Saamasi hyödyt

Jarrujen kunnon tärkeys on itsestäänselvyys. Vianorilla asioidessasi voit olla varma, että ammattitaitoiset työntekijämme huoltavat ajoneuvosi jarrut oikein. Ajattelemme jarrujärjestelmää yhtenä kokonaisuutena ja huomioimme järjestelmän kaikki komponentit ja toiminnot.

Jarruneste on tärkeä osa toimivaa jarrujärjestelmää, ja neste tulee vaihtaa kahden vuoden välein. Vianorilla työ tehdään valmistajien ohjeiden mukaan.

Palveluun sisältyy

  • Jarrujärjestelmän tarkastus
  • Jarrunesteen tarkastus
  • Renkaiden urasyvyyden digitaalinen mittaus. Saat mittausraportin sähköpostiisi.

Valinnaiset palvelut (veloitetaan erikseen)

  • Jarrujärjestelmän osat: jarrupalat, jarrulevyt, jarruneste jne.
  • Jarrutyöt
  • Autohuollon sijaisauto päiväksi käyttöösi 49 €. Vianorin uutiskirjeen tilaajille hinta on vain 19 €. Hinta sisältää max 100 km ajoa sekä polttoaineet.

Vianor Tilillä 10 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa

Vianor Tilillä saat 10 kk täysin korotonta ja kulutonta maksuaikaa kaikkiin ostoihin. Joustavaan rahoitustarjoukseemme ei liity avausmaksua tai muita kuluja. Halutessasi voit myös maksaa koko luoton kerralla pois tai sopia pidemmän maksusuunnitelman. Lue lisää >>

Jarrujen kunto merkittävä osa turvallista autoilua. On siis ensiarvoisen tärkeää, että jarrujen kunnosta pidetään huolta.

Tarjouspyyntö

Huollata auton jarrut hyvissä ajoin

Auton jarrut on parempi huoltaa ajoissa ennen vahinkoja, jotka vaativat jarrujen perusteellisemman korjauksen. Esimerkiksi jarrupalat on hyvä vaihtaa jo ennen kuin ne ovat kuluneet täysin loppuun. Jarruhuolto on siis tärkeä toimenpide sekä jarrujen ehjänä pysymisen vuoksi että isompien vahinkojen välttämiseksi. Huonosti toimivat jarrut voivat lisäksi kasvattaa auton polttoaineenkulutusta ja tehdä ajamisesta vähemmän taloudellista.

Tärkein syy jarrujen huoltamiseen on kuitenkin ajoturvallisuus. Auton jarrut ovat kriittiset tieturvallisuudelle. Mikäli jarruja ei ole huollettu kunnolla tai ne ovat ehtineet kulumaan merkittävästi, auton jarrutusteho heikkenee eivätkä jarrut välttämättä enää pelasta äkkinäisen tilanteen yllättäessä. Ongelmat jarruissa voivat myös saada auton puoltamaan vahvasti väärään suuntaan jarruttaessa. Tämä luonnollisesti altistaa onnettomuuksille liikenteessä.

On siis syytä tarkastuttaa auto ja sen jarrut ennen henkilövahinkoja tai vaurioita autolle, jotka johtuvat jarrujen heikosta kunnosta. Vianorin jarruhuollon ansiosta voit ajaa huoletta, kun autosi jarrut ovat varmasti kunnossa. Kun huomaat jarrujen toiminnan heikentyneen tai jarruista kuuluu erikoisia ääniä, on aika tuoda auto huollettavaksi. Vianorin jarruhuolto auttaa! Huollata jarrusi säännöllisesti, niin jarrulevyt, -hihna ja muut järjestelmän osat ovat varmasti hyvässä kunnossa. Oikeanlainen ja ajoneuvoosi varmasti sopiva jarruneste on myös vaihdettava säännöllisesti.

Milloin jarrupalojen vaihto tulee suorittaa?

Yleensä jarrupalojen vaihto tulee tarpeeseen noin 50 ja 60 tuhannen kilometrin välein. Tosin tarve vaihtoon voi tulla jo aiemmin, joten ei kannata odottaa viime tippaan tai siihen, että jarrupalat on ajettu täysin loppuun. Jarrupalojen vaihto hieman liian aikaisin on parempi vaihtoehto kuin odottaminen liian pitkään. Rikkinäisillä jarrupaloilla ajamisella voi olla ikäviä seurauksia auton jarruille, jolloin edessä voi olla kallis remontti jarruihin.

Uusien jarrupalojen leveys on noin 10 mm ja niissä tulisi olla vähintään 4 mm kulutuspintaa. Jarrupalojen kuluminen ilmenee esimerkiksi heikentyneenä jarrutustehona tai outoina ääninä jarrutettaessa. Jos auton jarrupalat ovat kuluneet ja vaihtoa vailla, voi jarruttaessa ilmetä tavallisesta poikkeavaa liikehdintää. Joissain autoissa voi myös olla merkkivalo, joka syttyy jarrupalojen ollessa vaihdon tarpeessa. 

Verrattuna esimerkiksi jarrulevyihin, jarrupalat kuluvat nopeammin. Täten pelkkien jarrupalojen vaihtaminen voi olla riittävä operaatio molempien uusimisen sijaan. Myös jarrulevyt on parasta vaihtaa, kun ne ovat ohentuneet liikaa. Jarrulevyjen kunnon saa selville tarkistamalla niiden paksuuden. Autonvalmistaja on määrittänyt vähimmäisen paksuuden auton jarrulevyille. Jos levyt ovat kuluneet tämän lukeman alle, tulee ne vaihtaa. Jarrulevyt on vaihdettava myös, jos ne ovat vääntyneet, niihin on syntynyt reikiä tai levyt ovat muulla tavoin vaurioituneet.

