Näin valitset sopivat renkaat yrityksesi sähköautoon

Oikea rengasvalinta pidentää sähköauton toimintasädettä ja korostaa sen parhaita puolia. Jos yrityksesi käyttää työajoon sähköautoja, kannattaa aina varmistaa, että rengasvalmistaja on määritellyt renkaan joko sähköautolle sopivaksi tai nimenomaan sähköauton renkaaksi. Ammattilaisen tekemällä tarvekartoituksella selviää, mikä on paras mahdollinen rengas yrityksesi autoille.

Sähköautot ovat tarkasti ohjautuvia ja nopeasti kiihtyviä, joten niiden alle kannattaa valita rengas, joka tuo nämä piirteet esille. Renkaita ei voi asennuksen jälkeen vain unohtaa vaan ne tulisi tarkistaa säännöllisesti.  

Sähköautossa on hyvä tarkastaa ilmanpaineet tarpeeksi usein, koska jokainen rengas kantaa suurta massaa. Vajaapaineinen rengas nostaa vierintävastusta, joten se myös syö liikkumiseen tarvittavaa energiaa enemmän kuin oikein paineistettu rengas. Kannattaa myös seurata merkkejä epätasaisesta kulumisesta.  

- Kun rengas lähtee kulumaan väärin, sitä ei voida täysin pysäyttää. Jos huomaa, että rengas alkaa kulua epätasaisesti, ohjauskulmat on hyvä tarkistuttaa ja vaihtaa renkaiden paikkoja, vaikka kesken kauden, rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kaupallinen tuotepäällikkö Janne Lindström vinkkaa.  

Sähköauton renkaita ei kannata lähteä vaihtamaan omissa tiloissa, sillä suurimmassa osassa sähköautoista renkaanvaihto vaatii nelipilarinostimen. Jos sähköautoa nostaa väärästä kohtaa, akusto saattaa vahingoittua.  

Huomioi nämä seikat sähköauton rengasvalinnassa 

Vianorin palvelupisteissä asiakkaille tehdään aina tarvekartoitus, jossa käydään ajoneuvon lisäksi läpi ajotapaa ja tyypillisiä ajoja. Ajotottumusten kartoittamisen jälkeen ammattilaisemme etsivät sinulle parhaiten sopivat renkaat.  

Sähköauton rengasvalinnassa kannattaa huomioida ainakin: 

  • Kantavuus: Akkujen tuoma lisäpaino tekee sähköautosta raskaamman kuin vastaavan kokoisesta polttomoottoriautosta. Valitse siis kuormitusluokaltaan sopivat renkaat, sillä muuten renkaat kuluvat tavallista nopeammin ja voivat vaurioitua ajettaessa. Renkaan kantavuus on merkitty renkaan sivupintaan.  
  • Rengaskoko: Sähköautojen rengaskoko on yleensä suurempi perinteiseen polttomoottoriautoon verrattuna. Selvitä, mitkä valikoimissa olevista renkaista ovat sopivan kokoisia yrityksesi autoihin.  
  • Vierintävastus: Mitä matalampi vierintävastus, sitä taloudellisemmat ja ympäristöystävällisemmät renkaat ovat. Valitsemalla matalan vierintävastuksen renkaat sähköauton toimintasäde yhdellä latauksella pitenee.   
  • Äänitaso: Kun valitset renkaita sähköautoon, kiinnitä huomiota myös äänitasoon.  Vaimennettu rengasääni parantaa ajomukavuutta.  

- Renkaita vertaillessa EU-rengasmerkinnät auttavat löytämään hiljaiset ja vierintävastukseltaan alhaiset renkaat. EU-merkinnästä saa myös tietoa renkaan märkäpidosta, joka vaikuttaa oleellisesti renkaan turvallisuuteen, Lindström muistuttaa.  

Turvallisuus ja riittävä urasyvyys tärkeintä myös sähköauton renkaassa 

Laadukkaiden ja hyväkuntoisten renkaiden rooli korostuu varsinkin märillä pinnoilla sekä yllättävissä tilanteissa. 

- Märällä pinnalla kesärenkaan riittävä urasyvyys on avainsana myös sähköautolle. Lain mukaan kesärenkaan pienin sallittu urasyvyys on 1,6 millimetriä. Tämä on kuitenkin jo vaarallisen vähän, sillä urasyvyyden alittaessa neljä millimetriä renkaan vesiliirto-ominaisuudet huononevat merkittävästi. Siksi suosittelisin uusien kesärenkaiden hankkimista sähköautoon urasyvyyden ollessa alle neljä millimetriä, Lindström sanoo.  

Apua sähköauton rengasvalintoihin? 

Ammattitaitoiset myyjämme auttavat mielellään kartoittamaan yrityksesi rengastarpeita ja tarjoavat sinulle sopivimmat ratkaisut. Löydä tästä lähin palvelupisteesi tai ota yhteyttä yritysmyyntiin.  

Artikkelit
08.05.2024

Näin valitset oikeanlaiset OTR-renkaat ja optimoit työkoneen käytön

Lue lisää
Artikkelit
02.05.2024

Näin valitset oikeanlaiset maatalouskoneen renkaat ja optimoit käytön

Lue lisää
Artikkelit
05.04.2024

Näin valitset sopivat renkaat yrityksesi sähköautoon

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Löydetään yhdessä ratkaisu juuri sinun yrityksesi tarpeisiin