Paranna rengasvalinnalla viljelyn kannattavuutta

Maan rakenteen tiivistyminen vaikuttaa suoraan sadon määrään ja siten viljelyn kannattavuuteen. Tiivistymistä voidaan kuitenkin estää erilaisin keinoin, ja renkaat ovat tärkeä osa tätä työtä. Maatalousrenkaiden valinnalla voi siis vaikuttaa niin maaperän kuntoon kuin liiketoiminnan kannattavuuteen. Helppoutta ja ennakoitavuutta maatalouteen tuovat tänä päivänä myös digitaaliset älyrenkaat.

Sadontuotantokykyyn vaikuttavat maan kasvuvoima ja rakenne. Pelloilla liikkuvien koneiden renkaat ovat yksi keskeisistä maan rakenteeseen vaikuttavista tekijöistä. Pelloilla on pystyttävä liikkumaan niin, ettei maa tiivisty tarpeettomasti. Kun maan huokostilavuus säilyy oikeanlaisena, vesi, happi ja kasveille tärkeät ravinteet pystyvät sitoutumaan maaperään ja vapautumaan tarvittaessa kasvien saataville. Tällöin kasveilla on otollinen maaperä kasvaa ja tuottaa maksimaalinen sato. 

Jotta maan rakenne säilyisi optimaalisena, suurin merkitys on koneiden akselipainoilla, jotka vaikuttavat jankon tiivistymiseen. Maatalouskoneiden renkaat puolestaan vaikuttavat maan pintapaineeseen eli pellon pintakerrosten tiivistymiseen. Pintakerros tiivistyy liian suurien rengaspaineiden sekä renkaiden liian pienen kantokyvyn ja kosketuspinta-alan takia. 

”Maan pintapaine on suoraan verrannollinen renkaan runkorakenteeseen ja rengaspaineeseen, joten koneiden rengasvalinta ja renkaista huolehtiminen näkyvät suoraan maaperän kunnossa ja siten tuotantokyvyssä.” 

Myyntipäällikkö Mikko Koivula, Vianor 

 

Oikea rengasvalinta on investointi tuottavuuteen 

Maatalouskoneiden renkaita hankittaessa on huomioitava soveltuvuus sekä koko työketjun tehtäviin että koneiden teknisiin vaatimuksiin.  

Uuden sukupolven maatalousrenkailla voi työskennellä nopeammin ja kuljettaa raskaampia kuormia. Ne myös kuluttavat vähemmän polttoainetta. Maatalousrenkaiden runkotekniikka on kehittynyt niin, että se mahdollistaa pellolla ajon pienellä paineella ja suuremmilla kuormilla. Uuden runkotekniikan renkailla myös siirtoajot sujuvat nopeammin liikuttaessa lohkolta toiselle. 

”Renkaiden vaihtaminen entistä joustavampiin ja isoilmatilaisiin mahdollistaa myös selvästi alemmat ilmanpaineet. Tällöin renkaan kosketusala kasvaa merkittävästi ja samalla pintapaine pienenee. Pellolla liikkuminen onnistuu silloin maan rakennetta rikkomatta,” valottaa Koivula. 

Käyttökatkokset ja rengasvauriokulut minimiin älyrenkailla 

Uuden kauden kynnyksellä on hyvä aika vilkaista, tarvitseeko renkaiden paineita korjata tai kaipaako koko rengassarja vaihtamista. Huonokuntoiset renkaat ovat paitsi vaaralliset käyttäjälleen, myös vähentävät tuottavuutta.  

”Renkaat, joissa on huono kulutuspinta, toimivat välttävästi kuivaan aikaan, mutta voivat vahingoittaa kosteapintaisen maaperän rakennetta. Silloin kasvit tuottavat niin määrällisesti kuin laadullisestikin heikomman sadon,” Koivula korostaa. 

Helppoutta ja turvallisuutta rengasasioihin tuovat nykyään myös älyrenkaat. Esimerkiksi Nokian Tyres IntuituTM -älyrenkaat yhdessä puhelinsovelluksen kanssa antavat tietoa ennakoivan huollon tarpeisiin, jotta käyttökatkokset ja rengasvaurioista aiheutuvat kulut pystytään minimoimaan. Koivulan mukaan IntuituTM -sensoreilla varustetut Nokian Tyres Ground King -renkaat ovat keränneet kentällä hyvää palautetta. 

”Renkaiden sisäpintoihin kiinnitetyt sensorit lähettävät suoraan omaan kännykkään tietoa rengaspaineista ja renkaiden lämpötilasta, ja valvontajärjestelmä varoittaa ajoissa poikkeavuuksista. Tämän ansiosta pyörät pyörivät mahdollisimman polttoainetaloudellisesti, vähillä yllätyksillä ja ilman suunnittelemattomia katkoksia. Myös koneen kuljettaja voi keskittyä rauhassa työhönsä”, Koivula tiivistää.  

Artikkelit
05.04.2024

Näin valitset sopivat renkaat yrityksesi sähköautoon

Lue lisää
Artikkelit
16.01.2024

Minimoi talven onnettomuusriskit ammattiajossa

Lue lisää
Artikkelit
10.11.2023

Merkittäviä kustannussäästöjä yrityksellesi sähköautoilun valinnoilla

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Löydetään yhdessä ratkaisu juuri sinun yrityksesi tarpeisiin