Renkaiden pinnoituksen ABC: Pidennä renkaiden elinkaarta ja säästä

Renkaiden pinnoituksella säästät niin luontoa kuin rahapussiasikin. Miksi valita pinnoitus, mitä hyötyjä siitä on ja mikä merkitys sillä voi olla liiketoiminnallesi?

Renkaiden pinnoituksella säästät niin luontoa kuin rahapussiasikin. Miksi valita pinnoitus, mitä hyötyjä siitä on ja mikä merkitys sillä voi olla liiketoiminnallesi? Miten valitaan pinnoitettava rengas, ja mitä vaiheita itse pinnoituksessa on? Kokosimme tiiviiseen tietopakettiin Vianorin pinnoitusasiantuntijan opit pinnoituksen hyödyistä.

”Erityisesti kuorma-autoilijat ja linja-autoyhtiöt suosivat renkaiden pinnoittamista, mutta pinnoitamme myös maansiirto- ja teollisuusrenkaita. Varsinkin ison kokoluokan renkaissa säästö on iso, kun verrattain kalliin renkaan elinkaarta voidaan pidentää”, kertoo Vianorin pinnoituksista vastaava Janne Ruhanen.

”Pääosa Vianorin maansiirtorenkaiden pinnoituksista valmistetaan muottipinnoituksena, jolloin tarvittaessa voidaan räätälöidä työmaakohtainen kumiseos ja optimoida pintakuviointi oikeanlaiseksi olosuhteisiin nähden”, hän jatkaa.

Mitä hyötyä renkaan pinnoittamisesta on? 

Renkaat pysyvät pidempään käyttökunnossa ja niiden elinkaari pitenee

”Renkaan pinnoittaminen on mainio tapa pitää rengas pidempään käyttökunnossa, sillä laadukas rengasrunko kestää useita pinnoituksia. Erityisesti raskaiden ajoneuvojen kohdalla premium-renkaiden valmistajat huomioivatkin pinnoitettavuuden jo renkaan suunnitteluvaiheessa”, taustoittaa Ruhanen.

Pinnoituksella säästetään kustannuksia

”Pinnoittaminen on kustannustehokasta ja ekologista. Uusien renkaiden hankinta maksaa sekä ostajalle että luonnolle aina enemmän kuin vanhojen pinnoittaminen ja uudelleen hyödyntäminen. Kun alla on laadukkaat renkaat, voidaan myös vähentää odottamattomia huoltoseisokkeja ja niistä johtuvia tulonmenetyksiä liiketoiminnassa,” Ruhanen tiivistää.

Renkaan parhaat ominaisuudet käyttöön

Kun renkaiden pinnoittaminen ajoitetaan oikein, saadaan parhaat mahdolliset rengasominaisuudet käyttöön kunakin vuodenaikana, muistuttaa Ruhanen. ”Kun renkaat pinnoitetaan syksyllä, saadaan niihin talveksi erinomainen pito, joka lisää myös turvallisuutta. Kevään koittaessa renkaat ovat jo kuluneet kesäkaudelle ihanteellisiksi. Noktop-pinnoissa on kaksikerrosrakenne, jolloin talvella saadaan paras pito ja kesällä kulumiskestävyyttä.”

Kestävyys on uuden renkaan tasolla 

”Jotkut ovat huolissaan pinnoituksen kestävyydestä, mutta pinnoitetut renkaat ovat yhtä kestäviä kuin uudet renkaat. Tämän lisäksi pinnoitettuja renkaita testataan uusien tavoin, jotta laatu voidaan varmistaa. EU:ssa pinnoitetuille renkaille on haettava tyyppihyväksyntä, joka koskee sekä itse pinnoitusprosessia että lopputuotteen laatua”, vahvistaa Ruhanen.

 

Mitä renkaan pinnoittaminen tarkoittaa?

Renkaan pinnoittamisessa renkaan kulutuspinta uusitaan, kun se on kulunut käyttökelvottomaksi. Renkaan voidaan yksinkertaistetusti ajatella koostuvan rungosta ja kulutuspinnasta. Rengasrungon tehtävä on kestää kuormitusta ja rasitusta. Renkaan kulutuspinta sen sijaan vaikuttaa ajoneuvon pitoon sekä välittää mekaanisia voimia ajoneuvon ja tien välillä. Kulutuspinta kuluu loppuun runkoa nopeammin, mutta se ei kuitenkaan tee renkaasta vielä käyttökelvotonta.

 

Yksi tärkeimmistä pinnoituksen hyödyistä on kuitenkin ekologisuus. Lue 3 faktaa renkaiden pinnoituksen ekologisuudesta

Artikkelit
05.04.2024

Näin valitset sopivat renkaat yrityksesi sähköautoon

Lue lisää
Artikkelit
16.01.2024

Minimoi talven onnettomuusriskit ammattiajossa

Lue lisää
Artikkelit
10.11.2023

Merkittäviä kustannussäästöjä yrityksellesi sähköautoilun valinnoilla

Lue lisää

Voimmeko olla avuksi?

Löydetään yhdessä ratkaisu juuri sinun yrityksesi tarpeisiin