Pidä työntekijät turvassa tien päällä - muista jarruhuolto ja oikeanlaiset renkaat

Jarrujärjestelmän hyvä kunto on tieturvallisuuden kannalta kriittinen. Jos sinä tai työntekijäsi autoilette työssä säännöllisesti, turvallisuuteen on syytä panostaa. Oikeanlaiset ja ajo-olosuhteisiin sopivat renkaat voivat lyhentää jarrutusmatkaa ja estää onnettomuuksia tapahtumasta. Myös auton jarrut tulisi huollattaa säännöllisesti ja niiden kuntoon voi vaikuttaa omalla ajotavalla. Jarrujen kunto näkyy lisäksi polttoaineenkulutuksessa.

Kuluneilla renkailla pidempi jarrutusmatka 

Autossa käytetyt renkaat vaikuttavat merkittävästi auton pysähtymiseen. Renkaille on määritetty pienin sallittu urasyvyys, joka on talvirenkaille kolme millimetriä ja kesärenkaille 1,6 millimetriä. Renkaiden kuluessa myös niiden pito heikkenee ja auton jarrutusmatka pitenee. Lisäksi renkaan tyyppi vaikuttaa siihen, miten hyvin auto pysähtyy jarrutettaessa. Kun alla on ajo-olosuhteisiin ja vuodenaikaan soveltuvat renkaat, auto pysähtyy tehokkaammin.  

“Laadukkaat renkaat pysähtyvät halpoja renkaita tehokkaammin” 

Laadukkaat renkaat pysähtyvät halpoja, laadultaan heikompia renkaita tehokkaammin. Premium-renkaassa käytetään korkealaatuisia kumisekoituksia, mikä takaa renkaan toimivuuden kaikissa olosuhteissa ja laajalla lämpötila-alueella. Märkäpidon suhteen premium-luokan rengas on selvästi varmempi valinta kuin halpisrengas, rengas- ja autohuoltoketju Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko sanoo.  

Jarruhuolto ja säännöllinen jarrujen käyttö tärkeässä roolissa  

Hyvätkään renkaat eivät kuitenkaan auta, jos auton jarrut eivät ole kunnossa. Jarruja valvotaan katsastuksissa, mutta katsastusvälit ovat harventuneet. Suurimpaan osaan määräaikaishuoltoja kuuluu jarrujen tarkastus ja herkistely.  

Tärkeintä on, että jarruja käyttää, ja tähän voi itse vaikuttaa. Varsin tyypillinen ajotapa on sellainen, että liikenteessä ei juurikaan jarrutella vaan risteyksiin mennään moottorijarrutuksilla. Silloin erityisesti takajarrut alkavat helposti jumiutumaan. Myös polttoaineenkulutus nousee, jos jarrut laahaavat eli jarrusatulat ovat jumissa. Reipas jarrujen käyttö säännöllisesti, muu liikenne luonnollisesti huomioiden, tekee jarruille hyvää, Alanko vinkkaa.  

Myös jarrunesteiden vaihto pitää jarrut kunnossa ja sitä suositellaankin kahden vuoden välein. Jarruneste imee itseensä kosteutta ja vesipitoisuuden kasvaessa jarrujärjestelmä alkaa hapettumaan ja lisäksi jarrunesteen kiehumispiste laskee.  

Aina pitää varmistaa, mitä jarrunestettä autoon kuuluu laittaa. Edes pieniä määriä väärää nestettä ei saa lisätä, sillä silloin on riskinä, että jarrunesteet puuroutuvat keskenään. Jos jarrunestettä joutuu lisäämään itse, pitää varmistaa auton ohjekirjasta, että kyseessä on oikea neste, Alanko kertoo.  

Keskity työhösi, me hoidamme loput  

Pidämme huolen yrityksesi ajoneuvojen korjauksesta ja huollosta, jotta koko henkilöstösi voi ajaa turvallisesti ja mukavasti. Huolto- ja korjauspalvelumme takaavat, että kalustosi on kunnossa ja tuottavassa työssä, jolloin voit keskittyä huoletta työhösi. Kattavan palvelupisteverkostomme ansiosta meille on helppo tulla. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous. Räätälöimme juuri sinun tarpeisiisi vastaavan palvelukokonaisuuden. 

Artikkelit
08.05.2024

Näin valitset oikeanlaiset OTR-renkaat ja optimoit työkoneen käytön

Lue lisää
Artikkelit
02.05.2024

Näin valitset oikeanlaiset maatalouskoneen renkaat ja optimoit käytön

Lue lisää
Artikkelit
05.04.2024

Näin valitset sopivat renkaat yrityksesi sähköautoon

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Löydetään yhdessä ratkaisu juuri sinun yrityksesi tarpeisiin