Sähköautoja katsastetaan jatkuvasti enemmän samaa tahtia, kun niiden määrä Suomen teillä kasvaa. Katsastusmäärät ovat vielä melko maltillisia, sillä yleisesti ottaen täyssähköautot ovat muihin autoihin verrattuna vielä uusia. Kun sähköautojen kanta alkaa vanheta, myös katsastuksia tullaan tekemään tiheämpään tahtiin. Sähköautojen katsastuksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin diesel- ja bensa-autojen, mutta katsastuksen tarkastuskohteissa on kuitenkin joitain eroja.
Milloin sähköauto pitää katsastaa?
Sähköauton katsastuksen aikatauluja koskevat samat säädökset kuin muidenkin ajoneuvojen. Alla olevat aikataulut koskevat henkilöautoja (M1-luokka), pakettiautoja (N1-luokka), erikoisautoja (massaltaan enintään 3,5 tonnia), raskaita nelipyöriä (L7e-luokka) sekä nelipyöriä (L5-luokka):
● Ensimmäisen kerran ajoneuvo pitää katsastaa sen jälkeen, kun sen käyttöönotosta on kulunut neljä vuotta.
● Tämän jälkeen katsastus on tehtävä joka toinen vuosi eli aina viimeistään kahden vuoden kuluttua edellisestä tarkastuksesta.
● Kun käyttöönotosta on kulunut kymmenen vuotta, ajoneuvo on katsastettava joka vuosi.
Voit tarkistaa sähköautosi seuraavan määräaikaiskatsastuksen tiedot helposti Traficomin sivustolta.
Vianor tarjoaa myös kätevän katsastuspalvelun, jossa huolehdimme sähköauton katsastuksesta puolestasi. Teemme ajoneuvoosi tarkastuksen ennen katsastusta, varaamme ajan, käytämme auton katsastuksessa ja huolehdimme maksusta sekä tarvittavasta dokumentaatiosta. Sinun täytyy vain ajaa autosi valitsemallesi palvelupisteelle, ja hoidamme loput.
Miten sähköauton katsastus eroaa bensa- tai dieselauton katsastuksesta?
Sähköautojen - ihan kuten muidenkin ajoneuvojen - katsastustarkastuksen tarkoituksena on varmistaa ajoneuvon turvallisuus liikenteessä. Tarkastuksessa käydään läpi kaikki kohteet, jotka vaikuttavat ajoturvallisuuteen sekä ajamisen ympäristövaikutuksiin.
Sähköauton katsastustarkastuksen voi teettää millä vain katsastusasemalla. Kuten kaikissa muissakin moottoriajoneuvojen katsastuksissa, myös sähköautojen katsastuspaikkojen valvovana viranomaisena toimii Traficom.
Tarkastuksessa varmistetaan, että:
● ajoneuvolla on turvallista ajaa liikenteessä
● ajoneuvo sekä sen varusteet vastaavat säädöksiin
● ajoneuvo ei aiheuta liiallisia ympäristöhaittoja
● ajoneuvon vakuutukset ja muut pakolliset maksut on suoritettu asianmukaisesti
Päästömittausta ei tarvita
Päästömittauksella valvotaan, että ajoneuvon ympäristölle aiheuttamat päästöt säilyvät sallituissa rajoissa. Joissain tapauksissa ajoneuvo tarvitsee myös OBD-mittauksen.
Päästömittauksia tulee tehdä ainoastaan ajoneuvoihin, joista löytyy polttomoottori. Sähköautoissa tätä ei ole, joten päästömittausta ei tarvitse tehdä.
Huomaa kuitenkin, että mikäli käytössäsi on hybridiauto, päästömittaus tulee suorittaa. Hybrideissä on sähkövoiman lisäksi myös polttomoottori, minkä vuoksi päästömittaukset tehdään normaaliin tapaan. Sallitut mittausten raja-arvot ovat hybridiautoissa samat kuin polttomoottoriautoissa.
Sähköauton akku katsastuksessa
Sähköauton akkua suojaavaan pohjalevyyn kohdistuvat iskut voivat aiheuttaa pieniä lommoja ja painaumia, jotka tuottavat päänvaivaa katsastusasemilla. Suhteellisen pienikin lommo voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos se esimerkiksi tukkii jäähdytyskanavia aiheuttaen tulipaloriskin. Siksi akkukoteloon liittyvä sähköauton katsastuksen hylkäävä päätös voi tulla joskus yllätyksenä.