Jarruneste ja jarrujen ilmaus

Eräs toinen jarrujen keskeinen osa, joka kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa on jarruneste. Yleinen suositus jarrunesteiden vaihdolle on 2-4 vuoden välein. Näin taataan jarrujen normaali ja turvallinen toiminta. Säännöllinen jarrunesteen vaihtaminen tulee tarpeeseen, sillä ajan myötä jarrujärjestelmään voi kerääntyä kosteutta ja kaasukuplia. Myös erilaiset epäpuhtaudet voivat kertyä jarrunesteeseen, jolloin neste on vaihdettava.

Mikäli jarrujärjestelmässä on ilmaa voi tulla tarpeeseen jarrujen ilmaus. Tämä tarkoittaa sitä, että jarruissa olevan jarrunesteen joukkoon on päässyt ilmaa jonkin isomman jarruille tehtävän operaation seurauksena. Jarrunesteen sekaan voi päätyä ilmaa myös silloin, kun jarrunesteen vaihto suoritetaan huonosti. Pahimmillaan jarrunesteeseen päässyt ilma voi haitata jarrujen toimintaa.

Jarrujen ilmauksessa jarrunesteeseen jäänyt ilma poistetaan. Jarrunesteen joukkoon päätyneen ilman vuoksi jarrut eivät toimi tehokkaasti ja jarrupoljin voi painua liian syvälle. Jarrujen ilmaaminen onkin hyvä tehdä aina jarrunesteiden vaihdon jälkeen.

Mitä ovat DOT 3, DOT 4 ja DOT 5 -jarrunesteet?

Jotta autoilu ei olisi liian yksinkertaista, eri jarrunesteille on omat standardinsa. Esimerkiksi jarrunesteen kiehumispiste kuivana ja märkänä riippuu nesteen standardista. Oikean jarrunesteen valitseminen riippuu DOT-koodista, jonka voi tarkistaa tuotteen pakkauksesta. Yleiset jarrunesteiden standardit ovat DOT 3, DOT 4, DOT 5 ja DOT 5.1.

Jos mahdollista, autossa tulisi käyttää aina ajoneuvon kanssa yhteensopivaa jarrunestettä. Esimerkiksi DOT 3 ja DOT 4 jarrunesteitä on kuitenkin mahdollista sekoittaa keskenään. DOT 5 jarruneste ei puolestaan sovellu sekoitettavaksi muiden laatujen kanssa, koska kyseessä on ainoa silikonipohjainen neste. DOT 5 jarruneste on tosin vähemmän yleinen eurooppalaisissa ajoneuvoissa. Jarrunesteen yhteensopivuus omaan ajoneuvoon ja käyttöohjeet tulee aina tarkistaa ennen sen käyttämistä.

Merkittävä ero DOT 3 ja DOT 4 jarrunesteiden sekä DOT 5 laadun välillä on niiden viskositeetti ja kiehumispiste. Näistä DOT 5 on silikonipohjainen, joten se ei sido itseensä vettä. DOT 3 ja DOT 4 ovat puolestaan glykolipohjaisia ja sitovat itseensä vettä. Eri laatujen kiehumispisteet ilmaistaan sekä kuivana että märkänä. Esimerkiksi DOT 5.1. jarrunesteen kiehumispiste kuivana on 260°C ja märkänä 180°C. Vertailun vuoksi, DOT 4 -laadun kiehumispiste on 230°C kuivana ja 155°C märkänä.

Mitkä ovat ABS-jarrut?

Lukkiutumattomat jarrut, eli ABS-jarrut (englanniksi “Anti-lock Braking System”), ovat uusissa autoissa hyvä ajoturvallisuutta lisäävä ominaisuus. Nimensä mukaisesti ABS-jarrut estävät renkaita lukkiutumasta, kun autolla jarrutetaan voimakkaasti. ABS-jarrujen ansiosta auton ohjattavuus säilyy jarrutettaessa ja auton jarrutusetäisyys lyhenee huomattavasti verrattuna tavallisiin jarruihin, joissa ei kyseistä järjestelmää ole. Normaalisti jarrutettaessa ABS-jarrut toimivat kuten “tavalliset” jarrut ja aktivoituvat vain voimakkaammissa jarrutuksissa. ABS-jarrut ovat nykyään pakolliset kaikkiin EU-alueella myytäviin autoihin ja moottoripyöriin.

Voit lukea lisää jarrutus- ja pysähtymismatkasta. ABS-jarrujen ja muiden auton elektronisesti ohjattujen järjestelmien vikakoodit saadaan selville ajoneuvon järjestelmätestillä.

Jarruhuolto luotettavasti Vianorilta

Jarruhuolto on oleellinen osa turvallisuutta liikenteessä. Tuo autosi Vianorin jarruhuoltoon, jossa ammattitaitoiset työntekijämme varmistavat jarrujärjestelmän ja sen osien kunnon. Voit etsiä lähimmän Vianor palvelupisteen verkkosivujemme kartalta. Turvallisuuteen liikenteessä vaikuttavat tietysti myös laadukkaat renkaat luotetuilta rengasvalmistajilta. Tutustu Vianorin valikoimaan henkilöautojen sekä muiden ajoneuvojen kesä- ja talvirenkaita.


Tee tarjouspyyntö Vianorin jarruhuollosta yllä ja pyydä sopiva hinta. Vianorilta saat myös muut palvelut autollesi ja monipuoliset rengaspalvelut. Tervetuloa palveltavaksi Vianorille!