin hallittavan. Kesärenkaissa urasyvyyttä tulee lain mukaan olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta renkaiden pito ja ajoturvallisuus heikkenevät jo ennen tätä rajaa.

– Märällä kelillä ajettaessa vesiliirron riski kasvaa huomattavasti, jos auton renkaiden urasyvyys on alle neljä millimetriä. Mikäli renkaiden kuluneisuudessa havaitsee eroja, paremmat renkaat kannattaa vaihtaa taakse. Silloin ohjattavuus säilyy poikkeustilanteissakin. Rengaspaineet ja renkaiden urasyvyyden voi käydä tarkastuttamassa kaikissa Vianorin palvelupisteissä veloituksetta, Alanko vinkkaa.


Matkusta mukavammin ennakoimalla

Auton järkevä pakkaaminen lisää matkustajien mukavuutta ja liikenneturvallisuutta. Painavat tavarat on hyvä sijoittaa tavaratilaan siten, että ne ovat keskellä ja mahdollisimman alhaalla. Hattuhyllyllä eikä matkustamossa saa olla kovia tai painavia tavaroita, jotka voivat vahingoittaa matkustajia äkkijarrutustilanteessa.

– Ennen matkalle lähtöä kannattaa varmistaa, että autosta löytyy varoituskolmio, heijastinliivit, hinausköysi ja akkukaapelit. Matkalle on myös hyvä varata tarpeeksi aikaa ja lähteä liikenteeseen pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella, Alanko sanoo.

Muistilista: auton tarkastus

Ennen kesän lomareissuja tarkasta autosta ainakin:

  1. ilmastoinnin toiminta ja vaihda raitisilmasuodatin, jos se on edellisen kerran vaihdettu ennen talvea tai autolla on ajettu paljon edellisen vaihdon jälkeen.
  2. renkaiden urasyvyys ja poista irtokivet urista. Käy tarkastuttamassa ohjauskulmat, jos renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, auto puoltaa tai ajo tuntuu epävakaalta.
  3. renkaiden ilmanpaine. Renkaisiin kannattaa laittaa täyden kuorman ilmanpaine, jos auto on täynnä ihmisiä ja tavaraa. Muista tarkastaa myös vararenkaan kunto ja ilmanpaine.
  4. tuulilasinpesunesteen määrä ja pyyhkijöiden kunto.
  5. öljyt ja nesteet. Tärkeimmät ovat jäähdytys- ja jarrunesteet sekä moottoriöljy.
  6. käynnistysakun kunto, varsinkin jos se on vanha. Kuuma sää rasittaa vanhaa akkua siinä, missä kovat pakkasetkin.
  7. perävaunun kunto. Jos vaunu on vanhempi, kiinnitä huomiota erityisesti renkaisiin. Varmista myös perävaunun valojen toiminta.
  8. auton ja perävaunun oikea kuormaus. Kiinnitä erityistä huomiota aisapainoon ja muista kunnollinen kuorman kiinnitys.

Pienennä polttoaineen kulutusta tarkastamalla kesärenkaiden ohjauskulmat

Väärät ohjauskulmat rasittavat auton monia osia ja voivat sitä kautta johtaa kalliisiin korjauksiin. Renkaat voivat myös kulua niin epätasaisesti ja ennenaikaisesti, että ne on vaihdettava uusiin. Jos vääriä ohjauskulmia ei korjata, pahimmassa tapauksessa niin kesä- kuin talvirenkaat menevät vaihtokuntoon.

– Väärät ohjauskulmat vaikuttavat renkaiden pitoon ja liikenneturvallisuuteen. Myös polttoaineenkulutus kasvaa, kun renkaiden vierintävastuksesta tulee suurempi. Suosittelen ohjauskulmien tarkastusta, jos ajotuntuma on epämääräinen tai renkaat ovat kuluneet epätasaisesti, Alanko toteaa. 

Polttoaineenkulutusta voi pienentää myös muilla tavoin

Polttoaineiden hintojen ollessa poikkeuksellisen korkealla automatkoilla kannattaa kiinnittää huomiota niin taloudelliseen ajotapaan, renkaisiin kuin turhan tavaran kuljettamiseen. ”Rengasvalinnan lisäksi olennainen keino vaikuttaa polttoaineenkulutukseen on taloudellinen ajotapa, jota noudattamalla voi päästä 10–20 prosentin säästöihin. Taloudellisempi ajotapa auttaa myös renkaita kestämään käytössä pidempään”, Aulanko summaa.

Näillä keinoilla voit itse vaikuttaa polttoaineenkulutukseen:

  1. Taloudellinen ajotapa: Ajamisesta voi tehdä taloudellisempaa välttämällä tyhjäkäyntiä, ennakoimalla, suosimalla moottorijarrutuksia ja esilämmittämällä ajoneuvoa kylmällä ilmalla. Myös matalampi nopeus ja tasainen ajo ovat hyviä tapoja pienentää kulutusta. Esimerkiksi ero moottoritienopeudella 120 km/h vs. 90 km/h on varsin suuri.
  2. Oikea rengasvalinta: Renkaan vierintävastuksella on merkittävä vaikutus kulutukseen. A-luokan rengas oikeilla rengaspaineilla voi säästää jopa puoli litraa polttoainetta 100 kilometrillä verrattuna heikoimman vierintävastusluokan renkaaseen.

Ohjauskulmien tarkastus ja säätö

Ohjauskulmien tarkastuksella ja säädöllä varmistetaan, että ajoneuvosi pyörät ovat ihanteellisessa, auton valmistajan määrittelemässä asennossa.

Varaa aika

Ilmastointilaitteen täyttöhuolto

Ilmastointijärjestelmä tarvitsee säännöllistä huoltoa toimiakseen tehokkaasti ja luotettavasti. Ainoastaam luvan suorittanut, koulutettu henkilö saa huoltaa ilmastointijärjestelmiä.

Varaa aika

Alkaen 219,00 €

Vianor Huolto kaikille automerkeille ja -malleille.

Säännöllisen määräaikaishuollon tarkoitus on varmistaa, että auto toimii huoltovälin ongelmitta.

Tarjouspyyntö