Pienet pintanaarmut eivät yleensä aiheuta huomautuksia katsastuksessa. Eri sähköautojen valmistajilla on olemassa omat ohjeistuksensa siihen, minkä kokoiset painaumat ja lommot ovat hyväksyttäviä.
Yleisiä syitä sähköauton katsastuksen hylkäämiseen
Sähköauton akun aiheuttamat hylkäykset ovat olleet iso puheenaihe, sillä vuonna 2022 voimaan astuneet katsastusperusteiden muutokset herättivät huolta sähköauton omistajissa. Muutoksen myötä pienistäkin sähköauton akkukotelon painaumista tuli mahdollinen hylkäysperuste. Tästä huolimatta akkukotelon viat eivät ole järin yleinen syy sähköauton katsastuksen hylkäämiseen.
Traficomin (vikatilasto vuodelta 2023) mukaan yleisiä sähköautojen hylkäykseen johtavia vikoja ovat ylätukivarren nivelen välyksellisyys sekä takatukivarren laakeroinnin välyksellisyys. Nämä ovat tyypillisiä hylkäysperusteita myös muille henkilöautoille. Sähköautojen kohdalla hylkäysperusteena oli usein myös se, että ajoneuvon sivulasit oli tummennettu määräysten vastaisesti.

Valmistaudu sähköauton katsastukseen
Katsastukseen kannattaa valmistautua etukäteen. Näin voit ennaltaehkäistä huomautuksia, jotka olisi helppo välttää pienillä toimenpiteillä.
Säännöllinen huolto on kaiken perusta
Voit valmistatua katsastukseen parhaiten huolehtimalla sähköautosi säännöllisestä huollosta. Hyvässä kunnossa pidetty ajoneuvo on turvallinen ajaa, eikä sinun tarvitse jännittää, tuleeko katsastuksessa esiin ongelmia.
Monet sähköauton valmistajat ovat määrittäneet malleilleen määräaikaishuollon ohjelmat, joiden noudattaminen varmistaa takuun voimassa pysymisen. Vianorilla hoidamme sähköautojen määräaikaishuollot luotettavasti, aina valmistajan ohjelmaa noudattaen ja alkuperäisosia vastaavia varaosia käyttäen.
Vaikka valmistaja ei olisi määrittänyt varsinaista huolto-ohjelmaa, sähköauto on syytä silti tarkastaa ja huoltaa säännöllisesti. Näin varmistat turvallisen ajamisen ja ajoneuvon arvon säilymisen.
Varmista nämä asiat ennen katsastusta
Säännöllisen huollon lisäksi ennen katsastusta kannattaa tarkistaa ainakin nämä asiat:
● Varmista, että pakolliset maksut ovat maksettuina. Näitä ovat esimerkiksi ajoneuvovero ja liikennevakuutus.
● Testaa, että äänimerkit ja valot toimivat. Pyydä tarvittaessa apua toiselta henkilöltä esimerkiksi jarruvalojen toiminnan tarkastamiseen.
● Tarkista, että turvavyöt ovat kunnossa ja toimivat sekä etu- että takapenkeillä.
● Käy läpi auton peilit, tuulilasi ja pyyhkijänsulat. Ovathan ne ehjät, eikä mikään estä näkyvyyttä?
● Tarkista, että rekisterikilvet ja pakolliset heijastimet ovat paikallaan. Varmista myös varoituskolmion mukana olo.
● Mittaa rengaspaineet ja renkaiden urasyvyys. Urasyvyyden tulee olla vähintään lain määräämissä minimirajoissa.
● Jos autoon on kiinnitetty lisävarusteita, kuten kattoteline tai pyöräteline, varmista niiden asianmukainen kiinnitys.
Sähköautoissa jarruihin saattaa myös helposti päästä kertymään ruostetta, kun jarrupoljinta ei tarvitse käyttää regenaratiivisen jarrutuksen ansiosta samaan tapaan kuin polttomoottoriautoissa. Muista jarruttaa välillä polkimen avulla reippaasti, ja tarkista vielä ennen katsastukseen menoa jarrujen moitteeton toiminta.
Huolehdi sähköauton katsastuksesta helposti Vianorin avulla
Vianorin avulla huolehdit sähköautosi katsastuksesta vaivattomasti. Palveluun kuuluu ajoneuvon tarkastus, ajanvaraus, katsastusmaksu ja tarvittava dokumentaatio.
Mikäli huomaamme tarkastuksessa korjattavaa ennen ajoneuvon katsastukseen vientiä, ilmoitamme siitä sinulle ja sovimme yhdessä mahdollisista toimenpiteistä.
Etsi lähin palvelupisteesi ja varaa aika sähköauton katsastukseen.