Routavauriot ovat talven jälkeen tavallisia, mutta tänä vuonna niitä näyttää olevan normaalia enemmän. Routavauriot syntyvät, kun vesi pääsee valumaan asfaltin pienten huokosten läpi syvemmälle päällysteen sisään. Kun lämpötila vaihtelee lämpöasteiden ja pakkasen välillä, vesi jäätyy. Jäätyessään se laajenee ja aiheuttaa routavaurioita.

Kun routavaurioita on runsaasti, autoilijan on hyvin vaikea välttää niihin ajamista. Usein syvän kuopan väistäminen on myös mahdotonta vastaan tulevan liikenteen vuoksi.

Yleisin vahinko virheelliset ohjauskulmat

Usein auton kuljettaja selviää pelkällä säikähdyksellä, kun auto jysähtää syvään kuoppaan. Jos siihen ajetaan liian kovaa, saattaa seurauksena olla auton vahingoittuminen tai rengasrikko.

– Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi auton jousitus, iskunvaimentimet tai pyöräntuenta saattaa vahingoittua. Myös rengas ja vanne voivat joutua koville. Tavallisinta on kuitenkin, että ohjauskulmat menettävät säätönsä, kertoo Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko.

Jos ajaa syvään kuoppaan, kannattaa seurata tarkkaan, miten auto käyttäytyy ajettaessa sen jälkeen. Pekka Alangon mukaan merkittävästi väärät ohjauskulmat viestittävät auton ajajalle selvästi, että kaikki ei ole kunnossa. Itsestään selvää tämä ei kuitenkaan ole.

– Auto voi puoltaa joko oikealle tai vasemmalle tai ajaminen voi tuntua yleisesti ottaen epävakaalta. Mutta voi myös olla, että kuljettaja ei huomaa ajotuntumassa muutosta, vaikka ohjauskulmat ovat pielessä. Jos vääriä ohjauskulmia ei säädetä, renkaat voivat kulua epätasaisesti ja pyöräntuennan osat joutuvat kovemmalle rasitukselle. Renkaiden vaihto kesärenkaisiin on pian käsillä, ja ennen renkaiden vaihtoa kannattaa tarkistaa, etteivät talvirenkaat ole kuluneet epätasaisesti. Vianorilla tarkistamme renkaiden kunnon aina, kun vaihdamme renkaat asiakkaiden autoon, Pekka Alanko summaa.

Oikeilla ohjauskulmilla polttoaineenkulutus pienenee

Jos renkaat kuluvat epätasaisesti tai auton ohjaus toimii epänormaalisti, kannattaa tarkistuttaa ohjauskulmat. Ohjauskulmat on hyvä tarkistaa ennen renkaiden kausivaihtoa, sillä muuten myös kesärenkaat saattavat kulua epätasaisesti. Väärä ohjauskulma on myös turvallisuusriski.

”Väärä ohjauskulma lisää myös renkaiden vierintävastusta ja näin polttoaineen kulutusta - ei mikään vähäpätöinen asia, kun polttoaineiden hinnat ovat korkealla tasolla. 

– Myös auton pito ja näin liikenneturvallisuus heikkenevät, kun ohjauskulmat eivät ole kunnossa. Väärät ohjauskulmat lisäävät myös renkaiden vierintävastusta ja näin polttoaineen kulutusta - ei mikään vähäpätöinen asia, kun polttoaineiden hinnat ovat korkealla tasolla. Ohjauskulmien tarkistus ja säätö on toisin sanoen hyvä investointi, kiteyttää Pekka Alanko.

 Hakka-turva auttaa tien päällä

Nokian Renkaiden Hakka-kesärenkaisiin ja Hakkapeliitta-talvirenkaisiin sisältyy maksuton Hakka-turva. Jos rengas rikkoutuu tapaturmaisesti korjauskelvottomaksi ensimmäisen vuoden kuluessa ostopäivästä, Hakka-turvasta saat maksutta uuden renkaan. Hakka-turva sisältää myös ympäri vuorokauden toimivan ilmaisen tiepalvelun, jolloin apu on aina puhelinsoiton päässä.

Vianorilta saat helposti kaikki rengaspalvelut saman katon alta. Kattavan palvelupisteverkostomme ansiosta meille on helppo tulla, missä päin Suomea liikutkaan.

Aika hankkia uudet renkaat?

Etsi autoosi sopivat renkaat rengashakukoneella rekisteritunnuksen, automallin tai rengaskoon mukaan.

Löydä sopivat renkaat

Ohjauskulmien tarkastus ja säätö

Ohjauskulmien tarkastuksella ja säädöllä varmistetaan, että ajoneuvosi pyörät ovat ihanteellisessa, auton valmistajan määrittelemässä asennossa.

Varaa aika