Työskentely OTR-renkaiden parissa voi olla aikaa vievää ja vaarallista, koska suurimmat OTR-renkaat ovat jopa norsun korkuisia ja painoisia. Vianor kehittää OTR-rengaspalveluitaan jatkuvasti tehokkaammiksi ja turvallisemmiksi tarjotakseen asiakkaille parasta mahdollista palvelua.
OTR-renkaat ovat isoja, painavia ja hankalia käsitellä, mutta nykyaikaisten työkalujen avulla on mahdollista tarjota tehokkaita OTR-rengaspalveluita sekä välttää räjähtämiseen ja putoamiseen liittyvät loukkaantumisriskit. Koska turvallisuudella ja erinomaisella asiakaskokemuksella on keskeinen rooli Vianorin kaikessa toiminnassa, oli luonteva edistysaskel ottaa käyttöön renkaiden nostokoura.
Rengasnostinta voidaan käyttää paitsi renkaiden nostamiseen ja siirtämiseen, myös OTR-renkaiden asentamiseen ilman vanteiden irrotusta koneesta. Tämä säästää paljon aikaa ja lyhentää siten huomattavasti asiakkaiden kaluston seisokkeja, minkä lisäksi rengasasentajien turvallisuus varsinkin haastavissa olosuhteissa paikan päällä paranee.
Norjan Vianorissa ensimmäinen kuorma-auto varustettiin nostokouralla vuoden 2020 alussa, ja se oli valmis paikalliseen käyttöön toukokuussa 2020. Samantyyppinen työkalu otetaan pian käyttöön myös Suomessa. Lopputarkastukset ovat meneillään, ja organisaatio koulutetaan suorittamaan palvelut turvallisesti ja tehokkaasti sitten, kun laitteen käyttö alkaa.
Vianor myös suunnittelee lisäävänsä renkaiden nostokouralla varustettujen huoltoautojen määrää kaikissa Pohjoismaissa.
Renkaiden nostokoura lyhentää asiakkaiden seisokkeja huomattavasti
Jopa Vianorin raskaiden renkaiden ammattilaiset, jotka ovat työskennelleet OTR-renkaiden kanssa työmailla jo vuosia, ovat innoissaan uudesta työkalusta. Se käsittelee renkaita, joiden mitat ovat enintään 27,00x49 ja halkaisija enintään 2 700 mm.
"Yksi ensimmäisistä nostokouran testeistä tehtiin 23,5R25-renkailla. Neljän uuden renkaan asentamiseen kului yllättäen vain tunti, kun aiemmin sama työ kesti huomattavasti pidempään, kertoo Vianor AS:n raskaiden renkaiden tuotepäällikkö Kjell Vidar Aaserud.
Testiin osallistui kaksi koulutettua huoltohenkilöä, yksi rengasnostimen käyttäjä sekä huoltohenkilö, joka hoiti kaikki muut tehtävät.
Renkaiden nostokouraa käytettiin Norjassa ensimmäistä kertaa paikan päällä Grimstadissa, jossa oli käynnissä E-18-tien rakennushanke. Siitä lähtien laite on ollut säännöllisessä käytössä.
"Toistaiseksi laitteesta on ollut vain hyötyä. Ennen työmaalle lähtöä renkaat on helppo lastata kuorma-autoon, ja tuki on erinomainen, kun pallealuetta puristetaan ulkopuolelta tai asennetaan O- ja turvarenkaat", Aaserud kertoo.
Nostokoura helpottaa työtä, mutta turvallinen ja tehokas käyttö vaatii myös asiantuntemusta. Laitteen käyttöön on annettava koulutus, jotta henkilöstön ja laitteiden turvallisuus ja toiminnan tehokkuus taataan kaikissa olosuhteissa.