Jarruhuolto

Auton jarrut

Autoissa käytetään pääasiallisesti kahden tyyppisiä jarruja: levyjarruja sekä rumpujarruja. Levyjarrut ovat rumpujarruja tehokkaammat ja uusissa henkilöautoissa käytetäänkin useimmiten niitä. Lisäksi nykyautojen jarrut ovat lähes poikkeuksetta kaksipiirijarruja. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteen jarrupiiriin kuuluu autossa vain kaksi pyörää, jolloin jarrupiirin vikaantuessa toiset kaksi pyörää jarruttavat edelleen normaalisti. Turvallisuutta lisäävät myös lukkiutumattomat eli ABS-jarrut, jotka säilyttävät tiukassakin jarrutuksessa auton ohjattavuuden. Jarrun osia ovat esimerkiksi jarruhihnat, jarrukengät, jarruletkut, jarrulevyt. jarrurummut, jarrusatulat, jarrupalat sekä jarrusylinterit.

Autoissa on myös seisontajarru, jonka tarkoituksena on pitää auto paikoillaan sen ollessa pysäköitynä. Henkilöautoissa seisontajarrulla tarkoitetaan yleensä käsijarrua ja se vaikuttaa joko etu- tai taka-akseliin. Käsijarru on uusissakin autoissa yleensä rumputyyppinen.

Jarruta ajoissa!

Jarrujen tehtävä on hidastaa nopeutta. Jarrut eivät kuitenkaan yksin tee mitään, vaan tarvitaan kuljettaja, joka osaa painaa jarrupoljinta ajoissa. Se, kuinka nopeasti ja millä matkalla auto pysähtyy, riippuu kuljettajan reaktioajasta sekä auton jarrutusmatkasta. Jos ajoneuvon nopeus tuplataan, jarrutusmatka nelinkertaistuu. Nopeuden pienentyessä neljänneksellä, jarrutusmatka taas puolittuu. Sen lisäksi, että jarrujen kunnosta pidetään huolta, on siis nopeusrajoitusten noudattaminen ja turvavälin säilyttäminen edellä ajaviin ensiarvoisen tärkeää liikenneturvallisuuden kannalta.

Jarrujen sisäänajo

Kun jarruja huolletaan ja osia vaihdetaan, jarrut vaativat sisäänajoa, sillä auton jarrutuskyky voi olla normaalia huonompi heti osien uusimisen jälkeen. Tarpeettoman voimakkaita jarrutuksia tulisikin välttää ensimmäisen 500 kilometrin aikana.

Jos autoon vaihdetaan jarrupalat, ne voidaan ajaa sisään muutamilla jarrutuksilla 60 kilometrin tuntivauhdista pysähdyksiin saakka. Jarrutuksia jatketaan joka toisella kilometrillä noin 20 kilometrin matkalla. Näin saadaan jarrujen kestoikä pidemmäksi sekä ennaltaehkäistään jarrumelun ja vapinan syntymistä myöhemmin. Ennen jarrupalojen asennusta kaikki jarrujärjestelmän komponentit on puhdistettava liasta ja pölystä. Jarrujärjestelmää puhdistettaessa on huolehdittava siitä, ettei jarrupölyä pääse ympäristöön, sillä se saattaa sisältää terveydelle haitallisia aineita. Jarrupölyn poistamiseen tuleekin käyttää jarrupesuria tai kosteaa riepua.
Jarruosien vaihtopalvelua ja myyntiä on tarjolla osassa Vianor-myyntipisteistä.

Katso, missä sijaitsee sinua lähin Vianor.

Jarrujen kunto merkittävä osa turvallista autoilua. On siis ensiarvoisen tärkeää, että jarrujen kunnosta pidetään huolta.

Tarjouspyyntö